DANI MEDIJSKE PISMENOSTI 2020.

3. Dani medijske pismenosti, koji su se trebali održati od 30. ožujka do 5. travnja, u organizaciji Agencije za elektroničke medije i Ureda -a za Hrvatsku, u suradnji s brojnim partnerima i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja, sada se održavaju na daljinu, a dio aktivnosti uživo održat će se u predstojećim mjesecima.

Cilj ovog projekta, koji se ove godine poklapa s Europskim tjednom medijske psimenosti, je osvijestiti javnost o važnosti medijske pismenosti, osnažiti građane, posebice djecu i mlade za kritičko promišljanje medijskih sadržaja i pružiti podršku odgojiteljima i nastavnicima razvojem edukacijskih materijala za medijsko obrazovanje. Dani medijske pismenosti ujedno su platforma za suradnju različitih dionika i organizaciju događanja s ciljem promicanja medijske pismenosti.

Budući da je u skladu s aktualnom situacijom i mjerama za zaštitu od koronavirusa većina planiranih događaja morala biti odgođena, pozvali smo sve organizatore – odgojitelje, nastavnike, knjižničare i druge – da svoje radionice, , filmske projekcije, panel diskusije i druge aktivnosti održe u predstojećim mjesecima, kada to bude moguće, ili da ih organiziraju online, što neki već i rade. Organizatori nam i dalje mogu prijaviti svoj (online) događaj, kako bismo ga zabilježili, a plakate Dana medijske pismenosti i naše tiskane publikacije slat ćemo kada sve ustanove opet počnu normalno raditi.

Na portalu medijskapismenost.hr dostupno je za preuzimanje 16 obrazovnih materijala pripremljenih u sklopu 1. i 2. Dana medijske pismenosti, a dodajemo i nove. Na temelju tih materijala, koj su do sada su preuzeti ukupno više od 120 tisuća puta, mogu se organizirati i online radionice, odnosno satovi medijske pismenosti za djecu vrtićke, osnovnoškolske i srednjoškolske dobi, a dostupni su i materijali namijenjeni roditeljima i skrbnicima.

Uz obrazovne materijale u elektroničkom obliku, Agencija za elektroničke medije i UNICEF napravili su ove godine i dotisak knjižica za roditelje i skrbnike “Djeca i mediji” i “Slikovnica o medijima” za najmlađe te će ih, kada to bude moguće, slati knjižnicama, vrtićima, školama, udrugama i drugim ustanovama koje su se za to prijavile.

Za radionice “Djeca upoznaju medije”, koje su i ove godine organizirane u medijskim kućama u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Puli, Zadru i Splitu, prijavljeno je više od 1000 učenika osnovnih i srednjih škola. Dio radionica održan je u veljači i početkom ožujka, a ostale su odgođene te će se održati kada uvijeti za to budu osigurani.

U sklopu Dana medijske pismenosti, Agencija za elektroničke medije i UNICEF u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom pokrenuli su i filmski natječaj za djecu i mlade na temu “Naš online život, o kojem roditelji ništa ne znaju”. Rok za prijave produžen je do 17. travnja, kako bi još više osnovnoškolaca i srednjoškolaca filmom mogli pokazati što misle o ovoj važnoj temi.

Vještine medijske pismenosti u ovim kriznim trenutcima osobito su važne, jer nam mogu pomoći da se zaštitimo od utjecaja brojnih neprovjerenih informacija i dezinformacija koje prate pandemiju koronavirusa, a koje postaju viralne na društvenim mrežama ili se proslijeđuju putem aplikacija za dopisivanje. Uz to, problem je i senzacionalistički pristup nekih medija u izvještavanju o širenju koronavirusa, što je također važno prepoznati i zadržati kritički odmak.

Budući da će mnoga djeca i mladi, kao i odrasli, u ovom razdoblju provoditi čak i više vremena nego inače uz pametne telefone i računala, odnosno uz različite sadržaje na internetu, društvenim mrežama i platformama za razmjenu videozapisa, kao i komunicirajući putem aplikacija za dopisivanje, važno je pažnju posvetiti sigurnom i odgovornom korištenju interneta.

Mnogi sadržaji na portalu medijskapismenost.hr, uključujući obrazovne materijale za preuzimanje, posvećeni su tim, kao i mnogim drugim temama, i vjerujemo da će vam pomoći u nošenju s brojnim aktualnim izazovima.

Dani medijske pismenosti – na daljinu

Na temelju naših obrazovnih materijala, dostupnih za preuzimanje u elektroničkom obliku, možete snimiti , održati webinar ili sat medijske pismenosti u virtualnoj učionici te organizirati druge aktivnosti putem interneta

Odgoda aktivnosti u sklopu Dana medijske pismenosti

Mnoge aktivnosti planirane povodom 3. Dana medijske pismenosti morat će se, nažalost, privremeno odgoditi. U međuvremenu ćemo na portalu medijskapismenost.hr objavljivati obrazovne materijale i produžiti rok prijava za naš filmski natječaj

‘Umjesto u učionici, jedan dan smo učili na radiju’

Na radionici ‘Djeca upoznaju medije’ na Slavonskom radiju srednjoškolci iz Vinkovaca učili su o radiju, razgovarali o važnosti medija u društvu te o važnosti medijske pismenosti, a okušali su se i u novinarskim zadatcima i javljanju uživo

Radionice za učenike u medijima u 6 gradova

I ove godine, u sklopu 3. Dana medijske pismenosti, organizirane su radionice ‘Djeca upoznaju medije’ u medijskim kućama u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Puli, Zadru i Splitu. Radionice će se održavati od 17. veljače do 8. travnja, a namijenjene su učenicima od 5. razreda osnovne do 4. razreda srednje škole

Materijali za preuzimanje

Plakat Dana medijske pismenosti 2020.

Sexting i sextortion

Nastavni materijal za srednje škole

FAKE≠FACT: Uvođenje kritičkog vrednovanja izvora u učioinicu

Materijali za srednje škole

FAKE ≠ FACT plakat za učionicu

Radionica Oglasi

Radionički materijali za dječje vrtiće – za djecu od 6 do 7 godina

 

Prikriveno oglašavanje

Nastavni materijali za osnovne škole – za učenike od 1. do 4. razreda

 

Poštivanje sebe i drugih u virtualnom svijetu

Nastavni materijali za osnovne škole – za učenike od 5. do 8. razreda

Ljudsko dostojanstvo, vrijeđanje, sramoćenje i govor mržnje

Nastavni materijali za srednje škole – za učenike od 1. do 4. razreda

Kako roditelji mogu podržati djecu u svijetu medija
Priprema za roditeljske sastanke u dječjim vrtićima
Kako roditelji mogu podržati djecu u svijetu medija
Priprema za roditeljske sastanke od 1. do 4. razreda osnovne škole
Kako roditelji mogu podržati djecu u svijetu medija
Priprema za roditeljske sastanke od 5. do 8. razreda osnovne škole

Djeca i vrijeme pred ekranom – dobar početak

Vodič za roditelje predškolaca

Moj dida je pao s Marsa

Međuzvjezdani flmološko-metodički priručnik

I dalje možete preuzeti i koristiti materijale koje su Agencija za elektroničke medije i UNICEF objavili u sklopu 1. Dana medijske pismenosti:

Slikovnica o medijima

za najmlađe

Djeca i mediji

Knjižica za roditelje i skrbnike djece

Radionica optičkih igračaka

Radionički materijali za vrtiće za djecu od 5 do 7 godina

Pozitivni i negativni medijski sadržaji

Nastavni materijali za osnovne škole za učenike od 1. do 4. razreda

Sigurnost djece na internetu i elektroničko nasilje

Nastavni materijali za osnovne škole za učenike od 5. do 8. razreda

Kako prepoznati dezinformacije i lažne

Nastavni materijali za srednje škole za učenike od 1. do 4. razreda

OBRAZOVNI MATERIJALI

Preporuke za zaštitu djece

Birajmo što gledamo

PUBLIKACIJE

PIŠITE NAM

ANKETA

Postoje li u vašoj obitelji pravila o korištenju medija i vremenu koje djeca smiju provesti uz ekrane?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...