Učenici OŠ Pavao Belas iz Brdovca bili su na radionici ‘Djeca upoznaje medije’ u redakciji Večernjeg lista. Iako im je snimanje u studiju za video produkciju izazvalo tremu, svoj su zadatak videonovinara odradili bez greške

Piše: Irena Domitrović

Novinar je radoznao čovjek, zapamtili su to učenici OŠ Pavao Belas koji su početkom ožujka posjetili redakciju Večernjeg lista. I ovi su učenici bili iznimno radoznali pa su na nekoliko sati predmete poput kemije i matematike zamijenili učenjem o medijima, a u svojim su se novim ulogama u redakciji odlično snašli.

‘Umjesto u učionici, jedan dan smo učili na radiju’

Učenici iz Brdovca nisu očekivali da će u redakciji Večernjeg lista, uz upoznavanje procesa izrade novina, posjetiti i studio za video produkciju, a kamo li da će im zadatak biti postati videonovinari na jedan dan. No, i prije nego što došli do studija, imali su bogat raspored.

‘Znamo zašto su oglasi nužni, ali ipak bi ih trebalo više kontrolirati’

“Kad smo došli u Večernji list, poslušali smo kratko predavanje i obraćanje glavnog urednika, koji nam je ispričao kako su velike razlike između rada na portalu i rada u tiskanom izdanju novina. Tiskano izdanje je sporije jer se vijesti danas pišu za sutra, ali zato donose i neke informacije koje drugdje nećemo moći naći, dok se na portalu vijesti objavljuju odmah po završetku pisanja. Za čitatelje je razlika i u tome što novine moraju kupiti na kiosku, dok portal mogu otvoriti kad god žele i to besplatno. Kako bi se mediji održali imaju oglase, čiji je cilj zarada novca”, ispričale su nam učenice Maja, Lana, Tina i Dunja i dodale kako im oglasi smetaju samo kad ih je jako puno i kad koriste neprimjeren jezik.

“Ja mislim da bi netko trebao malo bolje kontrolirati te oglase, primjerice na portalima, jer njih može posjetiti bilo tko, i djeca i odrasli, a nisu svi sadržaji oglasa uvijek primjereni za svakoga“, zaključila je Tina, jedna od naših sugovornica.

Osnovnoškolci koji uče o medijima kritički razmišljaju i o koronavirusu

‘Kao pravi novinari, odradili smo pripremu, a potom i snimanje’

Nakon razgovora o oglasima, tisku i webu, urednici su pozvali učenike na svoj jutarnji kolegij. “U velikoj prostoriji za dugačkim stolom sjedili su urednici rubrika, a mi smo imali priliku vidjeti kako se stvara ideja za novine”, rekli su nam učenici i dodali kako im je kolegij bio zanimljiv jer su vidjeli kako se kroz dijalog kreiraju novine koje će dan kasnije biti dostupne čitateljima.

“Sigurna sam da se ponekad urednici ne uspiju sve dogovoriti iz prve i zato je tamo glavni urednik koji im pomaže da poslože svoju rubriku na najbolji mogući način”, tako je ulogu glavnog urednika opisala Lana.

Kada su naučili sve najvažnije stvari o novinarstvu, ulogama urednika, novinara i lektora, učenici su se spremno bacili na smišljanje i realizaciju svojih novinarskih videopriloga.

Novinarski leksikon: Videonovinar

“Nakon teorijskog dijela podijelili smo se u skupine i svaka je grupa odabrala temu kojom će se baviti. Potom smo si napisali pripremu u natuknicama, jer se svaki dobar novinar mora pripremiti prije nego krene nešto snimati. Kada smo završili sa svojim pripremama i kratkom probom ‘na suho’, ušli smo u studio u kojem su nas dočekale postavljene kamere. Sjeli smo na svoja mjesta i u tom trenutku osjetili i malo treme, ali ipak, na znak snimatelja, odradili smo svoj zadatak iz prve“, ponosno su istaknule naše sugovornice.

U modernom studiju Večernjeg lista, ispred tri kamere i s mikrofonima ovi su mladi posjetitelji doista bez greške odradili svoje prvo snimanje, i to o temama koronavirusa, društvenih mreža, kreativnih zanimanja koja nisu dovoljno cijenjena, pogotovo ona umjetnička, te o mobitelima, videoigrama i tehnologiji. U kratkom periodu učenici su istražili svoje teme i o njima pred kamerama pričali kao pravi profesionalci, imajući na umu sve što su netom prije naučili.

Djeca upoznaju medije: ‘Učili smo o tome kako zapravo radi radio’

Ubacite više pozitivnih tema, to će privući mlađu publiku

A naučili su doista puno novih informacija, saznali su da se novinari uvijek moraju pripremiti za temu o kojoj će pisati ili pričati. Ta priprema podrazumijeva i pitanja koja će novinar postaviti sugovorniku, ali i saznavanje što je moguće više informacija o određenoj temi kako bi mogli kvalitetno odraditi svoj posao. Istraživanje, traženje odgovora i razgovor sa svim uključenim stranama, to je posao svakog novinara svaki dan, a učenici su se u tom svijetu odlično snašli.

Na kraju su sudjelovali i u stvaranju emisije Večernjaka, te su odgovarali na pitanja što bi oni učinili da su predsjednici na jedan dan. Mnogi od njih borili bi se za plemenite ciljeve, zaštitu okoliša, životinja, pomoć beskućnicima, izbjeglicama i tako dalje.

Iako im je bilo zabavno, učenici su ipak pomalo iskritizirali medije u Hrvatskoj istaknuvši kako im nisu zanimljivi jer se ne bave dovoljno temama koje njih zanimaju i da bi voljeli da je u medijima više pozitivnih priča.

Radionice “Djeca upoznaju medije” održavaju se u medijskim kućama u šest hrvatskih gradova, gdje će još stotine učenika dobiti priliku od medijskih djelatnika učiti o medijskoj pismenosti.

Saznajte više o Danima medijske pismenosti 2020.

Foto: Irena Domitrović