Videonovinar je novinar koji je vješt i u snimanju i u montaži te može samostalno oblikovati videoprilog. U prilogu Televizije Student videonovinari opisuju svoj rad, opremu koju koriste i otkrivaju trikove za uspješno snimanje

Izvor: Televizija Student

U svojoj rubrici Mala škola medijske pismenosti, Televizija Student donosi objašnjenje još jednog pojma iz novinarskog leksikona. U prilogu saznajemo tko je i što sve radi videonovinar.

Tibor Marochini, videonovinar Televizije Student, objašnjava da je riječ o jednoj osobi koja objedinjuje sve funkcije ENG ekipe, koju inače čine snimatelj, tonac i novinar, te montažera. On samostalno proizvodi svoj prilog – od pisanja novinarskog teksta, preko snimanja do montaže. Neke od prednosti takvog načina rada su što novinar ostvaruje svoju viziju kako bi cijeli prilog trebao izgledati,  ne ovisi o radnom vremenu ENG ekipe, a može postići i veću prisnost sa sugovornikom.

U prilogu Marochini otkriva i neke trikove za uspješno snimanje. “Vjerojatno najvažniji savjet što se tiče snimanja je da snimite što više raznolikih kadrova. Važno je imati na umu i priču, njen kontinuitet, razmišljati kako će se kadrovi kasnije u montaži povezati”, kaže mladi videonovinar. Posebno ističe važnost prvog kadra koji gledatelju treba dati informaciju o mjestu radnje i fokusu priče, kao i završnih kadrova, jer oni ostavljaju najveći utisak na gledatelja i uokviruju priču.

Slijedi još niz savjeta o snimanju različitih kadrova i planova te njihovu kombiniranju, s ciljem da prilog bude što atraktivniji i zanimljiviji gledatelju. Među ostalim, važno je poštovati i pravilo rampe, to jest ne prelaziti zamišljenu liniju između novinara i sugovornika, te paziti na kompoziciju kadra, jer tako usmjeravamo pažnju gledatelja na ono što nam je bitno.

Ako snimate video, držite se ovog pravila

Preporuka je koristiti stativ, kako bi kadrovi bili mirni, no ponekad je potrebno i uzeti kameru u ruke i snimiti nešto s poda ili iz blizine, kako bi se povećala dramatika.

Treba obratiti pažnju i na zvukove u prostoru u kojem se snima te ne zanemariti važnost dobrog tona.

Tri osnovne vrste zvuka u TV prilogu i kako ih snimiti

Videonovinar mora paziti i na svjetlo i kako ono pada na objekt snimanja ili sugovornika, jer se s dobrim osvjetljenjem dobivaju dobra oštrina slike, kvalitetnije boje te se ističeme dubina scene.

Ako su snimanje i montaža dobro odrađeni, gledatelj će pažnju posvetiti sadržaju priče, a ne proizvodnom procesu”, poručuje Tibor Marochini.

Četiri načina povezivanja kadrova u montaži

O opremi videonovinara u prilogu govori Darko Flajpan s HRT Akademije.

Osnovni sadržaj videonovinarskog kompleta su kamera, baterije i punjač za baterije, tonski dio koji se sastoji od mikrofona, bežičnog prijemnika, bežične bubice i slušalica, rasvjeta i prijenosno računalo s programom za montažu, na kojem novinar na terenu može monitirati prilog i odmah ga poslati u redakciju. Još jedan važan dio opreme je stativ, a sve to stane u jednu torbu i teži oko 15 kilograma“, kaže Flajpan.

Prilog Televizije Student završava primjerom zadataka i opisom rada HRT-ovog videonovinara Hrvoja Redera.

Prednosti i mane mobilnog novinarstva