Iz priloga Televizije Student saznajte kako izgledaju i koje funkcije mogu imati različite montažne spone – rez, pretapanje, zatamnjenje i odtamnjenje te zavjesa

Izvor: Televizija Student

Montažom svoje kadrove i snimke sljepljujemo u smislenu cjelinu, a svaki spoj kadrova gledatelju sugerira neki smisao. Postoje različiti tehnički načini na koje možemo povezati ili slijepiti kadrove, a nazivamo ih montažne spone.Rezom najizravnije povezujemo kadrove, odnosno ljepimo jedan kadar uz drugi i gledatelj gotovo nikad nije svjestan reza, već samo toga da je počeo novi prizor. Rez nam omogućuje vremenski i prostorni skok, a može služiti i za stvaranje efekta iznenađenja ili pak pravog šoka.Pretapanje je montažna spona koja je gledatelju puno očitija. Kod njega slika i zvuk jednog kadra postupno blijedi, dok se istodobno slika i zvuk sljedećega kadra pojavljuju. Pretapanje koristimo kada želimo označiti proticanje vremena.

Zatamnjenje i odtamnjenje također se koristi za prikaz proticanja vremena, a može sugerirati i kraj jednog i početak drugog razdoblja. Jedan kadar nestaje u tmini, odnosno zatamnjuje se pa se sljedeći kadar odtamnjuje i otkriva novi prizor.

Montažna spona koja se najrjeđe rabi jest zavjesa. Ovom sponom kadar koji dolazi kao da vertikalno ili horizontalno briše ili istiskuje prvi kadar. Zavjesom se izražava vremenski ili prostorni skok, ali i nadmoć ili važnost kadra koji dolazi, dok se prethodni kadar odbacuje ili istiskuje u prošlost.

Kulješovljev pokus: sjajan primjer manipulacije montažom