U subotu 18. kolovoza u varaždinskom kinu Gaj svečano je otvorena 20. Škola medijske kulture Dr. Ante Petrlić, koja u 10 dana okuplja brojne filmske stručnjake i stotinjak polaznika

Izvor: Hrvatski filmski savez

U Varaždinu je svečanim otvaranjem i prezentacijom programskih sadržaja prošlogodišnje Škole medijske kulture dr. Ante Peterlić u kinu Gaj započelo 10 važnih dana za sve filmoljupce.

Posjetiteljima se na svečanom otvorenju obratila voditeljica Škole Vera Robić-Škarica: “Medijska Škola je mjesto susreta ljudi iz svih dijelova Hrvatske, razmjene te stjecanja znanja i vještina, a sa sigurnošću mogu tvrditi da se od svih polaznika u ovih dvadeset godina Škole, samo njih troje nije vratilo na barem još jedan program”, istaknula je Vera Robić Škarica. Pozdravila je i one koji su na programima Škole sudjelovali svih ovih 20 godina, uz poseban pozdrav najstarijem polazniku Škole, legendarnom filmskom producentu Krunoslavu Heidleru, te jednom od glavnih protagonista novog dokumentarnog filma “Ljetnikovac” redatelju Damiru Čučiću. “Ljetnikovac” će se prikazati u programu Škole u četvrtak u 20 i 30 sati u varaždinskom kinu Gaj.

Predsjednica Savjeta Škole, Jelena Modrić poželjela je puno uspjeha polaznicima radionica i seminara te dodala: “Veselim se što vidim nova lica jer znam da ćemo se susretati i idućih godina na programima Škole. Želim vam da naučite puno i sigurna sam da ćete skupiti jako puno novih znanja i novih vještina te se usput i jako dobro zabaviti, a posebno se veselim da se vidimo i iduće godine.

Polaznike Škole srdačno je pozdravila i poželjela im puno uspjeha zamjenica gradonačelnika Grada Varaždina, Sandra Malenica koja je svojevremeno bila polaznica programa Škole. “Gdje god da me život odnese želim istaknuti da baš trenuci provedeni u Školi medijske kulture uvijek ostaju u najljepšem sjećanju. Hvala Veri Robić Škarica i hvala Školi što ove godine gostuje u Varaždinu, mislim da i Varaždin i Škola medijske kulture to zaslužuju, te mislim da je ovo jako dobar spoj za dugogodišnju suradnju”, istaknula je Zamjenica gradonačelnika Grada Varaždina i bivša polaznica škole, Sandra Malenica.

Od 18. do 28. kolovoza u Varaždinu nas očekuje puno radionica, predavanja i učenja o filmu uz sjajne predavače 20. Škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić. Seminare i radionice drže mnogi istaknuti filmolozi, filmski kritičari i redatelji.

Škola kao najopširniji izvaninstitucionalni filmski obrazovni program, u 10 dana okuplja brojne filmske stručnjake i stotinjak polaznika koji osim što promišljaju o filmovima, pohađaju i praktične radionica na kojima kreiraju vlastite filmove te sudjeluju u dva teorijska seminarska programa.

Uz seminarske programe prvog i drugog stupnja na kojima polaznici uče od vrhunskih profesionalaca osnovne predmete kao što su Teorija filma, Povijest filma, Struktura filmskog djela, Povijest hrvatskog filma do Metodičkih vježbi za kadar i zvuk, ali i napredne predmete koji pružaju dodatna specijalizirana znanja kao što su: Moć elipse, Osnove vizualnog pripovijedanja, Horora i psihoanalize do Filmske satire i Povijesti znanstveno – fantastičnog filma.

Osim seminarskih programa Škola medijske kulture organizira tri osnovne radionice za dokumentarni, igrani i animirani film i čak osam specijaliziranih radionica: za kameru i snimanje, montažu, postprodukciju zvuka, digitalnu fotografiju, osnove novinarstva – radijska reportaža i radionica za eksperimentalni film, prvi koraci vašeg budućeg kreativnog dokumentarca na kojima polaznici stječu osnovna znanja za samostalno snimanje, montiranje, obradu zvuka i ostalo. Kompletan program Škole možete vidjeti ovdje.

Voditelji radionica: Tomislav Mršić, filmski redatelj, Ivan Goran Vitez, akademski filmski redatelj i Tomislav Sutlar, snimatelj, Miroslav Klarić i Jadranko Lopatić, voditelji Foto-kino-video kluba Zaprešić, Boris Poljak, filmski snimatelj, Ivana Fumić i Slaven Zečević, akademski filmski montažeri, Dubravka Premar, akademska filmska montažerka, Darije Petković, akademski filmski snimatelj i fotograf,  Višnja Biti, prof. komparativne književnosti i filozofije i novinarka,  Damir Čučić, filmski redatelj, Snježana Tribuson, akademska filmska redateljica i scenaristica, Rada Šešić, filmska autorica, kritičarka i kuratorica nekolicine festivalskih filmskih programa

Predavači na semianrima: dr. sc. Midhat Ajanović; prof. dr. sc. Hrvoje Turković, dr. sc. Bruno Kragić; mr. sc. Marko Rojnić; dr. sc. Nikica Gilić; Katja Šarić, mag. paed. soc., Marina Zlatarić, Mirjana Jukić, prof., prof., Carmen Lhotka, akademska filmska montažerka, Ana Đordić, doc. art. Jelena Modrić, akad. filmska montažerka; dr. sc. Dejan Durić; Rada Šešić, filmska kritičarka, Melita Horvatek Forjan, prof.

Mjesto gdje učitelji snimaju filmove i uče o medijskoj kulturi