Za početnike, ali i roditelje mladih igrača koji žele bolje razumijeti svoju djecu, Vlado Flinčec iz akademije za videoigre Machina Academy pripremio je objašnjenja nekih važnih pojmova iz ‘gamerskog’ rječnika

Piše: Vlado Flinčec, Machina Academy

Kako popularnost videoigara raste, tako često vidimo nove igrače koji ne razumiju tzv. “gaming” rječnik koji veterani videoigara koriste već dugo vremena.

Da biste lakše shvatili što su to FPS i MOBA, što vam netko poručuje kada kaže GLHF ili da je pronašao Easter egg, skupili smo nekoliko pojmova koje biste trebali znati kako biste bolje razumjeli videoigre i one koji ih igraju.

Žanrovi

RPG – Skraćenica od “role-playing game”. RPG-ovi su igre ponajviše fokusirane na priču u kojima igrač preuzima ulogu lika kojim upravlja. Likovi su često iznimno prilagodljivi pa igrači imaju veliku slobodu u kreiranju vlastitih likova. Na igračima je da odigraju uloge unutar priče kroz vlastitu glumu ili donošenjem odluka koje rezultiraju strukturiranim razvojem lika.

MMORPG – Skraćenica od “Massively multiplayer online role-playing game”. Igre ovoga žanra imaju elemente RPG-a i omogućuju velikom broju igrača interakciju unutar virtualnog svijeta. Kao i u RPG-ovima, igrač uzima ulogu lika i upravlja gotovo svim njegovim radnjama unutar svijeta koji postoji i mijenja se neovisno je li igrač online ili ne.

FPS – Skraćenica od “first-person shooter”. Žanr pucačina iz prvog lica fokusiran je na oružja i takvu vrstu borbe u trodimenzionalnom prostoru. Igrač akciju proživljava “kroz oči protagonista”, tj. lika kojim upravlja. Velik broj današnjih FPS igara fokusiran je najviše na igranje više igrača istovremeno.

Fortnite: vodič za roditelje

FPS je ujedno i skraćenica od “frames per second”, odnosno sličica u sekundi, a označava kvalitetu i fluidnost videomaterijala. Veći FPS znači bolju kvalitetu. Koristi se i u filmskoj industriji.

RTS – Skraćenica od “real-time strategy”. Strateške igre u realnom vremenu najčešće su borbene tematike u kojima igrači pozicioniraju svoje strukture i jedinice. Cilj ovih igara je zauzeti određena područja na mapi i pobijediti protivničku vojsku.

MOBA – Skraćenica od “Multiplayer Online Battle Arena”. MOBA je podžanr strateških igara u kojemu se natječu dva tima i gdje svaki igrač upravlja samo jednim likom. Cilj je uništiti protivničku glavnu strukturu unutar baze koja u različitim naslovima nosi različito ime. Za razliku od RTS igara, u MOBA naslovima igrači ne rade nikakve strukture.

Turn-based – Označava žanr igara u kojima igrač čeka svoj red kako bi odigrao potez, kao što je slučaj u igrama poput šaha. Turn-based igre najčešće su strategije ili kartaške igre, no postoje i RPG poput Final Fantasy serijala koji koristi turn-based sustav borbe.

Sandbox – Odnosi se na velike otvorene svjetove unutar videoigre koji dopuštaju igračima da rade što žele kada žele. Ovakve igre razlikuju se od igara u kojima igrača vodi priča jer većini sadržaja može pristupiti neovisno o samoj priči.

Esport – Naziv za kompetitivno igranje, odnosno natjecanje u videoigrama koje je iznimnu popularnost steklo unazad nekoliko godina.

Što je esport i koje su najčešće predrasude o njemu

Vrste igara i faze razvoja

AAA – Tzv. “triple-A naslov” neformalni je naziv za videoigru koju proizvodi ili distribuira veliki studio ili izdavač. Ovakve igre obično imaju visoke razvojne i marketinške budžete.

Indie game – Skraćeno od riječi “independent”, indie igra često je rađena bez financijske pomoći izdavača. Obično se radi o manjim razvojnim studijima koji se fokusiraju na inovativnim idejama.

Early access – Riječ je o igri u ranoj fazi razvoja. Igrači mogu kupiti igru u ovoj fazi kako bi financijski pomogli developerima da nastave razvijati igru uz pomoć sugestija igrača. Osim što oni koji se odluče kupiti igru u early accessu mogu igrati taj naslov odmah, nerijetko ga dobiju i po jeftinijoj cijeni od one koja bude nakon što igra u potpunosti izađe. Ovaj model najčešće se koristi u izradi indie igre.

Alpha – Kada kažemo da je igra u alpha fazi, obično je riječ o prvom testnom izdanju igre. Alpha naslovi imaju većinu svojih glavnih mehanika implementiranu i većinski su igrivi. Dakako, kada je igra u alpha fazi očekuju se neke pogreške u njezinom pokretanju i ona neće raditi nesmetano.

Beta – Obično označava drugo testno izdanje igre. Kada je igra u beti svi vizualni elementi i mehanike najčešće su već gotovi. U beti se istražuju i otklanjaju pogreške koje bi igru učinile neigrivom i time onemogućile njezinu prodaju.

Free-to-play – Kako samo ime kaže, riječ je o igri koja je besplatna za igranje. U većini slučajeva ne radi se o potpuno besplatnoj igri jer određenom se sadržaju može pristupiti uz plaćanje. Taj sadržaj mogu biti područja kojima imaju pristup samo igrači koji plaćaju, likovi koji se plaćanjem ranije otključaju, predmeti koji mijenjaju izgled lika i sl.

Ako vaše dijete igra Roblox, pridružite mu se i pobrinite se da je sigurno

DLC – Skraćenica za “Downloadable Content”. Ovaj termin koristi se za sav dodatan sadržaj koji se može naknadno kupiti online te pridodati igri. DLC-evi mogu sadržavati nove levele, likove, oružja, kozmetičke predmete i sl.

Patch – Za razliku od DLC-a, patch je besplatni softverski dodatak koji služi za ispravak problema i dodavanje novih elemenata. Najčešći su za online igre i igračima je nerijetko onemogućen pristup igri ako nisu omogućili najnoviji patch.

Mikrotransakcije – Online financijske transakcije koje uključuju manje iznose. Velik broj igara, posebice mobilnih, koristi mikrotransakcije kako bi proizvođač igara mogao nastaviti s poslom. Free-to-play igre obično su preplavljene mikrotransakcijama.

Terminologija videoigara

AI – Skraćenica od “artificial intelligence”, odnosno umjetna inteligencija. AI se u igrama koristi kako bi se dala iluzija inteligentnosti likova kojima igrač ne upravlja.

NPC – Označava “non-player character”, tj. sve likove unutar igre kojima upravlja računalo, od neprijatelja protiv kojih se igrač bori, do likova s kojima surađuje i komunicira.

Boss – Posebno težak neprijatelj koji dovodi do kraja poglavlja ili igre nakon što ga se pobijedi. Nerijetko imaju važnu ulogu unutar priče same igre.

Loot – Neprijatelji protiv kojih se borimo često mogu imati predmete koji nam se sviđaju. Ti predmeti nazivaju se “loot” ili “drop” jer kada pobijedimo neprijatelje, oni taj loot ispuštaju, tj. dropaju ga.

XP – Skraćeno od “experience points”, označava bodove koji služe da prate snagu lika kojime upravljamo. Skupljanjem XP-a podižemo level našega lika ili njegove vještine.

HP (hitpoints) – Jedan HP označava jednu točku, odnosno energiju života. Ako igrač izgubi sve svoje hitpointse jer je primio previše štete, lik kojim upravlja može umrijeti.

MP (mana points) – Slično HP-u, MP označava energiju kojom igrač može koristiti magiju. Veći broj MP-a omogućava više korištenja magije.

Buff – Ima dva značenja. Prvi označava mehanizam koji pojačava sposobnosti ili snagu lika ili određene opreme poput oružja i oklopa. Drugo značenje jest kada developer igre pojača određene stavke poput lika ili oružja kako bi ih balansirao u odnosu na ostatak igre.

Nerf – Termin koji dolazi od igračke Nerf – oružja koje puca mekane metke koji ne bole. Nerf označava ažuriranje igre u kojemu se smanjuje jačina određenih oružja ili likova. Najčešće se radi kako bi se te stvari balansirale u odnosu na ostatak igre.

Cheat codes – Kolokvijalno nazvani “šifre”, posebni kodovi koji igračima omogućuju određene sposobnosti poput letenja, besmrtnosti, novih vozila i sl. Ove kodove programeri igara često ostavljaju namjerno.

BugPogreška u programiranju videoigre koja rezultira neželjenim problemima unutar igre.

Easter egg – Poseban level, šala ili skrivena poruka stavljena u igru od strane razvojnog tima.

Terminologija online igara

Admin – Osoba koja u online igrama ili zajednicama ima veću moć od običnog igrača. Admini su zaduženi za sankcioniranje igrača.

AFK – Skraćenica za “away from keyboard”, tj. kada netko nije za računalom.

GLHF – Kada nekome kažemo GLHF, poručujemo mu “Good luck, have fun”, to jest “Sretno, zabavi se”. Ovo se obično govori prije početka meča i označava prijateljski stav prema suigračima i protivnicima. GL i HF mogu se koristiti i kao posebne skraćenice.

6 savjeta za igranje videoigara s djecom, od kojih će vas neki iznenaditi

GGWP – Nakon meča reći ćemo ovu kraticu koja označava “Good game, well played”. Njome poručujemo kako je meč koji smo odigrali bio dobar te da su ga igrači dobro odigrali. GG i WP mogu se koristi i kao posebne skraćenice.

Noob – Označava novog i neiskusnog igrača, a može se koristiti i kako bi se nekome reklo da je jednostavno loš.

Smurfing – Kada igrač visokog levela igra s prijateljima niskog levela da im pomogne brže se poboljšati. Ponekad ljudi smurfaju iz čiste zabave kako bi isfrustrirali protivničke igrače. Smurfing stvara nepravedne uvjete za one igrače koji nisu na visokom levelu ili tako dobri kao osoba koja smurfa.

Hack / cheat – Označava varanje kako bi se dobila nepravedna prednost nad ostalim igračima. Nerijetko se radi o softveru koji igračima pomaže u ciljanju ili gledanju kroz objekte. Najčešći slučajevi su tzv. aimbot (program koji cilja umjesto igrača ili pomaže u ciljanju u FPS igrama) i wallhack (omogućava igračima gledanje ili pucanje kroz zidove).

Ragequit – Kada je igrač toliko ljut da izađe iz igre zbog frustracije.

Salty – Kada je netko ljut ili tužan. Naziv dolazi od “igračevih slanih suza” kada se žali u online igri.

Lag – Kada online igra ne reagira na vrijeme na igračeve akcije. Često se događa zbog loše internetske veze ili preokupiranosti servera.

Bot – Ima dva značenja. Prvo označava AI koji upravlja likovima u online meču kada nema dovoljno igrača da se popune svi timovi. Drugo značenje je kada program upravlja igračevim likom kako bi skupljao resurse unutar igre bez da igrač njime upravlja. Botovi iz drugog značenja generalno su protiv pravila igre i ako se otkrije da ih je igrač koristio, nerijetko slijede sankcije poput zaključavanja accounta i sl.

Ima toga još…

Nadamo se da vas ovaj broj pojmova nije preplavio toliko da ragequitate. Dakako, ovo su tek neki osnovni pojmovi koje biste trebali znati kada pričate s nekime tko igra videoigre. Gamerski je rječnik dosta širok i bez obzira koliko ga znali, sigurni smo da ćete naići na neke pojmove koje prije niste čuli.

Ne obeshrabujte se. Kao i kod svega, i ovi pojmovi nauče se s vremenom. Svi smo nekoć bili noob i nismo znali ništa, no uz dovoljno vremena i XP-a, vrlo lako ćete razumjeti što vam vaše dijete ili prijatelji gameri govore.

Pet edukativnih i zabavnih videoigara za djecu

Foto: Pixabay