Pogledajte ove prijedloge i odaberite s djetetom igru primjerenu njegovoj dobi i u skladu s njegovim interesima. Pridružite mu se u igranju, istraživanju i učenju

Piše: Petra Smoljak, Machina Academy

Igranje videoigara nekada se smatralo isključivo gubitkom vremena, no razvojem tehnologije i industrije videoigara ta se negativna percepcija uvelike smanjila. Tome je pripomogla i činjenica da danas na tržištu postoji velik broj igara s edukativnom komponentom, namijenjenih upravo djeci.

Takav tip igara razvija kod djece logičko mišljenje i kreativnost. Unatoč tome, važno je voditi računa o tome koliko vremena dijete dnevno provede ispred računala ili igrače konzole.

Dvije važne stvari o kojima trebate voditi računa kad je riječ o videoigrama

Kako biste svojem djetetu pružili zabavno i edukativno iskustvo ispred računala, možete mu ponuditi neke od ovih zanimljivih videoigara:

Scribblenauts

U ovoj logičkoj igri djeca pomažu glavnom liku Maxwellu u potrazi za žutim zvijezdama. No, za razliku od sličnih platformskih naslova, Scribblenauts ima jedinstvenu značajku: slikovni riječnik sa više od 35 000 pojmova, a dostupan je na engleskom, španjolskom, francuskom, talijanskom, portugalskom i nizozemskom jeziku, pa može djeci pomoći u učenju stranih jezika.

Razna bića ili predmeti, čiji naziv dijete upiše, mogu se materijalizirati ispred Maxwella i pomoći mu da napreduje kroz igru. Primjerice, stane li lik pored ceste kojom voze brzi automobili, dijete može upisati pojmove poput “semafora” ili “zebre”. Ove će se stvari pojaviti u svijetu Scribblenautsa te omogućiti Maxwellu da sretno prijeđe cestu. Pojedine lokacije imaju nekoliko rješenja, dok neke ideje čak mogu ugroziti sigurnost glavnog lika.

Scribblenauts igre dostupne su na iOS, Android, PC i Nintendo platformama. U planu su i igre za Playstation 4 i Xbox One konzole.

Civilization

Jedna od najvažnijih franšiza u povijesti interaktivne zabave, Civilization svoje igrače stavlja u položaj vođe jednog naroda od kamenog do nuklearnog doba. Iako dosta kompleksna, igra može biti dobar izvor zabave za starije osnovnoškolce, posebno ako je igraju s roditeljima.

6 savjeta za igranje videoigara s djecom, od kojih će vas neki iznenaditi

U Civilizationu igrači mogu susresti povijesne ličnosti, od Aleksandra Velikog do Georgea Washingtona, kao i učiti o remek-djelima arhitekture, kao što su Angkor Wat ili Sikstinska kapela. Glavni je zadatak osnivati gradove i stvarati jedinice na mapi svijeta, te naći ravnotežu između kulture, znanosti i vojnog potencijala. Samim time, igra razvija strateške vještine, te nerijetko od igrača traži da donosi presudne odluke u pojedinim trenutcima. Njeni su naslovi dostupni na svim glavnim platformama.

Reader Rabbit

Reader Rabbit najprije je bio prisutan u knjigama i društvenim igrama, a zadnjih nekoliko godina taj simpatični zeko zabavlja klince i kroz videoigru koja ima prilično široku paletu edukativnih zadataka. Cijela igra sastoji se od mnoštva mini igara koje pomažu rješavanju različitih problema, te kod učenja jezika, matematike ili prirode i društva.

U jednoj seriji postoji nekoliko igara, namijenjenih različitim dobnim skupinama. Ova igra poslužit će i mališanima od tri godine na dalje, kao i djeci u nižim razredima osnovne škole.

Minecraft

Vjerojatno ste čuli za ovu igru, ili barem vidjeli neke igračke iz linije njenih proizvoda. No, o čemu se ustvari radi? Minecraft je svojevrsni fenomen u igraćoj industriji kojeg su objeručke prihvatili i kritika i publika. Posrijedi je igra koja nema konkretnu priču niti zadatak, već igraču prepušta da sam odabere kako će s njom provesti vrijeme.

Smješten usred livade napravljene od velikih kocki, igrač može graditi svoja zdanja ili se upustiti u istraživanje okoliša. Teren je svaki put drukčiji, a samim tim i izazovi koji dolaze s njim. Neki igrači odvažno kreću u pustolovinu, spremno se suočavajući s nizom prepreka poput divljnih životinja ili izmišljenih likova. Drugi su pak kadri sate provesti u sigurnosti, gradeći goleme palače, vrtove, vile ili replike lokacija iz stvarnog svijeta.

Što roditelji trebaju znati o Minecraftu

Mogućnost kontrole i oblikovanja terena privlači i puno starije igrače u svijet Minecrafta. Djeci pomaže razvijati maštu te kombinatoriku, usput bivajući nevjerojatno zabavan. Igra je dostupna na svim modernim platformama, uključujući Kindle.

LittleBigPlanet

Odličan izbor za djecu koja sanjaju karijeru u igraćoj industriji, LittleBigPlanet je jedna vrsta digitalne tvornice izmišljenih lokaliteta. Uz pomoć simpatičnog lika Sackboya, igrači mogu doslovce slagati svoje male igraće prostore, određujući prepreke, pomoći i mehanike za sebe i druge.

Primjerice, djeca mogu izgraditi svoju vlastitu trkaću stazu ili sportski teren. S druge strane, mogu konstruirati svemirski brod ili čarobnu šumu punu zanimljivih bića. Svoje radove mogu dijeliti s drugim igračima, a naravno i sudjelovati u tuđim “malim velikim avanturama”. U pitanju je svemir mogućnosti koje pogoni mašta, no i smisao za dizajn te inteligentno promišljanje prostora. Za igru nije potrebno nikakvo znanje programiranja, a dostupna je na Playstation konzolama (od kojih je trenutno aktualna četvrta verzija).

Kako igranje videoigara uravnotežiti s drugim razvojno važnim igrama?

Foto: Civilization VI Wiki