Filmska družina Osnovne škole Marije Jurić Zagorke i Hrvatski filmski savez pozivaju vas na svečanu projekciju koja će se održati 15. svibnja s početkom u 19 sati u kinu Tuškanac

Izvor: Udruga Zaigrani Aktivni Gromoglasni – ZAG

Zagova zvjezdana večer, svečana projekcija povodom 15. obljetnice postojanja Filmske i radijske družine ZAG, održat će se u kinu Tuškanac u utorak 15. svibnja s početkom u 19 sati. Bit će prikazani filmovi iz ovogodišnje produkcije: Jan, Mi smo samo svoji, Ja sam malen, #kad si ne/sretan, Oš da lafiš s mene?, kao i ZAG-ove uspješnice od 2014. do 2017.

Filmska i radijska družina Zaigrani Aktivni Gromoglasni – ZAG u OŠ Marije Jurić Zagorke započela je s radom 2002./2003. i od tada okuplja mlade zaljubljenike u film, radio i fotografiju, učenike od 5. do 8. razeda.

Snimajući filmove djeca uče i o prihvaćanju različitosti

Voditeljice ZAG-a Ana Brčić Bauer, Melita Horvatek Forjan i Nataša Jakob s darovitim učenicima, učenicima s posebnim potrebama, ali i svima ostalima zainteresiranima za medij filma i radija provode sustavnu edukaciju i medijsko opismenjavanje. Tijekom proteklih petanaest godina u ZAG-ovim radionicama nastalo je pedesetak dječjih filmova i desetak radijskih reportaža. Protagonisti filmova i radijskih emisija uglavnom su učenici, roditelji, profesori OŠ Marije Jurić Zagorke koji su po nečemu osobiti, posebni, drugačiji, različiti.

Filmovi i emisije naišli su na veliki odjek zbog zanimljivosti i aktualnosti tema koje obrađuju – daroviti (D, Hafiz, Prvakinje, Srce puno tajni, Brašnići, Ja sam malen), različiti (Pero, Zagorkini lumeni, Sretno dijete, Fran Luka, Ljepota je u različitosti, Različitost nam je zajednička, Najljepše je gdje je srce, Posao iz snova, Mi smo sami svoji), ovisnosti (Budi cool – ostani čist, Imaš kaj sitno?, Starci pojma nemaju). Od prvoga dana Zagovci su uključeni u Dane janjevačke riječi i medijski promiču zaboravljene običaje Janjeva (Janjevo moje, Dete m’l’cko, Devojčice turumčice, Oš’ da lafiš s mene?).

Dječje radijske emisije o važnim i intrigantnim temama

ZAG-ovi filmovi i radijske emisije pozivani su na državni Lidrano, Smotru školskoga filma u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, natječaje Oboji svijet bojama tolerancije – Foruma za slobodu odgoja. Osvajali su nagrade na revijama hrvatskog filmskog stvaralaštva djece u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, Malom DOKUartu Udruge DOKUart iz Bjelovara, Festivalu djece Mediterana DUFF u Dubrovniku.

Na inkluzivnom Festivalu o pravima djece u Cinestar kinima redovito se prikazuju ZAG-ovi filmovi prilagođeni djeci s teškoćama u razvoju, osobama s invaliditetom, slijepim i slabovidnim te gluhim i nagluhim osobama.

“Nadamo se da će jednoga dana filmska i medijska kultura, kao i medijska pismenost biti redovni predmeti u suvremenoj hrvatskoj školi 21. stoljeća. Tada će svi zainteresirani učenici moći putem medija filma ili radija iskazati svoju stvaralačku kreativnost i neće biti samo puki konzumenti s druge strane ekrana ili zvučnika. S tom mišlju i nadom ZAG-ove se emisije i filmovi vrte i dalje!”, poručuju voditeljice Udruge ZAG.

Od ideje do premijere: kako snimiti film u školi