U Radijskoj družini ZAG djeca prolaze kroz cijeli postupak pripreme radijske emisije – od biranja teme i sugovornika, preko pripreme za intervjue, snimanja na terenu ili u školi, do preslušavanja i odabira materijala, izbora glazbe te montaže, a često se bave temama različitosti i problemima s kojima se susreću djeca i mladi

Piše: Ana Dokler

“Djeca rijetko slušaju radio, a i kad ga slušaju, to je isključivo glazba. Govorni dio ih uglavnom ne zanima, nemaju naviku slušanja. Ipak, ima djece koju zainteresira rad na radijskoj emisiji jer podrazumijeva i novinarski i informatički dio”, kaže školska knjižničarka i voditeljica Radijske družine u zagrebačkoj Osnovnoj školi Marije Jurić Zagorke Ana Brčić Bauer, prof. hrvatskog jezika i književnosti i dipl. knjižničarka.

Članice Radijska družine, sestre Ana i Petra, učenice 7. razreda, ispričale su nam kako su se za ovu izvannastavnu aktivnost zainteresirale kad je školska Radijska družina snimala emisiju o njihovom prijatelju iz razreda pa su se sljedeće školske godine i same uključile.

Sviđa im se što kao novinarke mogu drugima postavljati pitanja, a zanimljivo je, kažu, kako su njihovi vršnjaci često sramežljivi kada ih snimaju, dok je s učenicima nižih razreda jako zabavno i često od njih čuju nešto neočekivano.

Petra kaže da radio za sada doživljava kao hobi, dok Ana već zna da bi se time voljela baviti u životu i uzima to u obzir kad razmišlja o upisu u srednju školu.

Deset godina radijske družine

Radijska družina u Osnovnoj školi Marije Jurić Zagorke i jedan od programa Udruge Zaigrani Gromoglasni Aktivni – ZAG postoji već deset godina, otkako je prof. Ana Brčić Bauer počela raditi u školskoj knjižnici. Potaknuta svojom ljubavlju prema radiju, uključila se prvo u rad Medijske družine te se dodatno educirala u Školi medijske kulture dr. Ante Peterlić, gdje je pohađala niz radionica za radijsku reportažu, koje vodi radijska novinarska i urednica Višnja Biti.

Emisija u kojoj mladi otvoreno govore o svojim problemima

U družini, namijenjenoj učenicima viših razreda osnovne škole, trenutno je sedam članova. Tijekom godine zajedno prolaze kroz cijeli postupak pripreme radijske emisije – od biranja teme i sugovornika, preko pripreme za intervjue, snimanja na terenu ili u školi, do preslušavanja i odabira materijala, izbora glazbe te montaže.

Do sada su šest puta bili pozvani na državni Lidrano, a tri puta su sudjelovali i dva puta bili nagrađeni na natječaju Oboji svijet bojama tolerancije koji organizira Forum za slobodu odgoja.

Teme bliske djeci i mladima

Jednako kao Filmska družina u njihovoj školi, i Radijska družina često se bavi temama različitosti i problemima s kojima se susreću djeca i mladi.

Snimajući filmove djeca uče i o prihvaćanju različitosti

“Volimo kroz emisije provlačiti socijalnu notu kako bi se učenici u školi senzibilizirali za teškoće svojih vršnjaka. Uvijek su to teme koje su djeci bliske i zanimljive, a često nas inspirira neka situacija u školi. Primjerice, jedno vrijeme je u školi bilo puno učenika koji su se kladili u kladionicama pa smo o tome napravili emisiju Imaš kaj sitno?. Razgovarali smo s tim učenicima i dobili izjavu Maje Flego iz Ureda pravobraniteljice za djecu.

Budući da našu školu pohađaju djeca različitih nacionalnosti, u emisiji Različitost nam je zajednička učenici podrijetlom iz Jordana, Bosne i Hercegovine, s Kosova te Romi govorili su nam o predrasudama s kojima se moraju nositi i uspoređivali život u Hrvatskoj sa životom u zemlji iz koje su došli”, priča nam Ana Brčić Bauer.

Kakvi medijski sadržaji djeci pomažu u prihvaćanju razlika

Ove godine na Lidrano su prijavili emisiju Različiti i jednaki o učenicima u invalidskim kolicima i teškoćama s kojima se susreću u svakodnevnom životu, a prošle su godine na Lidranu sudjelovali s emisijom o blizancima Kao da me pola fali.

“Dvije članice družine, koje su blizanke, za Sat razrednog odjela trebale su pripremiti nešto o blizancima pa su poželje snimiti radijsku emisiju. Odlučili smo ovu temu obraditi na neuobičajen način pa smo, uz razgovore s blizanacima – djecom i odraslima, u Zoološkom vrtu i od uzgajivača pasa doznali razne zanimljivosti o blizancima u životinjskom svijetu, a inspektor iz Centra za forenzička istraživanja ‘Ivan Vučetić’ otkrio nam je da se jednojajčani bliznaci ne mogu razlikovati po DNK”, priča Ana Brčić Bauer.

Zanimljiva terenska snimanja

Budući da članovi družine posebno vole terenska snimanja, uživali su na onom za emisiju Mi smo druga vrsta u kojoj su o svojoj ljubavi prema ekstremnim sportovima govorili skateri, roleri i biciklisti.

Jednom su učenici, zajedno s voditeljicom družine, išli i na noćno terensko snimanje po klubovima i parkovima u kojima se vikendom navečer okupljaju stariji osnovnoškolci i mlađi srednjoškolci. Tako je nastala emisija Starci pojma nemaju u kojoj su mladi otvoreno pričali o glazbi koju slušaju i svojim izlascima – kako roditeljima kažu da idu k prijateljima, a onda zajedno odu van, kako piju alkohol, pa i kako se znalo dogoditi da im policija pozove roditelje.

Sve emisije Radijske družine možete poslušati na stranici Udruge Zaigrani Gromoglasni Aktivni – ZAG

Radio u službi djece i mladih