Ako vaša djeca igraju, ili žele igrati ovu popularnu igru, proučite savjete britanskog Centra za sigurniji internet. Uzmite u obzir i preporuku PEGI-ja koji je igri dodijelio oznaku 12, što znači da se smatra primjerenom za starije od 12 godina

Prevela i prilagodila: Marta Hržić Bijelić

Među djecom i mladima u Hrvatskoj, kao i u svijetu, ove je godine igra Fortnite postala pravi hit. Centar za sigurniji internet Ujedinjenog Kraljevstva na svome blogu roditelje upoznaje s ovom igrom te upućuje na što paziti tijekom igranja.

Što je Fortnite?

Fortnite je online videoigra, koja uključuje Battle Royale, koju igrači ne trebaju platiti da bi igrali, dakle besplatna je. U njoj se 100 igrača međusobno natječe tko će ostati posljednji u borbi jedan na jedan. Igrači igraju protiv ljudi različitih dobnih skupina, iz raznih dijelova svijeta, i mogu u njoj razgovarati jedni s drugima putem chata same igre.

Koju dobnu oznaku ima?

PEGI, europski sustav ocjenjivanja dobne primjerenosti videoigara, Fortnite je ocijenio oznakom 12, što znači da djeca mlađa od 12 godina ne bi smjela igrati tu igru. Igra je dobila tu oznaku zbog “učestalih scena blagog nasilja”. Ova PEGI-jeva oznaka u obzir uzima samo sadržaj igre, ali ne i činjenicu da djeca mogu biti izložena uvredama i psovkama nepoznatih osoba s kojima igraju.

Oznake koje trebate znati ako je vaše dijete ljubitelj videoigara

Što trebam znati o igri?

Kako biste igrali igru Fortnite, prvo trebate napraviti korisnički račun, a za njega vam je potrebna e-mail adresa (koju trebate potvrditi) i korisničko ime. Međutim, imajte na umu da vas nitko ne pita za dob.

Druga stvar koju trebate znati o ovoj igri je da igrate protiv drugih igrača, koji su različite dobi i nalaze se diljem svijeta. Ne možete isključiti chat u igri, niti možete birati protiv koga ćete igrati.

Treće, dok igrate igru, možete u njoj kupovati. Premda je sudjelovanje u igri Battle Royale besplatno, neki njezin elementi to nisu. Postoje neki paketi koji vam dozvoljavaju pristup različitim značajkama igre, kao i da igru igrate u cijelosti. Ti paketi koštaju od 250 do 900 kuna.

Osim toga, igra sadrži nasilne elemente. Kada su igrači u borbi jedni s drugima, prikazi nasilja su veoma karikaturalni i ne sadrže krv i slične elemente. No, valja istaknuti kako su cilj i svrha igre poraziti jedni druge.

Kako s djecom razgovarati o nasilju koje vide na TV-u, u filmovima i videoigrama

Fortnite se može igrati na PC-u, Mac-u, PlayStationu 4 i Xboxu One. Može se preuzeti s internetske stranice Fortnitea, kako ona besplatna verzija, tako i ona koja se nadoplaćuje.

Savjeti za roditelje

Centar za sigurniji internet UK-a predlaže roditeljima da iskreno porazgovaraju sa svojom djecom o igri. Naglašavaju da je važno da ste uključeni u život svoje djece na internetu, a to se postiže razgovorom. Pokušajte imati otvoreni dijalog, nikako ne monolog, i pokušajte razgovarati o tome što im se sviđa na internetu. Imajte na umu da možete djeci pomoći pristupati odličnim izvorima na internetu, istovremeno pazeći na njihovu sigurnost.

Osim toga, igrajte s njima. Premda vam se igra može činiti obeshrabrujućom, to je najbolji način da se uključite i da razumijete što je toliko privlačno mladima u Fortniteu. Također, važno je da igrate ovu igru sa svojom djecom kako biste prijavili one igrače koji se ponašaju neprimjereno. Njih možete prijaviti koristeći alate u glavnom izborniku igre, kao i slanjem e-maila tvorcima igre.

6 savjeta za igranje videoigara s djecom, od kojih će vas neki iznenaditi

Zaključno, iz Centra za sigurniji internet UK-a podsjećaju kako bi roditelj trebali pročitati i što drugi misle o toj igri. Tu vam može pomoći američka organizacija Common Sense Media na čijim stranicama možete pročitati recenzije drugih igrača i roditelja. Spomenuta organizacija igru je ocjenila s 4 od 5 zvjezdica i preporučuje je starijima od 13 godina, a napravila je i video koji vam može biti od pomoći:

Foto:BagoGames on Visualhunt / CC BY