S učenicima pogledajte kratki dokumentarni film “Sindrom 17”, snimljen na Školi medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” 2016. godine. Nakon toga im postavite pitanja koja će ih potaknuti na kritičko promišljanje o onome što su vidjeli

Izvor: Lana Ciboci, Igor Kanižaj, Danijel Labaš, Kako prepoznati dezinformacije i lažne vijesti – nastavni materijali za srednje škole za učenike od 1. do 4. razreda

Kako prepoznati dezinformacije i lažne vijesti” naslov je nastavnih materijala za srednje škole pripremljenih u okviru 1. Dana medijske pismenosti, koji su održani u travnju 2018. u organizaciji Agencije za elektroničke medije i UNICEF-a. Autori Lana Ciboci, Igor Kanižaj i Danijel Labaš u njima objašnjavaju osnove medijske pismenosti s naglaskom na prepoznavanju dezinformacija i lažnih vijesti te predlažu zadatke koji će učenike potaknuti na kritičko promišljanje o medijskim sadržajima.

Obrazovni materijali za preuzimanje

Jedan od zadataka za čiju je provedbu dovoljan jedan školski sat (45 minuta), uključuje gledanje kratkog dokumentarca “Sindrom 17”:

S učenicima pogledajte dokumentarni film “Sindrom 17” koji je snimljen na Radionici dokumentarnog filma na Školi medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” 2016. godine. Taj kratkometražni dokumentarni film traje nešto manje od 12 minuta i govori o neobičnom fenomenu jednoga sela na sjeveru Hrvatske.

Vrbno je selo pokraj Bednje u Zagorju. Njegovi stanovnici bore se sa siromaštvom, poteškoćama i problemima kao i mnoga slična mjesta u Hrvatskoj. No, mještani su po nečemu ipak posebni i ta im je činjenica obilježila i privatni i društveni život. Naime, 1903. godine u tom je mjestu došlo do vulkanske erupcije i od tada se stanovnici rađaju na isti datum: 17. listopada. Uz pokoju iznimku…

Zadatak:

Nakon projekcije filma, učenike podijelite u grupe po četiri. Svakoj skupini podijelite ista početna pitanja na koja moraju odgovoriti u 10 minuta. Svaka skupina neka odabere predstavnika koji će pročitati odgovore na pitanja, a potom sve uključite u razgovor.

Početna pitanja: Što ste vidjeli u filmu? Koji je njegov sadržaj i kojih se detalja sjećate? Je li vam u ovome dokumentarcu nešto neobično?

Nakon što su pročitali i raspravili početna pitanja, postavite im sljedeća pitanja: Mislite li da ovaj dokumentarni film doista prikazuje stvarnost? Kojom se tehnikom služe redatelj, glumci, montažeri… da bi nas naveli na pogrešno razmišljanje i da bismo pomislili kako je riječ o stvarnom dokumentarnom, a ne o lažnom – izmišljenom i vješto snimljenom – dokumentarnom filmu?

Video lekcija: Prepoznajte dezinformacije i lažne vijesti