Video lekcija koju je pripremila prof. Nada Jakovčević sadrži savjete za provjeru informacija, odnosno prepoznavanje dezinformacija, aktualne primjere lažnih vijesti koje su se širile društvenim mrežama te nekoliko zanimljivih zadataka za učenike

Piše: Ana Dokler

Video lekciju “Prepoznajte dezinformacije i lažne vijesti” pripremila je u sklopu Dana medijske pismenosti na daljinu Nada Jakovčević, prof. hrvatskog jezika u Srednjoj školi Lovre Montija, Knin.

Lekcija je namijenjena srednjoškolcima, no prikladna je i za učenike 7. i 8. razreda osnovne škole. Možete je koristiti u nastavi hrvatskog jezika ili na Satu razrednika, odnosno u sklopu međupredmetnih tema Građanski odgoj i obrazovanje i Uporaba informacijske i komunikacijske tehnologije.

U izradi lekcije korišteni su nastavni materijali “Kako prepoznati dezinformacije i lažne vijesti” u izdanju Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Na temelju tih materijala prof. Nada Jakovčević pripremila je za učenike i online kviz o lažnim vijestima.

Video lekcija sadrži savjete za provjeravanje informacija, odnosno prepoznavanje dezinformacija, te nekoliko aktualnih primjera lažnih vijesti koje su se širile društvenim mrežama.

Osam jednostavnih koraka za provjeru bilo koje vijesti

Učenici na kraju dobivaju i zadatak: analizirati vijest o ukidanju matematike od 5. do 8. razreda – iz Radnog listića u materijalima “Kako prepoznati dezinformacije i lažne vijesti” te objasniti po kojim su kriterijima zaključili je li vijest istinita ili lažna.

Tu su i prijedlozi zadataka za kreativce: izrada plakata ili stripa o lažnim vijestima, a kao primjere možemo vidjeti radove učenika Srednje škole Lovre Montija.

Preuzmite prezentaciju ‘Prepoznajte dezinformacije i lažne vijesti’

Video lekcije medijske pismenosti