Donosimo vam najvažnije informacije o Školi medijske kulture Dr. Ante Peterlić i dva filma koja su snimili polaznici radionica za kameru i snimanje, odnosno za animirani film

Piše: Ana Dokler

Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić održava se ove godine već 18. put i to od 18. do 28. kolovoza u Trakošćanu. O tome zašto je pokrenuta, kome je namijenjena i što se sve u njoj uči, razgovarali smo s Marijom Ratković Vidaković, tajnicom Hrvatskog filmskog saveza koji organizira ovu Školu.

Tko je bio Ante Peterlić?

Ante Peterlić bio je prvi profesor filmologije u Hrvatskoj (utemeljio je sveučilišnu nastavu filmologije), prvi doktor filmoloških znanosti, prvi je objavio udžbenik teorije filma, uredio je osamdesetih prvu filmsku enciklopediju u Hrvatskoj i utemeljitelj je Škole medijske kulture. Kada se sve posloži u istu rečenicu i više je nego jasno zašto se Škola naziva upravo njegovim imenom.

“Školu medijske kulture Dr. Ante Peterlić osnovali su Ministarstvo prosvjete i Hrvatski filmski savez 1999. godine kao program edukacije srednjoškolskih i osnovnoškolskih nastavnika iz područja filma i drugih medija, kako bi nastavnici i voditelji filmskih grupa u školama i đačkim domovima razvijali i usmjeravali audiovizualnu pismenost i medijsku kulturu kod djece. To je bila osnovna premisa.

Medijska pismenost u praksi

Danas je Škola medijske kulture namijenjena učiteljima, nastavnicima i profesorima hrvatskog jezika i umjetničkih područja u osnovnim i srednjim školama, pedagozima, metodičarima, filmolozima i filmofilima, članovima kinoklubova, studentima umjetničkih akademija, učenicima srednjih škola koji planiraju studirati umjetnička usmjerenja te svima koji su zainteresirani za film i medijsku kulturu. Od svojih početaka Škola priprema svoje polaznike ne samo za samostalno kreativno bavljenje filmom (kroz radioničku nastavu), nego i za kritičko-analitički odnos prema filmu i drugim audiovizualnim sadržajima koje konzumiraju putem elektroničkih medija. Najjednostavnije rečeno, Škola ih medijski opismenjuje”,poručuje Marija Ratković Vidaković.

Objašnjava kako se stečena znanja kasnije mogu koristiti u samoj nastavi – bilo hrvatskog jezika, umjetničkih područja ili nastavi općenito, jer postoje pozitivni primjeri povezivanja filma i matematike, filma i engleskog jezika i tako dalje. S druge strane, učenicima i studentima stečena znanja koriste kako dodatni alat u savladavanju gradiva. Na posljetku, možda i najraširenija primjena znanja stečenih na Školi je prilikom vlastitih kreativnih procesa, odnosno stvaranja vlastitog filma. Ukratko, Seminarski programi Škole daju temeljna znanja za provedbu nastave, a radionički omogućuju stjecanje neposrednih stvaralačkih i radnih iskustava korisnih za upućeniji praktični rad s učenicima, ili na vlastitim projektima.

Program i predavači

Program Škole je raspoređen u deset radnih dana, 90 nastavnih sati (cjelodnevni rad) u ovim oblicima rada: predavanja, metodičke radionice, videoradionice (kao samostalni programi), projekcije filmova i skupne rasprave o filmu. Program Škole provodi se kao cjeloživotno obrazovanje i verificiran je od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, a u proteklih sedamnaest godina lista sudionika se povećala preko tisuću i petsto, od kojih se dio kontinuirano vraća.

“Ta brojka pokazuje kako je najveći broj voditelja filmskih družina u osnovnim i srednjim školama te đačkim domovima temeljne spoznaje o filmskom stvaralaštvu djece i mladeži stekao upravo na Školi medijske kulture. Također, program Škole medijske kulture prošli su i mnogi sveučilišni profesori što samo doprinosi jednom od ciljeva Škole tj. omogućuje cjeloživotno obrazovanje”, kaže Marija Ratković Vidaković, koja nam je predstavila i ovogodišnji program:

Uz dva stupnja seminarskih programa (osnovni i napredni koji se iz godine u godinu mijenja) koja predaju vrhunski stručnjaci poput Midhata Ajanovića, Brune Kragića, Irene Paulus, Hrvoja Turkovića i drugih, ovogodišnje izdanje škole nudi sljedeće radionice: za dokumentarni film (voditelj: Tomislav Mršić), za igrani film (voditelj: Daniel Kušan), za TV reportažu (voditelj: Dražen Ilinčić), za animirani film (voditelj: Edo Lukman), za kameru i snimanje (voditelj: Boris Poljak), za montažu (voditeljica: Ivana Fumić), za postprodukciju zvuka (voditeljica: Dubravka Premar), za digitalnu fotografiju (voditelj: Darije Petković), za radijsku reportažu (voditeljica: Višnja Biti) i za eksperimentalni film (voditelj: Damir Čučić).

Sve što trebate znati ako snimate dokumentarac

Također, ove godine je osmišljen i jedan novi program, odnosno “Radionica – prvi koraci vašeg budućeg kreativnog dokumentarca”. Čemu se točno posvetiti prilikom razvoja dokumentarnog filma? Koje su smjernice bitne za razvoj dokumentarne filmske priče, kako u kontekstu festivala, tako i (međunarodne) publike? Kako pripremiti produkcijski paket za kreativni kratki ili dugi dokumentarac? Odgovore na ova  pitanja moći ćete dobiti na radionici za razvoj kreativnog dokumentarnog filma u okviru Škole medijske kulture. Radionica vas priprema kako  razmišljati o stvaranju kreativnih dokumentaraca, neovisno o dužini njihova trajanja. Za sudjelovanje na radionici bit će izabrano pet dokumentarnih projekata u razvoju. Dokumentarce će predstavljati tim u sastavu redatelj i producent. S njima će tijekom intenzivna dva radna dana raditi voditeljica radionice, filmska autorica, kritičarka i kuratorica nekolicine međunarodnih filmskih festivala od Sarajeva do Amsterdama i Beča,  Rada Šešić. Na kraju drugog dana radionice, redatelj i producent će u formi sedmominutne prezentacije (pitchinga) predstaviti projekt polaznicima radionice za dokumentarni film, od kojih će također dobiti odgovarajući feedback.

Prijave do 15. srpnja

“Smještaj za sve polaznike 18. škole medijske škole Dr. Ante Peterlić osiguran je u Hotelu Trakošćan. Ukupna cijena hotelske usluge (puni pansion) od četvrtka, 18. kolovoza (večera) do nedjelje, 28. kolovoza 2016. (ručak) po polazniku u dvokrevetnoj sobi iznosi 2.885,00 kuna. Participacija za sudjelovanje na jednom od programa Škole medijske kulture iznosi 500,00 kuna. Prijavnica za jedan od programa 18. škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić mora stići na adresu Saveza najkasnije do 15. srpnja 2016. Za dodatne informacije najbolje je obratiti se kolegi Hrvoju Selecu na mail hselec@gmail.com”, kaže Marija Ratković Vidaković.