Pitate se je li neka videoigra primjerena za vaše dijete? U procjeni će vam, slično kao kod filmova, pomoći dobne oznake i još nekoliko stvari koje možete sami napraviti

Piše: Ana Dokler

PEGI sustav dobnih oznaka, prihvaćen širom Europe i podržan od Europske komisije, osmišljen je kako bi pomogao roditeljima prilikom kupnje videoigara i zaštitio djecu i mlade. Dobna oznaka potvrđuje da je igra prikladna za igrače iznad navedene dobi pa je, primjerice, igra s oznakom PEGI 7 namijenjena djeci od sedam godina i starijoj, dok je ona s oznakom PEGI 18 prikladna samo za punoljetne osobe.

Što točno znače pojedine oznake?

PEGI oznake, koje se nalaze na prednjoj ili stražnjoj strani kutije, nemaju veze s težinom igre, već s primjerenošću sadržaja za određenu dob. Dobne kategorije su 3, 7, 12, 16 i 18, a što točno značenje ovih oznaka prenosimo sa službene stranice PEGI-ja:

PEGi oznake

PEGI 3
Sadržaj igre s ovom oznakom procijenjen je kao primjeren za sve dobne skupine. Ipak može sadržavati komične prikaze nasilja, poput onih u crtićima Tom i Jerry ili Zekoslav Mrkva. Likovi u igri trebaju biti fantastični, tako da ih dijete ne može povezati s osobama iz stvarnog života. Igra ne smije sadržavati zvukove ili prizore koji bi mogli prestrašiti malu djecu i ne smije biti ružnih riječi.

PEGI 7
Svaka igra koja bi inače mogla nositi oznaku PEGI 3, ali sadrži neke potencijalno zastrašujuće scene ili zvukove, dobit će ovu oznaku.

PEGI 12
Ovu oznaku nose videoigre koje sadrže slikovitije prikaze nasilja prema nestvarnim likovima ili neslikovite prikaze nasilja prema likovima koji izgledaju kao ljudi ili prepoznatljive životinje, kao i videoigre s donekle slikovitim prikazima golotinje. Uvredljive riječi u ovoj kategoriji ne smiju biti izražene i ne smije biti psovki.

PEGI 16
Videoigra će dobiti ovu oznaku ako prikazi nasilja ili seksa odgovaraju stvarnom životu. U igri se također mogu čuti ekstremno vulgarni izrazi i može se vidjeti upotreba duhana i droga te prikazi kriminalnih radnji.

PEGI 18
Smatra se da je igra prikladna samo za punoljetne osobe ako sadrži prikaze teškog nasilja ili uključuje neke elemente specifičnih oblika nasilja, koji bi kod gledatelja mogli izazvati osjećaj gađenja.

Dodatno, na stražnjoj strani omota možete pronaći sličice s objašnjenjem zbog čega je igra dobila određenu dobnu oznaku. To mogu biti prikazi nasilja, neprimjeren rječnik, prizori koji kod djece mogu izazvati strah, opisi ili prikazi uporabe droga, prisutnost golotinje, seksa ili seksualnih konotacija, prikazi diskriminacije ili sadržaji koji bi mogli potaknuti diskriminaciju, sadržaji koji ptiču na kockanje, ili se videoigra može igrati online s drugim ljudima.

PEGI OK
Mnoge internetske stranice sadrže male videoigre i da bi se pokrio ovaj rastući segment, osmišljena je oznaka PEGI OK. Mogu je dobiti sve igre koje su primjerene za sve dobne skupine, jer u njima nema nikakvog potencijalno neprimjerenog sadržaja.

Na što upozoravaju ESRB oznake na videoigrama

Dodatni savjeti za roditelje

PEGI oznake općenito upućuju na dob za koju je pojedina igra primjerena, no roditelji bi na kraju ipak sami trebali procijeniti za što je njihovo dijete spremno. Uz to, možete naići i na igru bez PEGI oznake. U odluci hoćete li svom djetetu dopustiti igranje, od pomoći vam mogu biti ovi savjeti, također istaknuti na internetskoj stranici PEGI-ja:

  • Uvijek provjerite dobnu oznaku na kutiji videoigre, ili pomoću PEGI online tražilice.
  • Potražite sažetak sadržaja videoigre, ili recenziju, ili je, još bolje, najprije sami odigrajte.
  • Igraje videoigre zajedno sa svojom djecom, budite s njima dok igraju i razgovarajte o igrama. Objasnite im zbog čega neke igre nisu primjerene.
  • Imajte na umu da online igre ponekad omogućuju preuzimanje dodatnog softvera, koji može izmijeniti igru i pomaknuti dob za koju je primjerena.
  • Online igre se obično igraju s nepoznatim ljudima i s njima se komunicira. Recite djetetu da ne otkriva nikakve osobne podatke i da vam kaže ako se netko ponaša neprimjereno.
  • Postavite roditeljsku zaštitu na računalo ili konzolu.

6 savjeta za igranje videoigara s djecom, od kojih će vas neki iznenaditi