Iako je PEGI standardni sustav označivanja videoigara u 39 europskih zemalja, pa tako i Hrvatskoj, ponekad ćete naići i na igre s američkim ESRB oznakama. Pročitajte što one znače i po čemu se razlikuju od PEGI oznaka

Piše: Vlado Flinčec, Machina Academy

Entertainment Software Rating Board je američka neprofitna organizacija koja dodjeljuje oznake videoigrama ovisno o njihovom sadržaju i prikladnosti određenoj dobi. Organizacija je nastala 1994. godine kao odgovor na kritike kontroverznim igrama s izrazito nasilnim ili seksualnim sadržajem.

ESRB oznake imaju tri dijela, a to su:

  • Kategorijske oznake – predlažu dobnu prikladnost
  • Opisi sadržaja – označava sadržaj koji se možda dodiruje s nekom drugom oznakom ili može biti od interesa ili brige
  • Interaktivni elementi – označava interaktivne i online značajke proizvoda, poput međusobne interakcije korisnika i sl.

Što znače pojedine oznake?

ESRB oznake nalaze se na prednjoj ili stražnjoj strani kutije. Nemaju veze s težinom same igre, već sa sadržajem koji je primjeren za određenu dob. Sedam je ESRB oznaka, a to su: EC, E, E10+, T, M, AO i RP.

Early childhood (EC)

Igre s ovom oznakom namijenjene su djeci predškolske dobi. Nemaju sadržaj koji bi roditelji smatrali neprikladnim za tu dob.

Everyone (E)

Prema ESRB-u, igre s ovom oznakom prikladne su za sve uzraste. Ponekad znaju sadržavati nasilje kao u crtićima, no vrlo rijetko, te blago neprimjereni jezik. Godine 1998. ova je oznaka zamijenila oznaku “Kids to Adults” (K-A).

Everyone 10+ (E10+)

Igre s ovom oznakom imaju sadržaj koji se smatra prikladnim za sve uzraste od 10 godina naviše. Imaju veću dozu nasilja nego igre s oznakom “E”, nešto blago neprimjerenog jezika, sirovog, tj. vulgarnog humora te sugestivniji sadržaj koji prelazi standarde oznake “E”, ali ne u mjeri kao oznaka “T”.

Teen (T)

Videoigre u ovoj kategoriji prikladne su za sve od 13 godina naviše. Sadrže umjerenu do veliku dozu nasilja, a ponekad i male količine krvi. Imaju i blago do umjereno neprimjeren jezik ili sugestivne teme, seksualni sadržaj te sirovi humor.

Mi kod kuće pazimo, ali kod prijatelja dijete igra nasilne videoigre

Mature (M)

Oznaka “M” nalazi se na igrama za koje ESRB smatra da su prikladne za starije od 17 godina. Sadržaj ovih igara prelazi standarde oznake “T”, pa može uključivati intenzivne i/ili realistične prikaze nasilja, s krvlju i sakaćenjem, te prikaze smrti. Često imaju i naglašenije seksualne teme i sadržaje, polovičnu golotinju i u njima se češće koristi vulgarni jezik.

Adults Only (AO)

Igre s ovom oznakom prikladne su za osobe starije od 18 godina. Imaju intenzivniji sadržaj nego onaj koji se može pronaći pod oznakom “M”, poput ekspilicitno seksualnih tema i sadržaja, golotinje, ekstremnih prikaza nasilja ili kockanja s pravim novcem. Većina igara s oznakom “AO” pornografskog je sadržaja. ESRB će vrlo rijetko davati ovu oznaku igri samo zbog nasilja.

Rating pending (RP)

Ova oznaka dodjeljuje se igrama koje još uvijek nisu dobile svoju krajnju ESRB oznaku.

Razlika između PEGI i ESRB oznaka

Nekoliko je značajnih razlika između ova dva sustava označivanja videoigara. Dok ESRB koristi sustav slova koja označuju prikladnu dob, PEGI to radi brojkama koje označuju prikladnost igre za određenu starost igrača. Tako će ESRB oznaka “E” biti ekvivalent PEGI oznaci “7”.

Oznake koje trebate znati ako je vaše dijete ljubitelj videoigara

ESRB, pored svojih oznaka, i riječima opisuje što igra sadrži (na primjer nasilje), dok PEGI to radi slikovnim oznakama. Nadalje, PEGI je standardni sustav označivanja u 39 europskih zemalja, pa tako i Hrvatskoj, dok je ESRB prisutniji na američkom području. Unatoč tomu, kod nas se mogu pronaći igre i s ESRB oznakama, ovisno o dobavljačima.

Savjeti za roditelje

Iako ESRB i PEGI oznake upućuju na dobnu prikladnost pojedine videoigre, roditelji bi prije kupnje trebali sami procijeniti je li igra prikladna za njihovo dijete. Bilo bi dobro na internetu provjeriti o čemu se točno u igri radi te pogledati nekoliko videoklipova na YouTubeu.

Foto: Pixabay