Psihologinja Sara Lulić s Hrabrog telefona roditeljima savjetuje da razgovaraju sa svojim djetetom o videoigrama koje igra kod prijatelja te da dogovore pravila koja će vrijediti kako doma, tako i u drugim okolinama

Pitanje: Mi kod kuće pazimo da su videoigre koje naše dijete igra primjerene njegovoj dobi i da u njima nema previše nasilja, ali kad ode kod prijatelja, često igraju igre koje su namijenjene starijima od 15 ili 18 godina, sa stvarno zastrašujućom radnjom i zadacima koje igrač treba izvršiti da bi napredovao u igri. Ne znam kako se postaviti u takvim situacijama, a da ne narušim odnose s roditeljima tih prijatelja, koji, čini se, u tome ne vide nikakav problem. Imate li neki savjet?

Odgovara Sara Lulić, psihologinja s Hrabrog telefona:

Drago mi je da ste nam odučili poslati upit te se informirati o situaciji u kojoj se nalazite. Pitanje koje ste nam poslali zanima mnoge roditelje te je pohvalno da se suočeni s dilemama u odgoju nastojite posavjetovati sa stručnjacima.

Iz vašeg upita stekla sam dojam da se brinete oko toga što je vaš dječak u igranju videoigara s prijateljem izložen, kako ste opisali, zastrašujućoj radnji i zadacima koje je potrebno izvršiti. Kada kažete zastrašujuća radnja, pitam se na što pritom mislite. Pretpostavljam da je sadržaj igre nasilan i nešto čeme ne želite da vaš dječak bude izložen. S druge strane, brinete se kako bi vaša reakcija na igricu mogla narušiti odnose s roditeljima dječaka s kojim je vaš sin prijatelj. Drago mi je čuti da brinete o sigurnosti vašeg sina te ga nastojite zaštititi od različitih sadržaja za koje procjenjujete da bi mogle imati uznemirujuć utjecaj.

Kako nasilje u medijima utječe na djecu i tko je najosjetljiviji?

Ono što smatram da je važno podijeliti s vama jest da kao roditelj imate pravo sa svojim djetetom odlučivati o tome koji su sadržaji primjereni, a koji neprimjereni za njegovu dob te vam preporučujem da stvorite neka zajednička pravila o tome koje će videoigre igrati. Vi najbolje poznajete svoje dijete te vjerujem da najbolje znate i na koji način bi mogao reagirati na određeni sadržaj.

Roditelji i druge odrasle osobe koje skrbe o djeci odgovorni su za kontrolu sadržaja videoigara koje njihova djeca igraju, vremena koje dijete provodi pred kompjuterom i sadržaja koje pretražuje na internetu. Iz tog razloga, smatram kako je važno da razgovarate sa svojim dječakom o videoigrama koje igra kod prijatelja, date mu do znanja da smatrate neprihvatljivim te neprimjerenim da igra takve igre te bi pravilo o tome kakve videoigre igra trebalo vrijediti kako doma, tako i u drugim okolinama.

Pokušajte razgovarati s dječakom o tome zašto smatrate da takav sadržaj nije primjeren za njegovu dob te ga pokušajte uključiti u odluku o tome može li kod prijatelja igrati neku drugu igru koja bi im se mogla sviđati. Isto tako, budite spremni na otpor dječaka, pokuša iskazati razumijevanje za njega, no, još važnije za dobrobit dječaka jest da postavite jasna pravila i dogovor.

Oznake koje trebate znati ako je vaše dijete ljubitelj videoigara

S obzirom na to da ste spomenuli kako roditelji drugog dječaka ne vide nikakav problem u igranju spomenutih videoigara, pitam se jeste li do sada pokušali razgovarati s njima. Savjetovala bih vam da im pokušate ukazati na štetnost koje prekomjerna izloženost nasilnim videoigrama može imati na razvoj dječaka, specifičnije na njihovo ponašanje, poput doprinosa agresivnom ponašanju, otupjelosti na nasilje, pojavi različitih strahova i slično. Vaša je odgovornost ukazati roditeljima na ono što ste primijetili, međutim, vjerojatno nećete biti u mogućnosti utjecati na njihovu odluku. Ono što svakako možete jest utjecati na svog dječaka te s njim dogovoriti da ne igra određenu videoigru s prijateljem, već da se odluče za neku drugu. Isto tako, pri razgovoru s roditeljima dječaka, imajte na umu da je vašem sinu odnos s prijateljem sigurno važan te iskažite razumijevanje i poštovanje za taj aspekt.

Kako s djecom razgovarati o nasilju koje vide na TV-u, u filmovima i videoigrama

Na samom kraju, u suradnji s drugim roditeljima potaknite dječake i na druge oblike druženja koji otvaraju prostor za učenje, razvoj i zdravu socijalizaciju.

Još jednom vam zahvaljujem na upitu te se slobodno obratite na savjetodavnu liniju Hrabrog telefona za mame i tate na broj 0800 0800, svakim radnim danom od 9 do 20 sati ako budete imali dodatne dileme ili brige u odgoju vašeg dječaka.

Ako želite znati više o medijima i njihovom utjecaju na djecu i mlade, ili ste zabrinuti zbog neke konkretne situacije, pošaljite nam svoje pitanje. Istražit ćemo temu za vas, potražiti savjet stručnjaka i objaviti pitanje i odgovor.

Foto: Nathan Huth on Visualhunt.com / CC BY-NC-ND