Do 23. veljače možete se uključiti u Javno savjetovanje o lažnim vijestima i dezinformacijama na internetu. Dostupna su dva upitnika na koje se može odgovoriti na bilo kojem jeziku EU-a: jedan za građane i drugi za pravne subjekte i novinare

Piše: Ana Dokler

Europska komisija prepoznala je širenje lažnih vijesti kao ozbiljan problem te zajedno s platformama, medijima, istraživačima i organizacijama civilnog društva nastoji pronaći rješenje. Cilj im je definirati odgovornosti aktera, poštujući pritom slobodu izražavanja, medijski pluralizam i pravo građana na različite i pouzdane informacije.

Dio ovih nastojanja je i Javno savjetovanje o lažnim vijestima i dezinformacijama na internetu koje je otvoreno do 23. veljače. Dostupna su dva upitnika na koje se može odgovoriti na bilo kojem jeziku EU-a: jedan za građane i drugi za pravne subjekte i novinare kojim se uzima u obzir njihovo profesionalno iskustvo u području lažnih vijesti i dezinformiranja putem interneta.

Ključne vještine za ‘post-truth’ eru: kako prepoznati lažne vijesti

Kako je objašnjeno na stranici Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, cilj je savjetovanja prikupljanje mišljenja svih zainteresiranih strana diljem EU-a o opsegu tog problema i o učinkovitosti mjera koje je industrija dobrovoljno poduzela radi sprečavanja širenja dezinformacija putem interneta te bolje razumijevanje razloga i mogućih smjerova djelovanja na razini EU-a ili na nacionalnoj razini.

Savjetovanjem se nastoje prikupiti informacije o sljedećim temama:

  1. Definicija lažnih informacija i njihovo širenje putem interneta
  2. Ocjena mjera koje su platforme, novinske organizacije i organizacije civilnog društva već poduzele u cilju borbe protiv širenja lažnih informacija putem interneta
  3. Opseg budućih mjera za popravljanje kvalitete informacija i sprečavanje širenja dezinformacija putem interneta

Uključite se u javno savjetovanje

Osam jednostavnih koraka za provjeru bilo koje vijesti