Više od polovine ispitanika u istraživanju provedenom na Hrvatskim studijima smatra da Facebook može unijeti nemir i nesigurnost u vezu, a jedan od problema je i što omogućuje nadziranje partnerovih aktivnosti

Piše: Marta Hržić

Kako Facebook utječe na ljubavne odnose mladih? Koliko im je važno tamo objaviti da su u vezi, a onda redovito objavljivati zajedničke fotografije i razmijenjivati poruke putem ove društvene mreže? Trude li se prikazati stvari ljepšima nego što jesu? Može li, s druge strane, korištenje Facebooka potaknuti ljubomoru, nadziranje partnera i općenitu nesigurnost u vezi? Može li čak potaknuti prekid veze, ili ga pak otežati?

Ovim se pitanjima bavi rad Uloga Facebooka u sentimentalnim odnosima mladih, autorica Elene Družeta i prof.dr.sc. Nade Zgrabljić Rotar s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Rad je objavljen u znanstvenom časopisu Medijske studije u prosincu 2017., a temelji se na istraživanju provedenom među studentima Hrvatskih studija.

4 stvari na koje djeca i mladi trebaju paziti na društvenim mrežama

U istraživanju su sudjelovala 103 studenta i studentice preddiplomskog/diplomskog studija komunikologije, mlađi od 27 godina, koji su ispunili upitnik, a provedeni su i dubinski intervjui s četiri studentice, mlađe od 25 godina.

U anketi su studenti i studentice odgovarali na pitanja poput: trebaju li objaviti svoju vezu javno (odnosno na Facebooku), je li im važno postati “Facebook službeni”, smatraju li da veza nije kvalitetna ako nije objavljena online, je li tada veza dugotrajnija i smatraju li da status “Facebook službeni” znači da njihov partner jasno daje do znanja da ga ne zanimaju potencijalni udvarači.

Ispitanici su također trebali odgovoriti održavaju li s partnerom javnu interakciju na Facebooku, treba li partner lajkati njihove objave i komentirati ih, osjećaju li se sigurnije kada partner na Facebook stavi zajedničku fotografiju i slično.

U anketu su bila uključena i pitanja koja se tiču konflikta i nadzora – posjećuju li često partnerov profil, smeta li ih što partner/ica ima bivše partnere na Facebooku kao prijatelje, svađaju li se s partnerom/icom oko Facebooka i čini li ih Facebook ljubomornijima nego što bi inače bili.

Zadnji set pitanja ticao se prekida veze na Facebooku, primjerice, je li proces odvajanja od bivšeg partnera/ice teži jer su stvari koje ih vežu još uvijek na Facebooku.

90 posto ispitanika tvrdi da im objava veze na Facebooku nije važna

Rezultati anketnog upitnika pokazali su kako, suprotno pretpostavkama autorica, postajanje “Facebook službeni”, odnosno objava na Facebooku da su u vezi, nije važna stavka u vezi za 90 posto ispitanika. Dubinski intervju potvrdio je taj nalaz – studentice su izjavljivale da Facebook ne doživljavaju “preozbiljno” i “preosobno”, a neke od njih pokušale su objasniti zašto onda mladi ipak postaju “Facebook službeni”. Tako jedna tvrdi da se na taj način “šira javnost” upoznaje s činjenicom da su ušle u novu vezu, jer je to “najlakši način da se objavi široj javnosti” (Družeta, Zgrabljić Rotar, 2017: 89).

I dok većina ispitanika smatra da službena objava veze na Facebooku nije važna stavka, istraživanje je pokazalo da im je održavanje veze na Facebooku važno jer tako njeguju svoj odnos.

Zbog čega mladi toliko vole selfije?

“Tek oko polovine anketiranih ispitanika održava javnu interakciju s partnerom na Facebooku. Oko 65% ih nema potrebu objavljivati slike i statuse s partnerom, a visokih 90% slaže se da česta interakcija ne znači da je veza stabilna. Autorice zaključuju da ovi rezultati govore da su ispitanici ipak svjesni da se, u tom smislu, krećemo u virtualnom svijetu u kojem nerijetko vlada površnost i potreba za uljepšavanjem stvari. Ispitanici tako ne povezuju stabilnost i jačinu sentimentalnog odnosa s online interakcijama za koje može postojati mnogo motiva. Ipak, više od polovine ispitanika voli kada partner/ica komentira ili lajka njihove objave. U intervjuima su ispitanice potvrdile kako je njihova online interakcija s partnerima najčešće bila minimalna ili nikakva, ovisno o periodu. Međutim, složne su oko činjenice da u svojoj okolini poznaju veliki broj ljudi koji redovito održavaju javnu interakciju s partnerom te su takve aktivnosti ocijenile odbojnima i neiskrenima. Takva ponašanja za njih su odraz nesigurnosti jer se kontinuirano javno naglašavanje svog odnosa (npr. stavljanje srca po zidu, lajkanje, komentiranje objava svog partnera i sl.) smatra nepotrebnim. Štoviše, doima se suprotnim, kao da se tako želi prividno prikazati ljepota odnosa” (Družeta, Zgrabljić Rotar, 2017: 89).

Na Facebooku nadziru svoje partnere

Rezultati ankete pokazali su kako otprilike polovina ispitanika smatra da je Facebook potencijalni izvor prijetnji njihovoj vezi, ali i da je Facebook mladima u Hrvatskoj, kao i drugdje u svijetu, plodno tlo za nadziranje partnera i da tako postaje alat u ljubavnim vezama, jer 40 posto ispitanika posjećuje profil svog partnera/ice. 35 posto njih svjesno je da je takvo nadziranje loše, dok 38 posto nadzire i kada je njihov partner online.

Dubinski intervju potvrdio je da studentice nadgledaju svoje partnere, a to rade tako što ih stave na listu Bliski prijatelji koja im omogućuje da newsfeed njihovih partnera bude prvi koji se prikazuje. Jedna studentica rekla je kako nadzire partnera tako što prati i njegove prijatelje: “Fejs ti daje priliku da se igraš detektiva i lopova. Ti sve možeš tamo provjeriti. Doslovno, on ti kaže da ide spavati, a ti to možeš provjeriti tako da vidiš da li je online i prije koliko minuta ili sati je bio na mreži. Fejs ti daje moć da pratiš nešto što se nekad moglo ‘sakriti’, a sad se više ništa ne može sakriti.” (Družeta, Zgrabljić Rotar, 2017: 90)

Što nakon prekida?

Istraživanje je pokazalo kako studenti i studentice vjeruju da je prekid zbog Facebooka itekako moguć – odgovarali su da poznaju veliki broj parova koji su prekinuli ili imali problema u vezi zbog Facebooka. Dubinski intervju je pokazao kako studentice smatraju da je Facebook kao uzrok prekida veze svojstven osobama koje ga vrlo često koriste i preozbiljno shvaćaju upravo zato što na toj platformi plasiraju veliki dio svog života.

Mnoštvo prijatelja koje nikada ne viđamo!? Društvene mreže i depresija

Općenito govoreći, ispitanici su se složili da je prekid veze ovako još teži jer proces odvajanja od bivšeg partnera otežavaju stvari objavljene na Facebooku, a njih je gotovo nemoguće izbrisati zauvijek – sve objavljeno na internetu tamo i ostaje. Stoga ne čudi podatak koji su istraživačice dobile iz dubinskih intervjua – da negativne emocije nakon prekida studentice nastoje doslovno izbrisati. Najčešće su brisale zajedničke fotografije, prekinule prijateljstvo s bivšim partnerom, ili ga blokirale, a neke su otišle korak dalje i obrisale svoj profil i napravile novi.

Premda je istraživanje ograničeno prigodnim uzorkom i dobiveni rezultati ne mogu se poopćiti, ono svakako daje uvid u sve etape razvoja sentimentalnih odnosa mladih u Hrvatskoj na ovoj popularnoj društvenoj mreži. Također daje dobre temelje za daljnja istraživanja ove teme, koja će prema svemu sudeći još dugo utjecati na živote mladih ljudi.

Zašto je važno s djecom razgovarati o online prijateljstvima

Foto: Pixabay