Čak i ako vaše dijete ne igra Minecraft, sigurno je za ovu popularnu igru čulo u vrtiću ili školi pa je samo pitanje vremena kada će ju i samo htjeti zaigrati. Kako biste znali o čemu je riječ, s internetske stranice Centra za sigurniji internet prenosimo vam mali vodič za roditelje

Izvor: csi.hr

Minecraft je trenutno je jedna od najpopularnijih igara na svijetu. Često se opisuje kao “online Lego” koji uključuje izgradnju blokova (kvadrata) i stvaranje struktura u različitim okolišima. Igra uključuje skupljanje, izrađivanje alata, izgradnju i borbu.

Minecraft se može instalirati i igrati na računalima, pametnim telefonima, tabletima i konzolama. Trenutna cijena ove igre je 23,95 eura, odnosno oko 170 kuna, ovisno o uređaju na koji ju želite instalirati.

Europska agencija za ocjenjivanje igara PEGI označila je Minecraft kao prihvatljiv za djecu stariju od sedam godina, no sama igra ima dobnu oznaku 13+. Objašnjenje razlike u godinama je u zadržavanju podataka o djeci, odnosno ne traži vas se dokaz o godinama kada se prijavljujete u igru.

Oznake koje trebate znati ako je vaše dijete ljubitelj videoigara

Zašto djeca toliko vole Minecraft?

Minecraft je vrlo popularan, najviše kod djece između 6 i 13 godina. Toliko popularnim čini ga mogućnost stvaranja bilo čega, od gradova do zabavnih vlakova i svega između te nema pravila u igri, a mogućnosti su beskonačne.

Igra također dopušta multiplayer mod, mod s više igrača, koji je vrlo popularna opcija kod mlađih igrača, koji uživaju igrati sa svojim prijateljima i graditi zajedničke kreacije. Sloboda koju igra nudi je najbitnija stvar koja ih iznova privlači Minecraft igri.

Prednosti igranja Minecrafta

Postoje brojne prednosti i vještine koje djeca mogu razviti kroz igranje Minecrafta. Čak su i neke škole diljem svijeta počele uključivati Minecraft u učionice kao novi alat za prijenos znanja djeci. Dobrobiti igranja Minecrafta uključuju:

  • Razvoj sposobnosti rješavanja problema.
  • Povećava i poboljšava računalnu pismenost, djeca mogu razviti osnovne vještine programiranja i korištenja računalnih programa.
  • Potiče kreativnost te može pomoći djeci kod razvoja vještina dizajna – igrači mogu razvijati/graditi/stvarati što god zamisle.
  • Poboljšava vještine rada u timu i potiče zajednički rad.
  • Poboljšava matematičke, prostorne i analitičke vještine.

Dobrobiti videoigara: kreativnost, suradljivost i bolje pamćenje

Potencijalni rizici

Postoji i određeni broj potencijalnih rizika koji može brinuti roditelje. Međutim, mnoge od njih može se vrlo lako kontrolirati.

Mod za više igrača

Minecraft ima inačice za jednog i više igrača. Mnoga djeca vole koristiti mod za više igrača kako bi igrali sa svojim prijateljima te kako bi igrali i komunicirali s ljudima iz cijelog svijeta. Kao i s većinom online igara i aplikacija, postoje rizici poput poticanja govora mržnje, cyberbullyinga, nepoćudnog sadržaja, psovanja itd. Kako bi ovo izbjegli, možete postaviti igru samo za jednog igrača (ovo se može napraviti u postavkama igre), ili ugasiti opciju razgovora (chat) u verziji za više igrača.

Nasilje

Minecraft sadrži vrlo malo nasilja, vizualnog ili neprikladnog sadržaja, npr. nema krvi u igri. Igrači doduše mogu udariti ili ubiti životinje, ili jedni druge u verziji za više igrača, ali ovo nije glavni cilj igre i vizualno (grafički) igra izgleda kao crtani film.

Minecraft na Youtubeu

Mnogo djece gleda Minecraft video uratke na Youtubeu kako bi dobili pomoć i savjete o igri. Neki Youtube video uratci sadrže neprimjerene riječi, psovke i neprikladan sadržaj. Kako bi izbjegli suočavanje vašeg djeteta s takvim sadržajem, potaknite ih da koriste samo provjerene Youtube kanale.

5 stvari koje možete napraviti kako bi YouTube učinili sigurnijim za djecu

Dodatni savjeti za roditelje

Može vam biti od pomoći ako postavite vremensko ograničenje, odnosno odredite koliko točno vremena vaše dijete smije provesti pred zaslonom.

Dogovorite se oko nekih osnovnih “gejmerskih” pravila – na primjer, odlučite osjećate li se ugodno kada vaše dijete igra u verziji za više igrača iz cijelog svijeta ili kada putem chata razgovara s drugim igračima.

Foto: Pixabay