Prije svega provjerite je li igra primjerena dobi vašeg djeteta, a svakako dogovorite i jasna pravila o vremenu koje će provesti tako se igrajući

Izvor: Delete Cyberbullying – Priručnik za roditelje

Sadržaj mnogih igara nije namijenjen maloj djeci. U svijetu postoji mnogo standardiziranih sustava rangiranja računalnih igara. U EU je najpoznatiji PEGI sustav (Pan European Game Information). PEGI sustav sadrži informacije namijenjene prvenstveno roditeljima i skrbnicima o tome koliko je sadržaj igre primjeren djeci s obzirom na njihovu dob, pri čemu u obzir ne uzima složenost igre, već eventualnu eksplicitnost, neprimjernost i štetnost sadržaja.

Oznake koje trebate znati ako je vaše dijete ljubitelj videoigara

Osim PEGI sustava, na tržištu se često može susresti i ESRB sustav (Entertainment Software Rating Bord – američko tijelo koje klasificira igre) koji također ističe dob korisnika kojemu je igra namijenjena i opisuje sadržaj igre.

Prije kupnje igre, provjerite oznaku i preporuku s obzirom na dob djeteta. Ukoliko odlučite djetetu kupiti igru koja je namijenjena djeci malo starijoj od vašeg, budite prisutni dok se dijete igra i pratite njegove reakcije.

Vrijeme provedeno na internetu i igraćim konzolama

Dogovorite s djetetom vrijeme koje ono smije dnevno provoditi na internetu i PC igrama. Komunikacija putem chat-a, instant poruka te igranje PC igrica često prerasta u blagu ovisnost i oduzima djeci puno vremena. Istovremeno, ove aktivnosti jesu oblik druženja s vršnjacima i normalno je da djeca za njih pokazuju interes.

7 prednosti igranja videoigara i 4 nedostatka

Objasnite djetetu da internet i PC igre ne smiju ometati njegove školske obaveze ili hobije i sportske ili umjetničke aktivnosti. Postavite jasna pravila i ograničenja vezano uz korištenje interneta noću i tijekom nastave.

Ukoliko mislite da dijete previše vremena provodi na internetu ili igrajući PC igre te brinete postaje li možda ovisno o igrama i internetu, pokušajte potaknuti djecu da se češće druže u fizičkoj nego u virtualnoj stvarnosti. Djeca uče po modelu i pokazivat će više interesa za one aktivnosti u kojima uživaju i njihovi roditelji. Organizirajte obiteljske izlete u prirodu, posjetite zajedno muzej ili igrajte s djecom društvenu igru koja ne uključuje elektroničku opremu. Pokažite djeci da je moguće zabaviti se i bez elektroničke opreme.

Je li moje dijete ovisno o videoigrama?

Foto: Pixabay