Mama se pita je li interes njezine kćeri za sapunicama u trećem razredu osnovne škole pretjeran i može li imati negativne posljedice. Pročitajte odgovor psihologinje Mirande Novak

Pitanje: Moja kći ide u treći razred osnovne škole i već je opsjednuta sapunicama. Trenutno je to serija za mlade Violeta, a prije su bile razne hrvatske sapunice. Obavezno ih gleda svaki dan, telefonom (a vjerujem i uživo) razgovara sa svojim prijateljicama o detaljima iz serije, na internetu čita o glumcima i prati što se događa s njima. Dok je gledala hrvatske serije, jako je željela upoznati neke od glumaca i slikati se s njima. Inače nisam pobornik strogog odgoja i zabrana, ali pitam se bih li ovo trebala nekako ograničiti? Je li ovakav interes pretjeran i može li imati neke negativne posljedice?

Odgovara dr.sc. Miranda Novak, prof. psihologije, viša asistentica na Odsjeku za poremećaje u ponašanju na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu i savjetnica i savjetovteljica u Centru za djecu, mlade i obitelj Modus:

Hvala vam puno na zaista zanimljivom pitanju. Najprije sam razmišljala gdje početi odgovarati. Naime, ako vaša kći već neko vrijeme prati razne vrste sapunica, onda bih mogla zaključiti da redovito i svakodnevno gleda TV program i da joj već prilično dugo dopuštate da sama bira što će i koliko gledati. Moj je dojam da bi se taj proces morao odvijati u suradnji roditelja i djeteta, to jest važno je da roditelj prati što dijete gleda i kritički to komentira. Razumijem da je ponekad teško djeci zabraniti da prate određenu seriju, posebno ako je gleda velik dio vršnjaka. Roditelji često brinu da će biranjem sadržaja dijete postati izolirano ili pak ismijano, pa nerijetko pokleknu molbama djeteta, kao i s popularnim igračkama, “Svi to imaju, pa moram i ja!”, odnosno “Svi to gledaju pa moram i ja”. Tako roditelji propuštaju prilike za prenošenje stavova djetetu, te poruka poput – u redu je biti drugačiji od drugih.

Da se razumijemo, televizija i praćenje televizijskog programa ne moraju nužno biti loši za dijete. Brojna svjetska istraživanja teško odgovaraju na pitanje jesu li mediji loši ili dobri za djecu. Odgovor nije jednoznačan, to jest istraživanja su podijeljena. Dijete kroz praćenje TV programa može i učiti, dobivati razne informacije, napredovati u učenju jezika i slično.

Pozitivni i negativni utjecaji medija

Što se tiče sapunica kao sadržaja, njihov je scenarij najčešće šablonski, nije ga zahtjevno pratiti, često postoje barem dvije rasne ljepotice koje se natječu oko istog muškarca te čitav niz intriga i spletki (između dva klana, dvije obitelji itd.), a do ciljeva se često dolazi lažima i prijevarama, tako dugo dok dobro ne pobijedi. Isto tako, često se u njima mogu pronaći razni seksualizirani simboli ili se pak žene/djevojke predstavljaju na dosta stereotipan način. Kako sam također majka djevojčice, svjesna sam da bi konzumiranje takvog sadržaja moglo dovesti do iskrivljenog odnosa prema sebi i svom tijelu.

Nemam jednoznačan odgovor, to jest ne savjetujem vam zabrane ili pak ukidanje gledanja. Ako ste to do sada dopuštali, radije bih vam sugerirala da s vašom kćeri gledate zajedno i kritički komentirate sadržaj, naglašavajući joj što je u tome šablonizirano, što je u toj epizodi na neki način ponižavajuće, a što vam se možda svidjelo. Djeca su nerijetko glavna publika sapunica jer zbog svojih karakteristika razvoja i mišljenja sve doživljavaju vrlo doslovno, a sapunice često nude vrlo konkretan i naivan sadržaj. Od ogromne je važnosti za mentalno zdravlje djece da roditelji budu modeli, to jest da roditelji podučavaju djecu kako gledati kritički i dekonstruirati sadržaj koji su vidjela.

Više se bojim reality programa i sapunica nego policajca koji puca u zlikovca

Sapunice vrlo često djeci mogu služiti i kao bijeg od stvarnosti, dobra podloga za maštanje ili pak za razumijevanje (muško-ženskih) odnosa o kojima još nisu ni sa kim pričali. Na takav način dijete može stvarati iskrivljenu sliku svijeta, što uvelike može narušiti samopouzdanje, sliku o sebi te način doživljavanja romantične ljubavi. Ne želim vas preplašiti, no interes vaše kćeri govori da je zanimaju neka pitanja o kojima može čuti u sapunicama, a očito je fascinira i slava.

Bilo bi dobro da joj na neki način pojasnite da su i glumci ljudi od krvi i mesa, da privatno žive sasvim obične živote te je pitajte što na kraju krajeva ona misli da znači biti slavan. Pojasnite joj koje vrijednosti imate vi, vaša obitelj, što cijenite kod drugih ljudi… Za sve ovo što sam vam napisala nije dovoljan jedan razgovor, no presudno je da počnete razgovarati s kćeri tako da je učite da misli samostalno te da propituje, na taj način je možete najbolje zaštititi.

Ako želite znati više o medijima i njihovom utjecaju na djecu i mlade, ili ste zabrinuti zbog neke konkretne situacije, pošaljite nam svoje pitanje. Istražit ćemo temu za vas, potražiti savjet stručnjaka i objaviti pitanje i odgovor.

Foto: iStock