Iako vaše dijete jako želi mobitel i uvjerava vas da ga već svi njegovi prijatelji imaju, odluka o kupnji prvog mobitela ne bi trebala biti ishitrena

Piše: Marta Hržić Bijelić

Ako vas dijete traži da mu kupite prvi mobitel, možda se pitate je li mu uopće potreban, hoće li ga znati sigurno koristiti i nositi se s opasnostima nekontroliranog pristupa internetu, a na kraju, i je li dovoljno odgovorno da uz sebe nosi uređaj koji košta nekoliko tisuća kuna. To su sve važne stvari o kojima je dobro unaprijed promisliti.

Kada djetetu kupiti prvi mobitel?

Stručnjaci s portala Common Sense Media ističu da dob djeteta nije toliko važna koliko razina njegove zrelosti i odgovornosti te spremnost na uvažavanje obiteljskih i školskih pravila.

Pored toga, naglašavaju kako u trenutku kada svome djetetu dajete prvi mobitel, vi mu zapravo dajte veoma moćan komunikacijski alat, kao i alat kojim može kreirati vlastite medijske sadržaje. Stručnjaci se slažu da u tome leži velika opasnost jer se ti medijski sadržaji (tekst, fotografije ili videozapisi) uz pomoć pametnih telefona mogu vrlo lako objaviti pa i proširiti na internetu. Premda je generacija Z zapravo generacija digitalnih domorodaca (što znači da je digitalnom tehnologijom okružena od rođenja), svakako ih treba podučiti pravilnom i sigurnom korištenju pametnih telefona.

Ako s djetetom sustavno razgovarate o ovoj temi, i ako je ono već dovoljno upoznato s pravilima ponašanja na internetu da bi ga moglo koristiti na siguran način, vjerojatno ćete se lakše odlučiti na ovaj korak.

Ako pak niste sigurni, pokušajte odgovoriti na sljedeća pitanja, koja prenosimo s portala Common Sense Media:

  1. Pokazuje li moje dijete inače osjećaj odgovornosti, odnosno preuzima li odgovornost za svoja djela; primjerice, javlja li nam se kada odlazi od kuće? Vraća li se kući u dogovoreno vrijeme?
  2. Gubi li inače svoje stvari, kao na primjer svoj ruksak ili bilježnice sa zadaćama? Ako je odgovor na ovo pitanje potvrdan, postoji mogućnost da će izgubiti i veoma skupi pametni telefon.
  3. Je li nam mobitel potreban da bismo bili u kontaktu radi sigurnosti?
  4. Hoće li mu mogućnost komuniciranja s prijateljima putem mobitela pomoći da se socijalizira?
  5. Vjerujem li da će dijete koristiti mobitel odgovorno, a ne za dopisivanje tijekom nastave ili uznemiravanje nekoga porukama i pozivima?
  6. Hoće li se držati ograničenja koja mu postavimo za korištenje interneta i aplikacija?
  7. Hoće li poruke, fotografije i videe koristiti odgovorno i ne štetiti njima sebi i/ili drugima?

Što kad se dijete ne drži dogovora o korištenju mobitela?