Roditeljski nadzor i vodstvo posebno su važni u slučajevima poput ovog, kada su djeci lako dostupne brojne igre upitne kvalitete i primjerenosti njihovoj dobi te kada postoji mogućnost komunikacije s drugim (nepoznatim) korisnicima

Piše: Ana Dokler

Internetska platforma Roblox može se usporediti s ogromnim dječjim igralištem: djeca ovdje mogu stvarati i objavljivati svoje videoigre, igrati različite igre za više igrača koje su napravili drugi korisnici te međusobno komunicirati. Sve to može biti zabavno i poticajno, čak i poučno, ali donosi i određene rizike koje roditelji ne bi smjeli zanemariti. Kao što vjerojatno ne biste svoje dijete samo pustili na nepregledno igrališe puno nepoznatih ljudi, tako bi bilo dobro informirati se o ovoj platformi, barem je u početku koristiti zajedno s djecom, a onda ih i dalje povremeno nadzirati, dogovoriti strategije u slučaju bilo kakve uznemirujuće situacije, kao i uključiti odgovarajuće sigurnosne postavke.

Besplatno ili ne?

Roblox postoji od 2006., a danas broji preko 64 milijuna igrača mjesečno. Dostupan je na osobnim računalima, iOS, Android i Kindle Fire uređajima, konzoli Xbox One, kao i naočalama za virtualnu stvarnost. Registracija, odnosno instalacija omogućuje besplatno igranje milijuna dostupnih igara, kao i kreiranje svojih igara pomoću online alata Roblox Studio, ali se brojne dodatne opcije ipak naplaćuju.

Alati pomoću kojih vaše dijete može napraviti svoju videoigru

U Robloxu se koristi izmišljena valuta pod imenom Robux, a taj “novac” igrači mogu na razne načine zaraditi u igri, ili ga dobiti ako se pretplate na članstvo u Builders Clubu (cijene članarine kreću se od oko 37 kuna mjesečno do 825 kuna godišnje).

Kako iz Robloxa rado ističu, za korisnike platforme postoji i mogućnost zarade: ako kreiraju uspješne igre i kroz njih zarade dovoljno Robuxa od drugih korisnika, mogu ih zamijeniti za pravi novac. Uvjeti za takve transakcije su da je osoba starija od 13 godina, da ima najskuplju pretplatu na Roblox te da na svom računu ima najmanje 100,000 Robuxa, čija je protuvrijednost 350 dolara (preko 2.220 kuna).

Dobna ograničenja

Iako je Roblox prvenstveno namijenjen djeci i mladima od 8 do 18 godina, svatko se može registrirati na stranicu, bez obzira na dob.

Europski sustav ocjenjivanja videoigara PEGI Robloxu je dodijelio oznaku 7, što znači da nije prikladan za djecu mlađu od 7 godina, i to zbog čestih prizora blagog nasilja koji bi mogli prestrašiti mlađu djecu. No važno je uzeti u obzir napomenu da PEGI ne ocjenuje sadržaje koje su stvorili korisnici i da je ova ocjena Robloxu dodijeljena na temelju pokaznih igara, koje su napravili kreatori platforme.

Oznake koje trebate znati ako je vaše dijete ljubitelj videoigara

U SAD-u je Roblox dobio ESRB oznaku E 10+, što znači da se smatra prikladnim tek za djecu stariju od 10 godina, zbog “mogućeg izlaganja nefiltriranom, odnosno necenzuriranom sadržaju stvorenom od strane korisnika, uključujući interakcije među korisnicima i dijeljenje sadržaja putem društvenih mreža.”

Kad je riječ o komunikaciji s drugim korisnicima, unutar platforme postoje određena ograničenja za mlađe od 13 godina – zato je važno da roditelji provjere jesu li djeca prilikom registracije upisala svoju stvarnu dob.

Što roditelji mogu učiniti za sigurnost svoje djece

U Robloxu ističu kako im je važna sigurnost korisnika, pa je na stranici dostupan i Vodič za roditelje, s nizom korisnih poveznica. Na primjer, roditelji mogu aktivirati opciju Ograničenja računa i tako djetetu ograničiti mogućnost komunikacije s drugim korisnicima, kao i pristup potencijalno neprimjerenim igrama. Kako biste bili sigurni da dijete neće samo mijenjati postavke svog računa, možete postaviti i roditeljski PIN. Također, bilo bi dobro proučiti pa i naučiti dijete kako prijaviti kršenje pravila ponašanja te kako blokirati drugog korisnika.

Savjeti za sigurno korištenje Robloxa mogu se pronaći i na stranicama organizacija koje se bave sigurnošću na internetu, kao što su Centar za sigurniji internet Ujedinjenog Kraljevstva, ili Common Sense Media, a opsežan Vodič za Roblox za roditelje napravila je i neprofitna organizacija iz Silikonske doline, Connect Safely.

Oni ističu da Roblox, kao jedno od prvih iskustava djeteta s digitalnom socijalizacijom, može biti odličan poticaj roditeljima da s djecom počnu razgovarati o sigurnosti na interentu i pomognu im razviti dobre navike, budući da će, prije ili kasnije, djeca početi koristiti društvene mreže i druge slične platforme bez roditeljskog nadzora.

Zašto je važno s djecom razgovarati o online prijateljstvima