Ako vaše dijete ima želju i motivaciju za izradu videoigara, isprobajte neki od ovih jednostavnih alata s kojima može početi

Piše: Petra Smoljak, Machina Academy

Ako vaše dijete obožava igrati videoigre, ali je ujedno i kreativno te voli stvarati, predložite mu da samo napravi svoju videoigru. Osim što će tako razvijati kreativnost, naučit će se logičnom razmišljanju te shvatiti kako teče proces od ideje do realizacije. Osim toga, razvijanje igara može biti i prvi korak prema budućnosti mladog programera.

Koje dobrobiti internet i videoigre donose djeci?

S koliko godina djeca mogu početi i na što obratiti pozornost?

Ovo je možda jedno od najčešćih roditeljskih pitanja, no na njega nije moguće dati konkretan odgovor. Svako dijete je drugačije i ima drugačiji pristup svojim kreativnim procesima. Motivirani šestogodišnjaci mogli bi imati više uspjeha od poluzainteresiranih dvanaestogodišnjaka, no važno je ne odustajati i ohrabrivati dijete za usvajanje novih znanja.

Motivacija

Za rad u game developmentu djeca prije svega moraju imati motivaciju. Ona je važnija i od same mentalne sposobnosti. Ako vaše dijete voli stvarati stvari i spremno je na uočavanje svojih pogrešaka i njihovo ispravljanje, onda je vjerojatno spremno za razvoj videoigara.

Treba jasno napomenuti da postoji velika razlika između igranja igara i njihovog dizajniranja. Dijetu koje se voli igrati na račanulu možda neće biti jednako zabavno kreirati videoigru. Ipak, ako dođe do uspjeha i rezultata, niti interes neće izostati.

Očekivanja

Treba biti realan u očekivanjima. Razvoj igre ne mora biti jako težak proces, ali je svakako složen. Od djeteta se naravno ne očekuje da će ikada uspjeti stvoriti velike i teške suvremene igre poput Call of Duty ili World of Warcraft. Trebaju početi s malom, jednostavnom igrom i od nje stvarati svoj put za dalje.

Ako vaše dijete zamišlja da će odmah stvoriti sljedeći Minecraft, vrlo je vjerojatno da će brzo odustati. S druge strane, ako ima stav da će jednom u budućnosti možda stvoriti sljedeći Minecraft, vjerojatno ima savršen mentalni sklop za uspjeh u ovom području.

Pet edukativnih i zabavnih videoigara za djecu

Imajući na umu tu razliku, djeca, kao kod razvoja bilo koje vještine, moraju početi malo po malo graditi svoje uspjehe. Veliki zalogaji samo će rezultirati neuspjehom i frustracijom.

Jednostavni alati za izradu videoigara

Ako vaše dijete ima želju i motivaciju za izradu videoigara, evo nekoliko alata s kojima može početi. Ovo nije cjelokupni popis alata koji se mogu naći na tržištu, već kompilacija jednostavnijih s kojima djeca mogu ostvariti prvi uspjeh. Još jedna važna stvar koju treba imati na umu je da iako je bilo koja od ovih opcija valjana, ne znači da je za vaše dijete najbolji izbor. Zato probajte naći alat koji najbolje odgovara interesima vašeg djeteta. Ako ne uspije od prve, pokušajte s drugim alatom.

RPG Maker MV

Odličan alat za početnike jer pošteđuje male dizajnere suvišnog programiranja. Prvenstveno je orijentiran na izradu klasičnih role playing igara japanske tradicije, kakve su vladale tijekom 16-bitne generacije konzola. S ovim programom moguće je brzo napraviti malu igru temeljenu na priči, posebno zato što dolazi s arhivom grafika, zvukova i sličica koje se odmah mogu koristiti. Zadnja verzija programa nosi naziv MV te omogućuje čak i izradu projekata za mobilne platforme.

Scratch

Program su osmislili djelatnici američkog instituta MIT upravo kako bi mlade generacije zainteresirali za programiranje. Za razliku od većine konkurenata, Scratch je online alat kojem se pristupa putem web browsera na ovom linku. Programiranje je zamišljeno kao slaganje Lego kockica, što će sigurno privući mnoge mlade inženjere u usponu. Rad se može snimiti po registraciji, a Scratch je poznat i po vrlo prijateljskoj online zajednici koja strpljivo upućuje korisnike u radu. Preporučljiv za djecu od osam do šesnaest godina, Scratch isto dolazi sa svojom kolekcijom grafika i zvukova. Jednostavnija verzija programa dolazi u obliku besplatne aplikacije zvane ScratchJR.

Stencyl

Nešto kompleksniji od Scratcha, Stencyl je baziran na vizualnom programiranju. Pojednostavljeno rečeno, djeca pomoću ovog alata mogu složiti neku scenu na ekranu, a zatim različitim predmetima odrediti različita ponašanja. Nema pisanja koda niti kompliciranih grafova, sve se radi kroz grafičko sučelje tako da cijeli proces izrade igre zapravo izgleda kao igra. Predmete djeca mogu sama crtati u posebnom editoru ili uvoziti iz vanjskih izvora. Osnovna, besplatna verzija programa izrađuje projekte u flashu, no uz nadoplatu je moguće proširiti uslugu na druge platforme. Saznajte više na stranicama Stencyla.

Construct

Iako je tehnički napravljen za ozbiljne razvojne timove, pristupačnost Costructa privukla je i velik broj entuzijasta u svijet razvoja računalnih igara. Sličan je gore navedenom Stencylu jer se isto temelji na vizualnom programiranju, no nudi više mogućnosti. Kao takav, prikladan je za naprednog učenika koji se ne boji isprobati nove stvari. Trenutno su relevantne njegove verzije 2 i 3 (dvojka je aplikacija koja proizvodi HTML 5 projekte, dok se trojci može pristupiti putem browsera te omogućuje rad na više uređaja). U rukama sposobnog dizajnera i programera, Construct postaje moćan alat s kojim igre izgledaju vrlo profesionalno. Iza programa stoji tvrtka Scirra čije stranice možete posjetiti ovdje.

Game Maker

Oštar konkurent Constructu i jedna od velikih uzdanica “indie” scene, Game Maker je odličan alat čak i za izradu kompleksnijih 2D igara. Naravno, očekuju se određena znanja za takve projekte, no i početnici imaju na raspolaganju široke mogućnosti koje dolaze s Game Makerom. Temeljen na vizualnom programiranju i vlastitom programskom jeziku GML, alat može proizvoditi projekte za sve moderne uređaje uključujući Sony PlayStation. Ovaj sustav može biti odlična stepenica za kasniji rad u Unityju ili Unreal Engineu (engine sustavi koji dominiraju tržištem), no mnogi mu ostaju vjerni kroz godine i u njemu rade svoje igre. Proizvod je tvrtke Yoyo Games.

Moj sin igra Minecraft i želi biti YouTuber

Foto: Lars Plougmann on VisualHunt.com /CC BY-SA