Rezultati istraživanja o dječjem korištenju tehnologije su različiti – neki stručnjaci kažu da mala djeca uopće ne bi trebala biti izložena ekranima, dok drugi smatraju da to, u odgovarajućem okruženju i u ravnoteži s drugim aktivnostima, može biti korisno

Pripremila: Ana Dokler

S portala neprofitne britanske ogranizacije posvećene sigurnosti djece na internetu South West Grid for Learning (SWGfL) prenosimo vam članak o roditeljstvu u digitalnom dobu i dobrobitima koje tehnologija može donijeti djeci, ako se koristi na primjeren način:

Godine 1977. prva “osobna računala” pojavila su se u našim domovima, a sada, 40 godina kasnije, teško ćete pronaći dom bez njih. S pojavom interneta i mobilnih uređaja, računalstvo je postalo dostupno čak i maloj djeci. Upravo gledamo kako odrasta prva generacija djece koja se znaju služiti tabletom prije nego što su sposobna razgovarati.

Donosi li tehnologija djeci neke dobrobiti, ili štetimo razvoju njihova mozga svaki put kad im u ruke damo tablet?

Prednosti

Provode se brojna istraživanja o dječjem korištenju tehnologije, a rezultati su različitineki stručnjaci kažu da mala djeca uopće ne bi trebala biti izložena ekranima, dok drugi kažu da to u odgovarajućem okruženju i u ravnoteži s nizom drugih aktivnosti, poput čitanja i vježbanja, može biti korisno.

Tablet kao igračka: kako touchscreen uređaji utječu na najmlađe?

Tjelesna aktivnost, čitanje i interakcija s drugim ljudima uvijek će igrati vrlo važnu ulogu u razvoju djeteta i tehnologija ne bi trebala zamijeniti ili ugroziti ta iskustva, no u odgovarajućem okruženju može doprinijeti obrazovanju djece i pomoći im u razvoju određenih vještina i proširivanju horizonata:

Koordinacija oko-ruka

Edukativne igre koje zahtijevaju od djece da prate neke objekte i ulaze u interakciju s njima mogu podržati razvoj koordinacije oko-ruka, kao i razumijevanje kako se služiti nekim sustavom, na primjer da pritiskanjem desne tipke mogu ostvariti željenu akciju.

Pristup obilju informacija

Djeca mogu naučiti samo ono što im je dostupno. Tradicionalno su mogli učiti samo od roditelja, prijatelja, škole i šire zajednice, a sada im je na internetu dostupna velika knjižnica materijala koji im omogućuju otkrivanje novih stvari.

Jezične vještine

Činjenica da na računalu mogu potražiti bilo što što ih zanima potiče dječju želju za istraživanjem. Neka će djeca koristiti glasovnu naredbu na internetskim tražilicama, a onda će trebati pročitati i procijeniti rezultate koji se prikazuju. S vremenom će se njihov jezik poboljšati i postat će brži i sposobniji pronaći informacije koje žele.

Rješavanje problema

Interaktivne internetske stranice i igre pomažu djeci u razvoju vještina rješavanja problema dok se probijaju kroz izazove koje moraju proći kako bi dosegli sljedeću razinu. Čak i jednostavna upotreba uređaja zahtjeva takve vještine – moraju naučiti kako riješiti problem kad neki program ne radi ispravno ili se ne uspijevaju spojiti na internet.

Videoigre u predškolskoj dobi: kako utječu na dječju igru i razvoj

Samo umjereno!

Kao i kod svega, previše može biti štetno, a istraživanja pokazuju da isto vrijedi i za djecu i računala. Evo naših najvažnijih savjeta kako da vaša djeca iskoriste najbolje od novih tehnologija:

Ograničite vrijeme pred ekranom

Svi znamo da tablet može biti spasonosan kada pokušavamo nešto napraviti, a dijete dođe s poznatim “Dosadno mi je!”, ali trebali bismo biti pažjivi kako bismo ograničili vrijeme koje provode ispred ekrana i pobrinuti se da ono bude uravnoteženo dovoljnom količinom drugih aktivnosti kao što su vježbanje, igranje, čitanje i interakcija s drugim ljudima.

Također biste trebali paziti da ne provedu previše vremena pred ekranom u jednom mahu i da isključe uređaje dovoljno vremena prije odlaska u krevet. Plava svjetlost koja se emitira s LCD zaslona dokazano ometa san, remeteći prirodne tjelesne ritmove, odnosno blokirajući stvaranje hormona spavanja melatonina.

Ovako vaš mozak reagira kada gledate u mobitel prije spavanja

Interaktivno je bolje nego pasivno

Istraživanja pokazuju da su prednosti tehnologije puno veće kada je vrijeme pred ekranom interaktivno, a ne pasivno, a koristi su najveće kada se odvija pod nadzorom roditelja i kada je popraćeno drugim aktivnostima, poput rasprave.

Sposobnost da kontroliraju tijek događaja i izazovi koje trebaju riješiti stimulirat će dječji mozak, a to im omogućuje da uče, za razliku od pasivnog konzumiranja sadržaja, gdje će samo upijati ono što gledaju i neće trebati ništa učiniti.

Kvalitetni sadržaji

Pobrinite se da sadržaji kojima su djeca izložena tijekom svog vremena pred ekranom budu kvalitetni; studije pokazuju da prekomjerno gledanje sadržaja slabe kvalitete ima negativan utjecaj na igru, hobije, spavanje, higijenu i prehrambene navike.

Dostupnost samo primjerenih sadržaja možete osigurati pomoću brojnih mehanizama roditeljske zaštite koji vam daju kontrolu nad aplikacijama i igrama koje dijete može preuzeti te verzijama pojedinih usluga prilagođenih djeci, poput aplikacije YouTube Kids. Koristite ih u kombinaciji s razgovorom s djetetom o vrstama sadržaja koji bi trebali ili pak ne bi smjeli gledati, te praćenjem sadržaja kojima su izloženi.

Kako roditelji mogu smanjiti negativan utjecaj medija na djecu

Sigurno korištenje

Svi više volimo stvari koje uključuje stvarne ljude, a isto vrijedi i za tehnologiju, kao što su društvene mreže koje nam omogućuju povezivanje unatoč velikim udaljenostima, tako da mnoge platforme i igre sada uključuju i društveni aspekt kako bi sadržaj bio zanimljiviji.

Kao što provjeravamo kvalitetu sadržaja kojem su djeca izložena, trebamo provjeriti i jesu li društveni elementi aplikacija kojima se služe prikladni za njihovu dob i postoje li odgovarajuće mjere sigurnosti u aplikaciji kako ih stranci ne bi mogli kontaktirati.

Također razgovarajte s djetetom o rizicima sklapanja prijateljstva s ljudima koje ne poznaju i pobrinite se da znaju što trebaju učiniti ako ih stranci traže osobne podatke.

Zaključak

Kada se pravilno koristi, umjereno i uz nadzor roditelja, a ne na štetu drugih aktivnosti, tehnologija može biti korisna za razvoj vašeg djeteta. No ne zaboravite da nekontrolirano ili prekomjerno korištenje ipak može prouzročiti probleme.

Koliko ekrani štete zdravlju djece: 4 ključna pitanja za roditelje

Foto: Wayan Vota via Visualhunt / CC BY-NC-SA