Kako funkcionira aplikacija YouTube Kids i po čemu se razlikuje od običnog YouTubea? Kakvi su sadržaji na njoj dostupni? Je li doista sigurna za djecu, ili i ovdje mogu naići na nešto neprimjereno?

Prevela i pripremila: Irena Domitrović

Brojne recenzije filmova, serija, knjiga, videoigara i aplikacija za djecu dostupne su na američkom portalu Common Sense Media kako bi roditeljima olakšale snalaženje u svijetu medija. Među njima je i recenzija aplikacije YouTube Kids koju vam ovdje prenosimo:

YouTube je danas postao jedna od omiljenih platformi djece diljem svijeta, a za najmlađe je kreirana posebna aplikacija YouTube Kids. Njezino šareno sučelje, jednostavno za korištenje, nudi videe visoke kvalitete, uz nekoliko postavki za roditelje kako bi lakše kontrolirali što djeca gledaju. Ipak, ni ova aplikacija nije imuna na probleme, a najviše zabrinutosti podiglo se zbog oglašavanja, brendiranih sadržaja i neprikladnih sadržaja koji povremeno ipak završe na ovoj aplikaciji za djecu.

Zašto djeca na YouTubeu toliko vole gledati kako drugi igraju videoigre?

Što točno nudi YouTube Kids?

Riječ je o servisu koji nimalo ne sliči velikom YouTubeu, a osmišljen je tako da bude jednostavan za korištenje čak i najmlađoj djeci. Jednom kada kreirate korisnički račun, na njega možete prijaviti do 8 profila. Na ovoj aplikaciji dostupne su razne emisije, animirani filmovi, glazba, edukativni video sadržaji, emisije koje sponzoriraju velike kompanije (poput McDonalds’a) i sadržaji koje kreira publika, ali i oglasi. Tako se na YouTube Kidsu mogu pogledati klasični Pink Panter, Peppa Praščić, Tom i Jerry i mnogi drugi crtići.

Kao i brojne druge aplikacije danas, tako i YouTube Kids donosi sadržaje prilagođene prethodnim pretragama kako bi svaki korisnik dobio ono što ga najviše zanima. Aplikacija kao takva nema filtere, ali nudi opciju roditeljske kontrole, tako da vi sami možete odobriti ili zabraniti pojedine sadržaje za svoje dijete. Još jedna odlična opcija koju ova aplikacija nudi, barem za roditelje, je svojevrsni brojač vremena pomoću kojeg roditelji mogu ograničiti vrijeme koje djeca provode na aplikaciji (ograničenje se može postaviti na najviše sat vremena).

Je li ova aplikacija sigurna za korištenje?

YouTube Kids je većinu vremena sigurna aplikacija, ali ipak postoji šansa da će djeca i ovdje naići na golotinju, nasilje, čudne stvari, ali i oglase, primjerice, za restorane brze hrane. Ova je aplikacija zapravo povezana s YouTubeom i koristi poseban algoritam da bi filtrirala sadržaje za djecu, ali ponekad se kroz algoritam provuku i neprimjereni sadržaji.

Na što paziti kod izbora i preuzimanja aplikacija za djecu

Google kontinuirano radi na novim pristupima kako bi osigurali da na YouTube Kids aplikaciji nema neprimjerenih sadržaja, tako da su čak zaposlili ljude koji pregledavaju video materijale i ručno ih odobravaju prije postavljanja na ovu platformu. Roditeljima je eksplicitno poručeno da se uvijek može dogoditi da djeca naiđu na neprimjerene sadržaje i oni to uvijek mogu prijaviti.

Aplikacija YouTube Kids je primjerena za djecu od 4 godine nadalje, ali portal Common Sense Media preporučuje da ju samostalno ne koriste djeca mlađa od 7 godina, jer prisutnost roditelja smanjuje šanse da dijete vidi nešto što bi ga moglo uznemiriti.

Koji su alternativni servisi dostupni na internetu?

Iako najveći i najpoznatiji, YouTube svakako nije jedini servis koji pruža sadržaje za najmlađu publiku. Postoje i brojni drugi streaming servisi koji nude još snažniju roditeljsku kontrolu, uz pregršt kvalitetnih sadržaja. Među njima su BabyFirst Video, Amazon FreeTime, Disney Junior Appisodes, Nick Jr. App, Boomerang, HBO Max, Netflix i brojni drugi. Cijeli popis streaming servisa, zajedno s opisima i dobnim ograničenjima, pročitajte na portalu Common Sense Media.

Aplikacija s crtićima, igrama i emisijama primjerenima i za najmlađe

Foto: Screenshot