Tisuće epizoda odabranih hrvatskih i svjetskih animiranih, igranih i dokumentarnih serijala i obrazovnih emisija za djecu dostupno je u sklopu HRT-ove aplikacije Juhuhu, koje se i dalje razvija i nadopunjuje

Piše: Ana Dokler

Besplatna HRT-ova aplikacija Juhuhu, namijenjena prvenstveno djeci od 3 do 8 godina, zamišljena je kao sigurno mjesto na internetu s velikim izborom kvalitetnog i dobno primjerenog sadržaja, koji će djeci omogućiti da postanu aktivni korisnici i odlučuju što će i kada konzumirati.

Trenutno je za gledanje dostupno 30 epizoda hrvatskog animiranog serijala Mišo i Robin, 86 epizoda Danice, 51 epizoda Laboratorija na kraju svemira, 4 epizode Šegrta Hlapića i cjeloviti igrani film o Koku Ljubav ili smrt.

Mišo i Robin: hrvatski crtić napravljen u skladu s razvojnim potrebama djece

Tu su i mnoge druge poznate HRT-ove emisije za djecu: TV vrtić, Juhuhu, Čarobna ploča, Ninin kutak za malene, Lein kutak, Luka i prijatelji, Njama, njam

Dio sadržaja je u suradnji s UNICEF-om prilagođen slijepima i slabovidnima te preveden na jezike nacionalnih manjina. Tako su sada dostupne 3 epizode serijala Patka Matilda prilagođene slijepima i slabovidnima i 10 epizoda Patke Matilde i TV vrtića na romskom i bajaškom, a toga bi uskoro trebalo biti i više.

I strani sadržaji odabrani su s posebnom pažnjom pa najmlađi preko ove aplikacije mogu gledati animirane serijale Dora istražuje, Teletubbyji, Peppa Praščić, Malo kraljevstvo Bena i Holy i čak 26 epizoda Ernesta i Celestine – sve sinkronizirano na hrvatski jezik.

Ernest i Celestina: Jedan zaista poseban animirani film

“Uskoro stize i Hotel za plišance, poznata serija Sesame Workshopa i Cbeebisa sa svim poznatim Sesame likovima”, rekla nam je Rahela Štefanović, voditeljica HRT-ovog projekta Razvoj programskih usluga za djecu i mlade.

Pored animiranih, igranih i dokumentarnih serijala i raznih edukativnih emisija, koji se nalaze u rubrici “Gledaj”, u sklopu aplikacije su u rubrici “Slušaj” dostupne brojne radijske emisije za djecu, poput Bijele vrane i Punoglavaca, te Priče za laku noć.

Rubrika “Igraj” za sada sadrži 10 jednostavnih računalnih igara za najmlađe, a Rahela Štefanović najavljuje da će u 2020. igara biti više, jer sada svaki hrvatski naslov koji HRT naručuje mora imati i digitalnu ekstenziju.

Aplikaciju Juhuhu možete besplatno preuzeti u trgovinama aplikacijama Google Play ili App Store, a svi su sadržaji iz aplikacije mogu se naći i na internetskom portalu Juhuhu.

Dio sadržaja objavljen je i na novom YouTube kanalu Juhuhu, koji će se dalje nadopunjavati, a do kraja godine bi, prema najavama, HRT trebao početi proizvoditi i posebne sadržaje za djecu i mlade upravo za YouTube.

Kvalitetni medijski sadržaji za djecu do šeste godine