U znanstveno-fantastičnom filmu ‘Ratovi zvijezda – Uspon Skywalkera’ uživat će roditelji koji su sami odrastali uz Jedi vitezove, a preporučuje se djeci od 9 godina nadalje. Vizualno raskošan i bogate priče, film može potaknuti i zanimljive obiteljske razgovore

Piše: Tihoni Brčić

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Udruga Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove.

Uspon Skywalkera zaokružuje epsku sagu o obitelji Skywalker, koju kroz tri generacije razdara plesanje između dobra i zla. Jedi vitezovi bili su dio odrastanja današnjih roditelja, koji će rado povesti djecu na završni film Ratova zvijezda, ne bi li zajedno proživljavali djetinjstvo.

Film prikazuje raznolikost svemirskih vrsta i načina života, ali i međusobnu povezanost misterioznom Silom (Force), što su divne teme za razgovor s djecom. Također djeca mogu naučiti da se s nekim stvarima u životu moraju suočiti da bi ih razriješili, bez obzira na to radi li se o obiteljskom naslijeđu ili borbi protiv tlačitelja i nepravde.

Ipak, film obiluje za malu djecu zastrašujućim likovima i prizorima, a unatoč nasilju bez krvi, ima nekoliko izrazito uznemirujućih prizora. Ako su djeca već odgledala prijašnjih 8 filmova, posebice najnasilniju Epizodu III, s ovim 9. nastavkom ne bi trebala imati problema.

Film igra i u multiosjetilnom 4DX formatu, gdje pomicanje sjedala, mirisi, vjetar i munje u kinu mogu pružiti dodatnu atrakciju. Gledatelji s fotoosjetljivom epilepsijom se upozoravaju da film sadrži prizore s kontinuiranim treptajućim svjetlima.

Zašto, unatoč pozitivnim porukama, ‘Wonder Woman’ nije film za djecu

Za djecu: 9+.

Za roditelje: Film je vizualno raskošan i bogate je priče pa se lako u njemu može uživati, makar s nostalgijom. Ipak je riječ o završnici legendarnih Ratova zvijezda!

Nasilje: Film sterilno pokazuje nasilje bez krvi, no ono je prisutno kroz cijeli film – posebice u borbama svjetlosnim mačevima koji vidljivo probadaju ili režu tijela.

Zastrašujući prizori: Ako zanemarimo indirektno nasilje (npr. cijela planeta se uništi), nekoliko direktnih prizora bi moglo potresti djecu: otkinuta glava jednog vanzemaljca baca se bez emocija na stol kao plijen (iz nje ne curi krv već prozirna tekućina) i topljenje lica usljed korištenja Sile.

Rječnik: U pravoj Disneyevskoj maniri, nema vulgarnog rječnika.

Seks: Nema seksualnih prizora, osim nekoliko poljubaca, uključujući poljupce istospolnih parova.

Tempo: Dinamičan kroz cijeli film.

Foto: imdb.com

Harry Potter djecu uči kako biti otvoreniji i tolerantniji