Film je prožet porukama o neiskavarenim idealima, pobjedi dobra nad zlom, ženskoj snazi, prijateljstvu, ustrajnosti, pomaganju, vjeri u sebe i druge ljude, no sadrži i brojne prizore ekstremnog nasilja

Piše: Iva Brčić, prof. sociologije i filozofije, edukatorica programa Najsretnija beba

Otkako se u lipnju 2017. pojavio u kinima, puno se piše o filmu Wonder Woman i utjecaju koji ima na djecu, pogotovo djevojčice. I to s razlogom. Ovo je prvi film o nekom super junaku koji je režirala žena i, za promjenu, super junak je žena − amazonska princeza Diana, koja napušta svoj rajski otok da bi se borila u Prvom svjetskom ratu.

Mnoge žene i djevojčice poistovjetile su se i emotivno vezale za ovaj lik. Ona nije samo neka ljepotica u skupoj odjeći kojoj je glavni cilj nekoga zavesti ili obmanuti. Ona je pametna, snalažljiva, hrabra, samopouzdana, neustrašiva ratnica, a opet brižna, suosjećajna i ženstvena. Odmaknula se od stereotipa i pokazala svima koliko žena može biti snažna. Poruka je prekrasna za sve generacije i treba je širiti.

Jednostavan test koji otkriva kako film prikazuje žene

Cijeli film je prožet porukama o neiskvarenim idealima, plemenitim uvjerenjima, pobjedi dobra nad zlom, o ženskoj snazi, prijateljstvu, ustrajnosti, pomaganju, vjeri u sebe i druge ljude.

Mnogi su roditelji, možda potaknuti  i medijskom pažnjom koju je film dobio i isticanjem ovih pozitivnih poruka, u kino vodili čak i djecu vrtićke dobi. Unatoč svim dobrim stranama filma, čini li vam se u redu da djeca vrtićke dobi gledaju scene iz Prvog svjetskog rata u kojima je cijelo selo pobijeno otrovnim plinom, u kojima snajperist cilja u svoje potencijalne žrtve, ili one u kojima pozitivna junakinja Wonder Woman ubija bez žaljenja?

Mi odrasli možemo razumjeti njezine razloge i zašto je koristila ekstremno nasilje – djeca to ne mogu. Mi znamo da je to samo film – djeca to ne znaju.

Zato nema potrebe da mala djeca gledaju ovakve filmove kako bi dobila neke važne poruke, jer postoje filmovi koji su namijenjeni baš njima. Odličan primjer filma sa sličnom porukom je Pixarov animirani film Auti 3, koji će oduševiti pripadnike svih generacija.

Auti 3: animirani film pun akcije sa snažnom feminističkom porukom

U dječjem svijetu mašte sve je moguće – oni postaju super junaci i vrijede neka sasvim drukčija pravila. Djeca se poistovjećuju s junacima iz filmova i žele raditi isto što i oni, pa tako mogu biti inspirirani i za nešto opasno ili nasilno. Uostalom, u filmu posljedice nasilja nikada nisu toliko strašne i zahvaljujući nasilju junak često postiže ono što želi, a super junak se idealizira i sve što čini jednostavno mora biti dobro. Zato trebamo paziti kakvim sadržajima izlažemo djecu i u kojoj dobi.

Kategorizacija filmova napravljena je upravo kako bi se gledateljima, pogotovo roditeljima, dalo do znanja za koju dob je pojedini film primjeren. Konkretno, Wonder Woman je u kategoriji PG 13, što znači da ga mlađi od 13 godina mogu gledati samo uz prisustvo roditelja. Međutim, javlja se jedan problem. Institucije sve više spuštaju granicu za dozvoljenu količinu nasilja i u navedenoj kategoriji ono se utrostručilo u odnosu na filmove za odrasle.

Što znače programske oznake 12,15 i 18 kada je riječ o nasilju

Nasilje izaziva strah i kod djece aktivira snažnu emotivnu reakciju i navalu adrenalina. To onda žele ponovo doživjeti na bilo koji način – kroz ponovo gledanje filma, igranje s figuricama junaka, ili igranje videoigara, odlazak u neki tematski zabavni park… Danas filmovi ostvaruju veću zaradu na popratnim sadržajima, nego na prodaji kino karata.

Drugi problem leži u činjenici da odrasla osoba u medijima godišnje vidi oko 10.000 nasilnih scena. Nakon toliko nasilja, mnogi neće ni pomisliti da ubijanje u ovom ili bilo kojem drugom filmu zaista nije nešto što bi jedan petogodišnjak ili desetogodišnjak trebao vidjeti. S druge strane, scena u kojoj je Chris Pine gol (ali genitalije prekriva rukom), kao i razgovor o tjelesnim užicima, zgrozili su brojne roditelje. Iako i u ovom kontekstu svakako treba voditi računa o dobi djeteta, generalno se možemo zapitati: Zar nam je seksualnost toliko strašnija od ubijanja i mučenja?

Spolni razvoj i seksualni sadržaji u medijima