O nagradama su odlučivali žiri mladih s 29 članova iz Mađarske, Njemačke, Makedonije, Italije, Slovenije, Hrvatske i BiH te stručni žiri u kojem su bili vizualni umjetnik Luka Hrgović, glumac Frano Mašković te međunarodna gošća, Alison McCloskey, voditeljica projekata s mladim filmskim talentima Britanskog filmskog instituta

Izvor: hfs.hr

U prostoru akvarija Aquatika u Karlovcu 16. rujna održana je dodjela nagrada 22. Filmske revije mladeži te 10. Four River Film Festivala. Sveukupno je dodijeljeno 19 nagrada, o kojima su odlučivali međunarodni ocjenjivački žiri te žiri mladih.

Na samom početku dodjele nagrada predstavljen je projekt Finding Humanity u kojem je za vrijeme Revije i Festivala sudjelovalo 16 mladih i 4 mentora. Mentor Fabian Becker iz Njemačke pojasnio je da su osnovna tema projekta ljudska prava te da je odabrana dokumentarna forma kao idealni medij za prenošenje poruke o važnosti očuvanja i zaštite ljudskih prava. Nacionalne grupe trenutno razrađuju koncept projekta, a ideja je da svaka grupa napravi kratki dokumentarac koji će se potom zajedno distribuirati na međunarodnoj razini.

Nagrade žirija mladih

Žiri mladih uključio je ove godine 29 članova i to iz Mađarske, Njemačke, Makedonije, Italije, Slovenije, Hrvatske i BiH. Oni su odlučili i dodijelili sedam nagrada: nagrada za najboljeg glumca dodijeljena je za odigranu ulogu u filmu Želim prebiti Clarka Petersa (I Want to Beat Up Clark Peters) iz SAD-a, nagrada za najbolju glumicu u filmu Addy iz Ujedinjenog kraljevstva.

Skupina autorica – Klara Rihtar, Lucija Katarina Šešelj, Sara Milić i Lucija Bekavac – nagrađene su za najbolju režiju i to za dokumentarac Lares Penatesque, nastao u produkciji Filmske grupe Klasične gimnazije. Spomenute autorice nagrađene su i za najbolji scenarij za navedeni film. Nagrada za najbolju fotografiju pripala je filmu Kože (Skins) autorice Sare Grgurić, a za najbolju montažu filmu Pratiš li ti mene? (Are you following me?) skupine autora nastalog u produkciji Učeničkog doma Paola Di Rosa iz Dubrovnika.

Mlade autorice ove godine dominiraju srednjoškolskim filmom

Nagrada Žuta zastava koja se dodjeljuje autorima filmova iz Hrvatske i svijeta koji svojim temama i pričama najuspješnije i najuvjerljivije osuđuju nasilje, prema ocjeni žirija mladih pripala je švedsko-američkom filmu Stvarni utjecaj (The True Impact) autora Sarah Randolph i Babar Ali.

Najbolji naslovi Revije i Festivala

O najboljim naslovima Revije i Festivala ove je godine odlučivao žiri u sastavu: vizualni umjetnik Luka Hrgović, glumac Frano Mašković te međunarodna gošća, Alison McCloskey, voditeljica projekata s mladim filmskim talentima Britanskog filmskog instituta. Prema ocjeni žirija, najbolji naslovi 22. Filmske revije mladeži su: Balada iz predgrađa (Suburbian Ballad) redateljica Martine Anić i Marijane Barišić u produkciji FKVK Zaprešić najbolji je animirani film; Branka autorica Karle Anić i Lucije Petkoviček i produkciji FKVK Zaprešić najbolji je dokumentarni film; najbolji igrani film je naslov Kože (Skins) autorice Sare Grgurić, dok je film Fobikon (Phobicon) redateljice Lucije Strugar iz Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok najbolji naslov u kategoriji slobodnog stila.

Također, dva su naslova osvojila posebna priznanja: dokumentarac Lares Penatesque Filmske grupe Klasične gimnazije iz Zagreba te igrani Vrba (Willow) autorice Vide Žagar iz Varaždinskih Toplica.

Najbolji međunarodni naslovi su: Spomenak (Forget me not) autorica Mione Račić, Katarine Vulić i Isidore Vulić iz Srbije najbolji je animirani film, najbolji dokumentarac je film Drugačija djevojka (Another Kind of Girl) autorice Khaldiye Jibawi iz Jordana, najbolji igrani film su Portreti (The Portraits) redateljice Tamar (Tamuna) Saneblidze iz Gruzije; konačno, najbolji film u kategoriji slobodnog stila je Jabal Mehsen and Beb El Tebbeneh (Jabal Mehsen and Beb El Tebbeneh) skupine autora iz Libanona.

Najbolji film prema ocjeni festivalske publike je film Ernie! autora Hillela Hadleya iz Amerike, velikog festivalskog prijatelja koji već godinama kao autor dolazi u Karlovac i dosad ima čak šest prikupljenih nagrada.

Konačno, Grand Prix festivala dodijeljen je animiranom filmu Pelargonije gospodina Alfonsa (Mr Alfonso’s Geraniums) redateljice Carlote Alvarez Feijoo iz Španjolske.

Mladi filmaši putuju u SAD

Posljednje dvije nagrade ovogodišnjih festivalskih izdanja predstavile su Sanja Zanki, voditeljica revijskih i obrazovnih programa HFS-a i Ksenija Sanković, voditeljica medijskih programa Kinokluba Karlovac. Sudjelovanje na Prodigy Campu u Seattleu za najtalentiranije filmaše osvojio je Dominik Rački, dok je za najbolji Pitch u sklopu radionice Pack & Pitch osvojila Rebeka Čuljak, koja će imati priliku sudjelovati na radionici na Relativity School u Los Angeles sljedeće godine. Spomenutu nagradu dodijelio je Matko Burić, tajnik Hrvatskog filmskog saveza.