Od 12. do 16. rujna u Karlovcu se održavaju 22. Filmska revija mladeži i 10. Four River Film Festival. Natjecateljski program uključuje više od 70 naslova, među kojima su i filmovi prikazani na festivalima u Cannesu i Sundanceu, a tu je i bogat popratni program

Izvor: hfs.hr

Karlovac u utorak, 12. rujna postaje privremeno središte srednjoškolskog filmskog stvaralaštva: 22. Filmska revija mladeži i 10. Four River Film Festival trajat će do 16. rujna. Od jutarnjih pa sve do kasnih večernjih sati, održat će se bogat i raznovrstan program na različitim lokacijama za sve uzraste.

Iako prvi festivalski dan počinje već u jutarnjim satima, Revija i Festival službeno se otvaraju u 20 sati na rijeci Korani – nakon svečane ceremonije otvaranja pod vodstvom glumaca Hrvojke Begović i Adriana Pezdirca te radijskog voditelja Frane Domitrovića, uslijedit će projekcija igrano-dokumentarnog filma Kratki Izlet Igora Bezinovića. Riječ je o pobjedniku ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala, nastalom prema motivima iz istoimenog romana Antuna Šoljana. Taj hibrid dokumentarnog filma i fikcije prati Stolu, mladića u kasnim dvadesetima, koji ljeto provodi u Istri tulumareći po festivalima.

Natjecateljski program

Na natječaj je ove godine pristiglo rekordnih 1013 filmova, od čega 163 za Reviju te čak 850 za Festival – ove impozantne brojke, gotovo udvostručene u odnosu na broj prijava prethodne godine, svjedoče o velikom interesu mladih filmaša za ove filmske događaje te njihovom poimanju kao važnoj platformi za rad, djelovanje, poticanje i daljnje motiviranje filmskog stvaralaštva kod mladih. Selekcijsku komisiju u sastavu Ana Đordić, profesorica hrvatskog jezika i medijske kulture te filmski kritičari Boško Picula i Stipe Radić u natjecateljski program uvrstili su sveukupno 71 naslova – 34 strana filma u sklopu Festivala te 37 hrvatskih filmova u okviru Revije.

Mlade autorice ove godine dominiraju srednjoškolskim filmom

U prilog rastu, razvoju i vidljivosti Four River Film Festivala svakako ide i podatak da je 850 ovogodišnjih prijava ‘doputovalo’ iz čak 50 zemalja diljem svijeta, dok su u selekciju uvršteni filmovi iz SAD-a, Švedske, Grčke, Poljske, Srbije, Rusije, Irske, Danske, Libanona, Španjolske, Austrije, Jordana, Gruzije, Australije, Kanade i UK-a.

Poziciju Four River Film Festivala na međunarodnoj filmskoj sceni potvrđuje i to da su dva filma koja će biti prikazana u natjecateljskom programu, prethodno bila prikazana na najprestižnijim svjetskim međunarodnim festivalima – u Cannesu i Sundanceu. Riječ je o filmovima Želim prebiti Clarka Petersa (I want to beat up Clark Peters) autora Josepha Picozzija i Dim Koji Putuje (Smoke That Travels), dokumentarcu filmašice Kayle Briët.

Popratni program

22. Filmska revija mladeži i 10. Four River Film Festival kroz pet će dana ponuditi i izuzetno bogat popratni program – od edukativnih radionica za mlade, predstavljanja filmskih radova djece sa srodnih manifestacija, predstavljanja međunarodnih srodnih projekata i manifestacija, sve do bogatog večernjeg programa za sve uzraste koji uključuje aktualne filmske radova suvremenih domaćih autorica i autora.

Večernji program bit će održan na najljepšim kino lokacijama; osim u Karlovcu (Korana), ove godine filmove ćemo gledati i u Dugoj Resi (Mrežnica), ali i otkriti stare utvrde Karlovačke županije – dvorac Novigrad na Dobri i Stari grad Ozalj (Kupa). Nakon otvaranja Festivala u utorak, 12. rujna, na rijeci Korani, u srijedu, 13. rujna, na rijeci Mrežnici bit će prikazan film Dan bez imena makedonske redateljice Teone Strugar Mitevske koji kroz misterioznu smrt četvero tinejdžera progovara o današnjem stanju društva. Glavni glumci iz filma, Leon Ristov i Hanis Bagašov, nekadašnji su sudionici Four River Film Festivala, a Hanis je i prošlogodišnji pobjednik u kategoriji dokumentarnog filma. Posljednja dva naslova iz večernjeg festivalskog programa djela su iste autorice, Katarine Zrinke Matijević. Film Trampolin (četvrtak, 14. rujna, dvorac Novigrad na Dobri) njen je dugometražni igrani prvijenac, koji na težak način progovara o narušenom odnosu između majke i kćeri, dok nagrađivani dokumentarac Iza lica zrcala (petak, 15. rujna stari grad Ozalj na Kupi) prikazuje autoričinu osobnu potragu za unutarnjim mirom prikazanom kroz putovanje Likom.

Program “Nekad laureati Revije i Festivala, a danas?” predstavlja danas priznate autore i autorice koji su svoj filmski put i uspjeh započeli upravo na Filmskoj reviji mladeži, a ove godine tako će se predstaviti redateljica Čejen Černić i redatelj Goran Ribarić.

Iz popratnog programa važno je izdvojiti i dva radionička programa – “Work in progress” i “Pack & Pitch” – koja su proizašla iz suradnje s Hadleyem Hilelom, talentiranim američkim filmašem koji već  četiri godine dolazi u Karlovac kao autor. “Hadley je jedan od najvećih ambasadora Revije i Festivala u Americi, a zahvaljujući njemu započeli smo suradnju s festivalima National festival of talented youth u L.A.-u i All American Film Festivalom u New Yorku, školom koja usko surađuje s holivudskim studijima – Relativity School u L.A.-u i kampom za najtalentiranije filmaše – Prodigy Camp u Seattleu. Također, s članovima iz Slovenije, Mađarske i Njemačke započeli smo i projekt Finding Humanity, kojim želimo ukazati na probleme današnjeg društva opisane kroz aspekt ljudskih prava, a Karlovac će biti mjesto prvog sastanka tog projekt”, rekla je na konferenciji za medije 8. rujna Sanja Zanki, voditeljica revijskih i obrazovnih programa HFS-a.

Želite snimiti film u Hollywoodu? Prijavite se na natječaj za mlade filmaše

Programski segment Srednjoškolci predstavljaju srednjoškolcima i ove godine posjetiteljima približava slične festivale i radionice u Hrvatskoj i svijetu. Tako će biti predstavljeni filmski kamp “Film Smoothie” u Mariboru,  Ljetna škola filma Gunja, Rough Cut Film Festival iz Philadelphije, Privatna umjetnička gimnazija, Youth Photo Week, tj. Foto dani mladih te Filmske radionice za djecu i mladež u Kraljevici.

Nagrada Žuta zastava ponovno će se dodijeliti autorima filmova iz Hrvatske i svijeta koji svojim temama i pričama najuspješnije i najuvjerljivije osuđuju nasilje, a bit će održana i tradicionalna debata, ovaj puta pod nazivom “Snimati nasilje ili reagirati na njega?”

Edukativni program ove je godine izuzetno opsežan i bogat te uključuje niz radionica, između ostalog, Masterclass o Copyrightu u filmskoj glazbi, predavanje Scenarij u dokumentarnom filmu, Masterclass o upotrebi psihologije u filmu, Radionica na temu odnosa i suradnje glumaca i redatelja, Masterclass o radu na dizajnu zvuka filma i mnoge druge u kojima će sudjelovati niz renomiranih stručnjaka iz područja filma, ali i drugih strukovnih područja, poput filadelfijskog profesora medijske kulture Douglasa Hermanna, pravnice Sare Al Hamad, vizualnog umjetnika Luke Hrgovića, redateljice Zrinke Katarine Matijević i mnogih drugih.

Popratni program Najbolje iz dječje filmske kuhinje, ukazuje na one autore i autorice koji su svoj filmski uspjeh ostvarili još prije srednjoškolske dobi i uključuje najbolja ostvarenja s dosadašnjih Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, i to onih autora i autorica čiji će novi filmski naslovi biti prikazani na ovogodišnjoj Reviji. Projekcije filmova podijeljene su u osam tematskih cjelina: Ljubav, Tolerancija, Ja i svijet oko mene, Prijateljstvo, Bullying, U zdravom tijeku zdrav duh, Ljepota i Put oko svijeta.

Kompletan festivalski program je besplatan. Detaljnije informacije pronađite na službenim stranicama.