Cilj projekta Osnovne škole Sveti Petar Orehovec i partnerskih škola iz Italije, Poljske i Španjolske je povećati vidljivost filmova školskih filmskih grupa njihovim korištenjem u medijskom i građanskom odgoju

Izvor: Small step for film

Osnovna škola Sveti Petar Orehovec u naredne dvije godine provodit će projekt “Small step for film, a big one for European citizenship” (“Mali korak za film, veliki za europsko građanstvo”) zajedno s partnerskim školama iz Italije, Poljske i Španjolske, koje sve imaju iskustva s produkcijom školskog filma i postizale su uspjehe s filmovima svojih učenika na festivalima ili različitim natječajima.

Kratki dječji dokumentarac o nigerijskom azilantu u Hrvatskoj

Za navedeni projekt iz EU programa Erasmus partnerima će biti dodijeljena potpora u iznosu od gotovo 106 tisuća eura. Ovaj projekt orehovečkih osnovaca i njihovih partnera spada u kategoriju strateških partnerstva u općem obrazovanju, tzv. K2, kojem je cilj suradnja za inovacije i razmjena primjera dobre prakse. Orehovečka škola, koja je koordinator projekta, partnere je putem eTwinning portala okupila oko ideje povećanja vidljivosti školskog filma, koji, kako su obrazložili u svojoj projektnoj ideji, “umire” nakon što se prikaže na festivalima dječjeg filma i ne koristi se dovoljno kao resurs u nastavi.

Cilj im je ovim projektom popularizirati film i pokazati i učiteljima i učenicima kako efikasno može biti učenje uz film, posebno na satovima građanskog obrazovanja, budući da je medijska pismenost usko povezana s aktivnim sudjelovanjem u demokratskom životu, s građanstvom i sposobnošću kritičkog i neovisnog prosuđivanja, kao i razmišljanja o vlastitim postupcima i da može povećati otpornost mladih na ekstremističke poruke i dezinformacije.

Uz projekt ‘Drugi’ djeca i mladi mogu učiti o toleranciji

Zato planiraju snimati filmove na teme iz građanskog odgoja, a jedan od važnih rezultata njihovog projekata bit će i repozitorij s filmovima s temama iz građanskog odgoja. Filmovi na repozitoriju bit će iz svih partnerskih zemalja i s titlovima na engleskom jeziku, a uz filmove osmislit će i odgovarajuće radionice za građanski odgoj u tiskanoj i formi e-knjige.

Nositelji projekta organizirat će i festival dječjih filmova s temama iz građanskog odgoja, koji bi se trebao održati za vrijeme razmjene kod talijanskih partnera u svibnju 2019., a već je pokrenut i blog projekta.

Osim u Italiju, tijekom provođenja projekta po šestoro orehovečkih osnovaca i dva učitelja ići će na petodnevne razmjene i u preostale dvije partnerske zemlje. To će biti prilika za upoznavanje njihovih kultura, ali i za usporedbu načina provođenja medijskog i građanskog odgoja u partnerskim školama.

Erasmus program djeluje od 2014. kada je zamijenio nekoliko programa iz razdoblja od 2007. do 2013. Od kako je pokrenut program Erasmus, u Koprivničko-križevačkoj županiji u kategoriji strateških projekata u općem obrazovanju samo su gimnazija iz Đurđevca (prošle godine) i sad osnovci iz Orehovca uspjeli dobiti Erasmusovu financijsku potporu za svoj projekt kao koordinatori projekta. Koordinatorica projekta je knjižničarka Stojanka Lesički.

Mali novinari osjetljivi na predrasude