U nagrađivanom dokumentarnom filmu učenika OŠ Sveti Petar Orehovec ‘Okus doma, gost ACES-a’, Nigerijac Princ Wale Soniyiki priprema tradicionalno nigerijsko jelo i priča o svom bijegu iz Nigerije te novom životu u Hrvatskoj

Piše: Ana Dokler

Okus doma, gost ACES-a je osmominutni dokumentarni film koji su snimili učenici Osnovne škole Sv. Petar Orehovec pod mentorstvom školske knjižničarke i voditeljice filmske družine Stojanke Lesički.

“Film je snimljen u sklopu međunarodnog projekta ‘I tvoj glas može biti dio rješenja’, koji su zajednički provele OŠ Sveti Petar Orehovec i partnerska škola ‘Ivo Andrić’ iz Pranjana u Srbiji, zahvaljujući Akademiji srednjoeuropskih škola (ACES). Mreža ACES djeluje u 15 država Srednje Europe, a pokrenula ju je Zaklada Erste 2006. godine, s ciljem poticanja razmjene i kulturnog dijaloga među mladima.

Kakvi medijski sadržaji djeci pomažu u prihvaćanju razlika

U ovom kratkom dokumentarnom filmu s temom tolerancije prema različitim rasama, učenici su zabilježili susret s Nigerijcom Princom Wale Soniyikijem, koji je kao član projekta ‘Okus doma‘ gostovao u njihovoj školi. Princ, učenici iz Orehovca i Pranjana te Emina Bužinkić iz Centra za mirovne studije, tada su zajedno kuhali tradicionalno nigerijsko jelo moin moin, pričali o tome kako je nastao projekt ‘Okus doma’ i o tome zašto je Prince bio prisiljen otići iz Nigerije te kako se sada snalazi u Hrvatskoj”, objašnjava Stojanka Lesički.

Filmaši iz Orehovca za ovaj su film dobili dvije nagrade u kategoriji televizijske reportaže na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, održanoj u listopadu 2016. u Makarskoj. Prvu nagradu dodijelio im je međunarodni dječji žiri, a drugu stručni žiri. Film je također nagrađen u natječaju “Oboji svijet” Foruma za slobodu odgoja, u kategoriji – Projekti u lokanoj zajednici.

Mali novinari osjetljivi na predrasude