Stručni i dječji žiri 54. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, održane u Makarskoj od 5. do 8. listopada, dodijelio je 30 nagrada najboljim autorima i autoricama

Od 5. do 8. listopada 2016. godine u Makarskoj je održana 54. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Udruga DokuMa,  pod pokroviteljstvom HAVC-a, HZTK-e, Grada Makarske, TZ grada Makarske i Hotela Makarska d.d., uz partnerske organizacije SUNCE Makarska i Savjetovalište Lanterna.

Nakon tri dana filmskih poslastica, stručni i dječji žiri dodijelio je 30 nagrada najboljim autorima i autoricama. Uz diplomu i mali znak pažnje Hrvatskog filmskog saveza, nagrađeni filmaši od strane stručnog ocjenjivačkog suda, sljedeće će godine sudjelovati na Radionicama za djecu i mlade u Kraljevici.

Dječji žiri, koji broji 13 članova, i ove je godine bio internacionalnog karaktera i njegovi članovi, uz djecu iz makarskih škola došli su iz Makedonije, Italije i Albanije. Stručni ocjenjivački sud činili su animatorica Petra Zlonoga, savjetnica u uredu pravobraniteljice za djecu Maja Flego, direktor fotografije Boris Poljak, producentica Jacqueline Cosgrove i redateljica Kristina Kumrić.

Najbolji dokumentarni, igrani i animirani filmovi i TV reportaže

Stručni žiri dodijelio je prvu nagradu dokumentarnom filmu Jorum (Filmski vitezovi, OŠ Grigora viteza, Zagreb) uz obrazloženje da filmašima treba čestitati za svestrani prikaz dječaka s iznimnom osobnošću koji ima mnogo za ponuditi svojoj novoj zemlji te posebno priznanje filmu Fran Luka (Udruga ZAG, OŠ Marija J. Zagorka) uz obrazloženje da je vrijednost filma u tome što daje glas djetetu te mu omogućuje da iskreno predstavi kako se nosi sa svojim poremećajem istodobno iskazujući svoje talente. Dječji žiri, čini se, dijeli njihovo mišljenje tako da je filmu Fran Luka dodijelio prvo mjesto.

U kategoriji animiranog filma, stručni žiri dodijelio je prvo mjesto filmu Kesteni (FKVK Zaprešić, Zaprešić), a kažu da je to originalna i kreativna priča koja na vizualno dojmljiv i humorističan način uspješno spaja različite tehnike animacije. Posebno priznanje stručnog žirija pripala je filmu Mali pauk (ŠAF Čakovec, Čakovec).

“Mail pauk donosi vješt spoj različitih animacijskih tehnika, a jednostavan, ali dojmljiv dizajn likova i topla priča čine ovaj film izrazito zaokruženim i zrelim autorskim djelom”, obrazložio je stručni žiri. ŠAF iz Čakovca odnio je i prvu nagradu prema ocjeni dječjeg žirija za animirani film Wake up.

U kategoriji TV reportaže, stručni žiri dodijelio je prvo mjesto filmu Opet taj Fejs… (Filmska grupa OŠ Jurja Šižgorića, Šibenik).

“Aktualan i sveprisutan problem prikazan je iz različitih kutova dajući uvid o mišljenjima i djece i odraslih o zaštiti privatnosti u suvremenim načinima komunikacije”, obrazložili su svoju odluku. Dječji žiri dodijelio je prvo mjesto filmu Okusi doma (FD OŠ Sveti Petar Orehovec).

Najbolji igrani film Revije je Zadaćaaa (Filmska skupina OŠ Skakavac, Skakavac).

“Urnebesno smiješan film osvojio nas je dječjom razigranošću i razotkrio misterij kamo zapravo nestaju domaće zadaće”, stoji u obrazloženju stručnog žirija. Posebno priznanje dodijelili su filmu Mrak film (FKVK Zaprešić, Zaprešić) zbog, kako kažu, vrhunski izvedenog filma na granici igranog i eksperimentalnog koji se služi, za dječje filmsko stvaralaštvo inovativnim načinom snimanja (green screen).

Dječji žiri dodijelio je prvu nagradu za najbolji igrani film filmu Jazavac (Filmska skupina OŠ Zapruđe, Zagreb).

U kategoriji slobodnog stila, stručni žiri dodijelio je prvo mjesto filmu Svako jutro (FKVK Zaprešić, Zaprešić) te kažu da ovo naoko samo atraktivno snimljen film, pun pokreta i neobičnih vizualnih atrakcija svojom dramaturškom postavkom uspijeva postići zaokruženu cjelinu. Dječji žiri dodijelio je prvo mjesto filmu Sveti mobitel (Udruga “Hodači po žici”, OŠ Rudeš, Zagreb).

Sljedeće godine Revija u Sisku

Nakon Makarske, sljedeće godine, od 28. rujna do 01. listopada, ova dječja filmska putujuća karavana seli se u Sisak. Siščani su do sada čak tri puta ugostili najmlađe filmaše, no posljednji put prije čak 41 godinu, davne 1975. tako da je vrijeme da 55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece bude upravo u Sisku.

Da bi duh dječjeg filma ostao u Makarskoj pobrinuo se i Hrvatski filmski arhiv pri Hrvatskom državnom arhivu koji je djeci i odraslima podario premijerno izdanje izložbe plakata “Djeca i film”, a to je, uz dodjelu nagrada, ujedno i najbolji način zatvaranja Revije.