Iako je razvijena prvenstveno kako bi pomogla djeci s teškoćama u komunikaciji, uz ovu jednostavnu aplikaciju svako dijete može uživati u kreiranju vlastitih priča u slikama, učenju i rješavanju zadataka

Piše: Ana Dokler

ICT-AAC e-Galerija besplatna je hrvatska aplikacija koja osim kao pomoć u komunikaciji za djecu s intelektualnim ili motoričkim teškoćama, može biti korisna i zanimljiva i djeci s blagim jezičnim i govornim teškoćama, kao i djeci urednog razvoja.

Razvili su je stručnjaci s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Edukacijsko-reahabilitacijskog fakulteta, Grafičkog fakulteta te s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta okupljeni u projektu ICT-AAC, koji je primarno usmjeren na olakšavanje komunikacije osobama sa složenim komunikacijskim potrebama.

Digitalna tehnologija u službi djece s teškoćama u razvoju

U aplikaciji se nalaze dvije priče – Tri praščića i Pranje zubi, a opcija Pričam ti priču omogućuje i slaganje novih priča pomoću niza sličica koje mogu biti fotografije snimljene uređajem, slike iz galerije uređaja ili simboli iz triju nekomercijalnih galerija (ARAASAC, Mulberry i Sclera). Svakoj sličici moguće je pridružiti tekstualni i zvučni zapis koji opisuju odgovarajući dio priče.

Roditelji mogu oblikovati jedinstvene igre za svoju djecu

“Aplikacija omogućuje prepričavanje osobnih doživljaja, izradu digitalnih slikovnica ili zanimljive prezentacije školskog gradiva. Na primjer, dijete koje ne govori, ili ima nerazumljiv govor, može u vrtić ili školu ponijeti tablet i uz pomoć ove aplikacije drugima pokazati što je radilo tijekom vikenda. Neovisno o teškoćama, djeci može biti zanimljivo slaganje priča o svojim doživljajima, primjerice o rođendanskoj proslavi ili obiteljskom izletu. Također, roditelji mogu djetetu uz pomoć priče koju su sami stvorili u aplikaciji najaviti neki događaj i pripremiti ga na sve što ga očekuje, a uz slike i njihove opise može se učiti i o nekoj novoj temi, na primjer prirodi ili adventu, što će biti posebno zanimljivo djeci nižih razreda osnovne škole”, objasnila nam je dr.sc. Jasmina Ivšac Pavliša, logopedinja s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta.

Pored mogućnosti pregledavanja postojećih i stvaranja novih priča, aplikacija sadrži i dvije igre: Složi priču i Izbaci uljeza. U igri Složi priču dijete mora složiti pomiješane sličice iz odabrane priče po pravilnom redoslijedu, dok u igri Izbaci uljeza mora odabrati sličice koje ne pripadaju priči.

“Korisnici mogu i sami napraviti ovakvu igru pa bi to, primjerice, moglo pomoći u učenju naziva dana u tjednu i mjeseci u godini na način da se kao uljez među danima nađe i jedan mjesec”, predlaže Jasmina Ivšac Pavliša.

Postavke aplikacije omogućuju korisniku prilagodbu veličine slova i broja sličica na ekranu (jedna, dvije ili šest), prikazivanje/skrivanje teksta ispod sličica, uključivanje/isključivanje automatskog listanja priča te promjenu boje pozadine, okvira sličica i teksta.

Aplikacija je namijenjena operacijskom sustavu Apple iOS od verzije 5.1. na više, odnosno Android od verzije 3.1 na više. Možete je besplatno preuzeti iz internetskih trgovina aplikacijama iTunes ili Google Play.

Kvalitetni medijski sadržaji za djecu do šeste godine