Potpomognuta komunikacija uz pomoć tableta s posebnim aplikacijama pomaže djeci s autizmom, cerebralnom paralizom te intelektualnim, govornim i drugim teškoćama

 

Prepoznavši važnost i cilj projekta “Potpomognuta komunikacija za djecu s teškoćama“, tvrtka Samsung 29. studenog je UNICEF-u donirala 60 tableta za rad s djecom sa složenim komunikacijskim teškoćama. Kroz ovaj projekt UNICEF u suradnji s partnerima želi omogućiti djeci s teškoćama u razvoju da uz pomoć modernih tehnologija jednostavnije izraze svoje misli, potrebe i osjećaje te da se lakše integriraju u društvo. U sklopu projekta UNICEF će uložiti u ljudske i materijalne resurse. Ukupno 134 stručnjaka iz 31 institucije s područja cijele Hrvatske, zahvaljujući ovom projektu, ojačat će svoje kapacitete za rad s djecom s teškoćama.

Brojnu djecu s autizmom, cerebralnom paralizom te intelektualnim, govornim i drugim teškoćama okolina teško može razumjeti. Potpomognuta komunikacija uz pomoć tableta, s posebnim aplikacijama, može potaknuti razvoj njihova govora, pomoći im u svakodnevnoj komunikaciji s obitelji i okolinom te ojačati njihovo samopouzdanje.

medijska-pismenost-potpomognuta-komunikacija

“Kada stavimo suvremenu tehnologiju na raspolaganje najranjivijoj djeci, tada zasigurno svi radimo dobar posao. Veseli me što tržišni lideri sve češće uviđaju svoj potencijal da postanu i lideri za djecu. Zahvaljujem Samsungu što je prepoznao ovu priliku da zajedno unaprijedimo živote djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji”, izjavila je Valentina Otmačić, predstojnica Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj.

“Izuzetno mi je drago što možemo podržati projekt Potpomognute komunikacije za djecu s teškoćama. Siguran sam da će veliki trud UNICEF-a, Fakulteta elektrotehnike i računarstva i Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, osnaženog pomoću Samsung inovativnih tehnologija, otvoriti nove mogućnosti za pomoć u komunikaciji najmlađim članovima našeg društva te im pomoći u ostvarenju komunikacijskih potreba i premošćivanju svih izazova”, zaključio je Tae Hwan Hwang, predsjednik Uprave regionalnog predstavništva Samsung Electronics.

UNICEF će tablete darovati zdravstvenim i ustanovama socijalne skrbi, kao i udrugama koje će ih koristiti kao sredstvo za terapijski rad s najmlađom djecom s razvojnim teškoćama i njihovim roditeljima. Za sudjelovanje u programu “Potpomognuta komunikacija za djecu s teškoćama” prijavile su se ustanove i udruge iz osamnaest županija i Grada Zagreba, a procjenjuje se da će oko 60% djece rane dobi koja imaju razvojna odstupanja ili teškoće imati koristi od ovog programa.

Foto: Bojan – Haron Markičević