Neprofitna organizacija Common Sense Media pokrenula je akciju ‘Device-Free Dinner’ kako bi roditelje potaknula na stvaranje ravnoteže između korištenja medija i neometane komunikacije oči u oči s djecom i drugim članovima obitelji

Piše: Ana Dokler

Obiteljski ručak ili večera idealna je prilika za zbližavanje svih članova obitelji i razgovor o aktualnim temama, a često i jedino vrijeme u danu koje cijela obitelj provodi zajedno. Istraživanja potvrđuju kako obiteljski objedi djeci donose mnoge dobrobiti, uključujući veći vokabular, manje problema u ponašanju, manje zlouporabe droga, zdraviju prehranu.

No što ako za večerom svi prate nove objave na društvenim mrežama, čitaju i šalju poruke, objavljuju fotografije, ili zbog nekog drugog razloga stalno gledaju u svoj mobitel?

Američka neprofitna organizacija Common Sense Media u 2016. pokrenula je kampanju Device-Free Dinner, odnosno Večera bez uređaja.

Prije toga su proveli istraživanje u kojem je sudjelovalo gotovo 900 obitelji s djecom u dobi od dvije do 17 godina, koje je pokazalo da 70 posto obitelji zajedno jede pet ili više puta tjedno i da 93 posto roditelja misli da je druženje uz večeru važno kako bi s djecom razgovarali o stvarima koje im se događaju u životu.

Uređaji za stolom narušavaju komunikaciju

Iako većina smatra da mobiteli i drugi uređaji nisu dobrodošli za stolom, ipak se često tu nalaze: 47 posto roditelja reklo je da su oni sami ili drugi članovi obitelji koristili mobilni uređaj tijekom večere u zadnjih tjedan dana, a 34 posto ih je reklo da im je televizor uvijek ili uglavnom uključen dok jedu.

Kako su se promijenile navike gledanja televizije kod djece u Hrvatskoj

Većina roditelja (51 posto) u čijim se obiteljima uređaji koriste tijekom objeda, izjavila je da se zbog toga osjećaju slabije povezani sa svojom obitelji, 58 posto ih smatra da uređaji narušavaju komunikaciju, a 35 ih je reklo da je to i uzrok svađa za stolom.

Unatoč tome, 61 posto roditelja smatra da se uz pomoć mobilnih uređaja obitelj zbližava – dijeljenjem fotografija, videa ili poruka.

Vrijeme za kontakt oči u oči

Ne umanjujući sve prednosti tehnologije u kontekstu učenja, zabave i komunikacije, organizacija Common Sense Media pokrenula je akciju Device-Free Dinner kao poticaj na stvaranje ravnoteže između korištenja medija i tehnologije s jedne, i neometane komunikacije oči u oči s bliskim ljudima, s druge strane.

“Odlučite da ćete prije obiteljske večere maknuti mobitel i druge uređaje na pola sata. Isključite zvuk na mobitelu, ili još bolje, stavite ga negdje gdje ga nećete moći ni vidjeti, kako vas notifikacije ne bi dovele u iskušenje da provjerite što je to stiglo. Na najbolji način iskoristite vrijeme s obitelji i uživajte u večeri bez uređaja – neka to bude dio vašeg zdravog digitalnog životnog stila”, poručuju u Common Sense Media.

Kakva pravila postaviti za korištenje pametnog telefona tijekom školske godine