Jednostavna i zabavna, edukativna memory igra ‘Sigurno surfanje’ donosi najvažnije informacije o prijateljstvima na društvenim mrežama, zaštiti osobnih podataka na internetu, elektroničkom nasilju…

Piše: Ana Dokler

Kako bi se djeca i mladi sigurno kretali svijetom interneta, ključno je da su informirani o mogućim rizicima i načinima zaštite, ali i da znaju da se u slučaju bilo kakve neugodnosti mogu obratiti roditeljima ili drugim odraslim osobama od povjerenja. Puno je tema o kojima bi se u tom kontekstu moglo i trebalo razgovarati s djecom, a odličan uvod u takav razgovor može biti i igra. Hrabri telefon je uz podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku razvio edukativnu online memory igru “Sigurno surfanje”.

Tijekom prošle školske godine svim osnovnim školama poslana je obavijest o toj igri kako bi je djelatnici škola mogli približiti učenicima, a nedavno je Hrabri telefon putem svoje Facebook stranice pozvao učenike da i u novoj školskoj godini uz ovu zabavnu i jednostavnu igru nauče sigurno surfati internetom.

Svaki par kartica u ovom memoryju donosi neku važnu informaciju pa će djeca saznati kako čuvati svoje lozinke za e-mail i društvene mreže, koje podatke nikada ne otkrivati nepoznatim osobama, što učiniti ako ih osoba koju su upoznali na internetu pozove na sastanak, ili im ponudi novac ili poklone u zamjenu za osobne informacije ili fotografije.

Zašto je važno s djecom razgovarati o online prijateljstvima

Kartice također otkrivaju kako se osjeća dijete koje vrijeđaju na internetu, kako izgledaju grupe mržnje te što djeca mogu učiniti ako se o nekom njihovom prijatelju ružno priča na internetu, ili ako sami dobiju prijeteće poruke, ili dožive neugodno dopisivanje na internetu…

Svaki put kad se igra otvori, u njoj se pojavljuje druga kombinacija kartica, odnosno poruka o sigunosti na internetu, tako da se ponavljanjem igre mogu učiti nove stvari, kao i ponavljati već poznate.

Već te sažete informacije i poruke djeci mogu puno značiti, a ako nakon igre želite produbiti temu, savjete i informacije o sigurnosti na internetu za djecu, roditelje i učitelje možete pronaći i u brošuri Hrabrog telefona – Sigurno surfanje.

Inspiraciju za razgovor potražite i u našoj rubrici Sigurnost na internetu.

Edukativne igre o sigurnosti na internetu