Ove računalne igre za osnovnoškolce na zabavan će ih način podučiti o pristojnoj komunikaciji, zaštiti osobnih podataka, autorskim pravima i mnogim drugim stvarima koje trebaju znati da bi bili sigurni na internetu

Piše: Ana Dokler

Na internetskoj stranici petzanet.hr pronaći ćete ukupno 22 edukativne računalne igre koje se bave različitim pitanjima sigurnosti na internetu, a namijenjene su djeci od 1. do 8. razreda osnovne škole.

Tako učenici prvih i drugih razreda na njima zanimljiv i primjeren način mogu naučiti primjerice što je to digitalni trag i kako zaštititi svoje osobne podatke, kako se pristojno ponašati na internetu i biti uzoran stanovnik u digitalnom svijetu te kako izbjeći moguće probleme na internetu.

Za učenike trećih i četvrtih razreda tu su već nešto zahtjevnije igre u kojima će učiti o autorskim pravima i smiju li se i pod kojim uvjetima koristiti tekstovi i fotografije s interneta, a produbit će i svoje poznavanje pravila pristojne komunikacije na internetu.

Među igrama za učenike 5. i 6. razreda nalazi se i posebna verzija igre Čovječe, ne ljuti se u kojoj je cilj završiti igru bez ostavljanja digitalnih tragova, zatim jedan “lov na blago” u kojem će naučiti kako napraviti sigurnu lozinku, te kviz u kojem trebaju prepoznati i razvrstati često korištene kratice na internetu.

Učenici 7. i 8. razreda mogu, među ostalim, provjeriti jesu li odgovorni digitalni građani, testirati svoje znanje o govoru mržnje i prikladnim reakcijama na njega te naučiti pitanja koja si trebaju postaviti prije objavljivanja bilo kojeg sadržaja na internetu.

Školski kurikulum o sigurnosti djece na internetu

Ove edukativne igre razvijene su u okviru projekta Sigurnost djece na internetu, koji su tijekom 2013. i 2014. provele OŠ Veliki Bukovec kao nositelj projekta, i partneri OŠ Mate Lovraka, Nova Gradiška; OŠ Popovača; OŠ Gripe, Split; OŠ Mladost, Osijek te suradnici, uz financiranje iz grant sheme Further development and implementation of the Croatian Qualifications Framework (Europeaid/131254/M/ACT/HR).

Ciljevi projekta bili su, među ostalim, razviti i primijeniti dio školskog kurikuluma o sigurnosti djece na internetu u sklopu Hrvatskog kvalifikacijskog okvira (HKO), poboljšati digitalne kompetencije učenika i razviti kritički stav prema odgovornoj uporabi informacijsko-komunikacjskih tehnologija te podići razinu svijesti učenika, učitelja, roditelja i opće javnosti za pitanja koja se odnose na dječju sigurnost online u sinergiji s politikama Europske unije.

Cijeli kurikulum, odnosno više od 800 obrazovnih sadržaja pripremljenih u ovom projektu, besplatno je svima dostupan na internetskoj stranici petzanet.hr.

Kako svatko od nas može pridonijeti stvaranju ‘boljeg’ interneta?