Lokalni izbori u svibnju 2021., na kojima će mnogi učenici završnih razreda srednje škole prvi put imati priliku glasati na izborima, dobar su povod za održavanje predavanja i edukativnih radionica o političkim ideologijama u školama. Potrebu za ovakvim obrazovanjem potvrđuje i nedavno objavljeno Istraživanje političke pismenosti učenika završnih razreda srednje škole u Republici Hrvatskoj.

Kao pomoć nastavnicima u pripremi takvih radionica, tu je Ideološki izazov – eduktivna brošura i kviz o političkim ideologijama za srednje škole. Autori brošure su Marijana Grbeša i Berto Šalaj, profesori na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, a objavili su je Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku u sklopu Dana medijske pismenosti 2020. Ove godine objavljeno je dopunjeno izdanje brošure i video materijali s objašnjenjima tri glavne metaideologije – monizma, pluralizma i populizma, u produkciji Televizije Student. Videi mogu poslužiti kao uvod u radionice, igre i kvizove predložene u brošuri, a osim srednjoškolcima, ovi materijali mogu biti korisni i studentima i svim građanima, za lakše snalaženje u praćenju političkih i demokratskih procesa i vijesti, te uspješnije “čitanje” političkih i medijskih poruka za vrijeme izbornih kampanja, ali i u svakodnevnom životu.

U prvom videu, pod nazivom “Ideološki izazov: edukativni video o političkim metaideologijama” objašnjeni su pojmovi metaideologija, pluralizam, monizam i populizam. Ispod toga dostupni su i pojedinačni videi za svaki od četiri pojma.

Ideološki izazov: edukativni video o političkim metaideologijama

Metaideologije

Pluralizam

Monizam

Populizam

Ideološki izazov

Edukativna brošura i kviz o političkim ideologijama za srednje škole