U cijelosti vam donosimo zanimljiv edukativni film koji je snimila Agencija za zaštitu osobnih podataka u suradnji s Ravnateljstvom policije, Akademijom dramske umjetnosti iz Zagreba i Gradskim kazalištem Komedija

Izvor: azop.hr

Edukativni namjenski film Tko se to šali s mojim podacima? snimila je Agencija za zaštitu osobnih podataka je u suradnji s Ravnateljstvom policije, Akademijom dramske umjetnosti iz Zagreba i Gradskim kazalištem Komedija, s ciljem podizanja svijesti o važnosti zaštite osobnih podataka.

U nekomercijalnom filmu u trajanju od 30 minuta obrađeni su aktualni slučajevi koje je rješavala Agencija, kao što su lažno sklapanje pretplatničkih ugovora – krađa identiteta, nedozvoljena uporaba osobnih podataka o zdravlju, neadekvatna zaštita osobnih podataka i neovlašteno disponiranje osobnim podacima, lažni profili na društvenim mrežama, obrada osobnih podataka u svrhe marketinga te zloupotreba osobnih podataka djece na internetu. Na spomenutim slučajevima je u okviru postojećih zakonskih mehanizama postupala i Policija budući da se radi o kaznenim djelima nedozvoljene upotrebe osobnih podataka.

8 stvari na koje trebate paziti kako bi zaštitili svoju privatnost na internetu

Europski dan zaštite osobnih podataka – Dan privatnosti

Svečana premijera filma održana je 3. veljače 2017. u zagrebačkom kinu Europa, u sklopu obilježavanja Europskog dana zaštite osobnih podataka, koje je organizirala Agencija za zaštitu osobnih podataka u suradnji s Ravnateljstvom policije, Dramskom akademijom iz Zagreba, Gradskim kazalištem Komedija, a uz podršku kina Europa i Službe zaštite autorskih muzičkih prava (ZAMP) i Hrvatskog društva skladatelja (HDS) te pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora gospodina Bože Petrova.

medijska-pismenost-azop

Bila je to jedna od aktivnosti koje je Agencija za zaštitu osobnih podataka organizirala povodom Europskog dana zaštite osobnih podataka, poznatog i kao Dan privatnosti, koji se u svim zemljama Europske Unije obilježava 28. siječnja. U danima prije i nakon tog datuma, Agencija je organizirala i edukacije, konferencije, stručne skupove, radionice i slična događanja s ciljem jačanja svijesti stručne i šire javnosti o zaštiti osobnih podataka i promicanja jednog od temeljnih ljudskih prava – prava na privatnost.

Tako je 24. siječnja u dvorani Ivana Mažuranića u Hrvatskom saboru održan i stručno-edukativni skup “Prevencija i intervencija: Zaštita osobnih podataka djece” s ciljem osvješćivanja važnosti zaštite osobnih podataka i privatnosti djece u čemu posebnu ulogu imaju prije svega roditelji i skrbnici, odgojno obrazovne institucije, udruge, strukovne organizacije i predstavnici medija.

Je li djeci mjesto na predizbornim skupovima i u oglasima političara?