Na okruglom stolu 9. veljače u Tribini grada Zagreba raspravljat će se o važnosti medijske pismenosti u hrvatskom obrazovnom sustavu i primjerima dobre prakse iz Hrvatske koji su prepoznati u svijetu

Izvor: dkmk.hr

Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu i Agencija za elektroničke medije organiziraju okrugli stol pod nazivom Medijska pismenost za odgovorno društvo, koji će se održati u četvrtak, 9. veljače, s početkom u 10.30 sati, u Tribini grada Zagreba (Kaptol 27).

Okrugli stol organizira se povodom početka projekta Djeca medija za aktivno građanstvo – treninzi medijske pismenosti. U raspravi će sudjelovati Ivan Milanović Litre, glavni savjetnik ministra znanosti i obrazovanja (MZO), Robert Tomljenović, član Vijeća za elektroničke medije (AEM), izv. prof. dr. sc. Danijel Labaš, predsjednik DKMK-a i profesor na Hrvatskim studijima (HS), doc. dr. sc. Igor Kanižaj, potpredsjednik DKMK-a i profesor na Fakultetu političkih znanosti (FPZG). Raspravi će također pridonijeti i prof.v.š. Krešimir Mikić s Veleučilišta VERN, Ana Dokler, glavna urednica portala medijskapismenost.hr, te Slaven Staklenac, ravnatelj OŠ Većeslava Holjevca i Anita Kiš, učiteljica hrvatskog jezika u OŠ Većeslava Holjevca.

Na okruglom stolu potaknut će se rasprava o medijskoj pismenosti i aktivnostima javnih institucija u njenu promicanju, osnaživanju obrazovnih institucija za kvalitetne programe medijske pismenosti, o svim onim pozitivnim primjerima prakse iz Hrvatske koji su prepoznati u svijetu, te o sudjelovanju u vodećim europskim istraživanjima o medijskim navikama djece.

U sklopu rasprave predstavit će se portal medijskapismenost.hr, nastao u suradnji Agencije za elektroničke medije i UNICEF-a i partnerstvu s Akademijom dramske umjetnosti, Fakultetom političkih znanosti, Hrvatskim audiovizualnog centra, Hrvatskim filmskim savezom te brojnim suradnicima. Portal je nastao kao platforma za roditelje, skrbnike i učitelje kako bi osnažili svoje medijske vještine i kompetenciju, te kako bi mogli pružati smjernice i davati savjete djeci.

DKMK-ov projekt Djeca medija za aktivno građanstvo – treninzi medijske pismenosti provodi se uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja, a do kraja kolovoza 2017. godine održat će se cjelodnevni treninzi medijske pismenosti u 11 hrvatskih županija i Gradu Zagrebu. Treninzi uključuju predavanja i radionice za djecu, roditelje i stručne suradnike. Osim edukacije učenika, cilj ovoga projekta je upozoriti roditelje na moguće rizike i opasnosti koje mediji nose, dati korisne savjete i primjere kako aktivno mogu pridonijeti sigurnosti svoje djece i njihovom odgovornijem ponašanju, ali i kako mogu iskoristiti prednosti tehnologije i medija za zbližavanje cijele obitelji i razgovor o aktualnim i svakodnevnim temama. Sudjelovanjem na treninzima medijske pismenosti, učenici, roditelji i nastavnici postaju aktivni provoditelji – multiplikatori znanja u okviru svojih aktivnosti u školama.

Kako za svu djecu osigurati jednaka prava u okviru medijske pismenosti?