Priče o Harryju Potteru djeci i mladima mogu pomoći u prihvaćanju marginaliziranih društvenih skupina, većoj otvorenosti i toleranciji u društvu, pokazalo je istraživanje provedeno u Italiji i Velikoj Britaniji

Piše: Irena Domitrović

Serijal o mladom čarobnjaku, Harryju Potteru, postao je nezaobilazan klasik za djecu i mlade diljem svijeta. Nekoliko generacija već je odraslo čitajući knjige ispunjene čarolijama i gledajući zabavne filmove prepune avantura, stoga i ne čudi da je ovaj serijal zaokupio pozornost stručnjaka koji su odlučili dublje istražiti što sve djeca i mladi mogu naučiti od jednog od najpoznatijih čarobnjaka današnjice.

Kroz sedam knjiga i osam filmova publika prati odrastanje i razvoj brojnih likova, a kako godine odmiču, tako i priča postaje sve kompleksnija, neki nam dragi likovi umiru i antagonisti postaju sve oštriji. U vječnoj borbi dobra i zla, autorica J. K. Rowling dobro je opisala društvene odnose te nepravdu čije su česte žrtve oni koji su slabiji i drugačiji. Upravo kroz te opise u knjigama mladi mogu puno toga naučiti o toleranciji i prihvaćanju različitosti.

Čitanje knjiga kao temelj za razvoj medijske pismenosti

‘U redu je biti drugačiji’

O prihvaćanju sebe kao različite nedavno je progovorila Evanna Lynch, glumica koja je utjelovila lik simpatične i jedinstvene Lune Lovegood. U intervjuu za Entertainment Tonight ispričala je svoju potresnu priču o borbi s poremećajem u prehrani, ali i kako joj je upravo lik Lune pomogao da se snažnije bori za svoje zdravlje. Kazala je da su joj knjige pomogle da svoje misli odvrati od poremećaja s kojim se borila.

“Luna me kao lik posebno inspirirala jer mislim da je dobar dio mojih problema nastao zato što sam osjećala da sam drugačija i čudna, a Luna me potaknula da sagledam stvari iz druge perspektive i shvatim kako je u redu biti drugačiji. To me zapravo osnažilo”, priznala je glumica.

Utjecaj Instagrama na zadovoljstvo vlastitim tijelom kod tinejdžerica

Homoseksualnost jednog od ključnih, omiljenih likova čarobnog svijeta u kojem je živio Harry Potter, a koja je prvi put iskazana u nastavku filma “Fantastične zvijeri” još je jedan dobar primjer kako se, pomoću omiljenih likova i njihovih jedinstvenih karakteristika, može postići veća tolerancija i razumijevanje prema različitostima u društvu.

Učenici i studenti postaju otvoreniji nakon čitanja Harryja Pottera

Dodatnu potvrdu ovih tvrdnji dalo je istraživanje iz 2014., objavljeno u Journal of Applied Social Psychology, a u kojem je sudjelovalo 222 ispitanika u tri skupine (osnovnoškolci, srednjoškolci i studenti). Cilj istraživanja bio je dokazati da će oni ispitanici koji se više poistovjećuju s Harryjem Potterom imati otvoreniji stav prema marginaliziranim društvenim skupinama. Istraživanje su proveli Loris Vezzali i Reggio Emilia, i podijelili su ga u tri koraka.

Prvi je bio istražiti stavove talijanskih osnovnoškolaca o migrantima, u drugom se istraživala tolerancija srednjoškolaca prema homoseksualcima, dok se u trećem mjerila otvorenost britanskih studenata prema izbjeglicama. Sve tri skupine ispunile su upitnike prije početka studije, potom su šest tjedana čitali različite ulomke iz knjiga, te o njima raspravljali. Nakon šest tjedana, testiranja su ponovljena i dokazano je da su one skupine koje su čitale ulomke o toleranciji i otvorenosti, identificirajući se s glavnim likom, postale otvorenije.

Zašto bi srednjoškolci trebali pogledati film Edward Škaroruki

Čitanje knjiga o Harryju Potteru pomaže razviti empatiju

Istraživači su zaključili da se kod djece i mladih može pozitivno utjecati na njihove stavove prema skupinama koje su inače ugrožene. Razlog tome je što serijal o Harryju Potteru donosi mnogo interakcije između glavnog lika i pripadnika izmišljenih, marginaliziranih skupina, kao što su bezjaci (odnosno nečarobnjaci), mutnjaci (čarobnjaci čiji roditelji to nisu bili), ali i goblini, divovi i vilenjaci. Svi su oni opisani kao potlačene skupine u knjizi, što mladima pomaže razumjeti i prihvatiti razlike u okolini u kojoj se nalaze. Kroz te brojne interakcije koje glavni lik ima s onima koji su drugačiji, djeca i mladi mogu dodatno razviti empatiju.

Kako kod djece poticati empatiju? I mediji vam mogu pomoći u tome

Ovo nije prvo istraživanje koje je potvrdilo da nam čitanje knjiga može pomoći premostiti određene društvene razlike, ali je svakako značajno. Svjetska popularnost ovog serijala koji je preveden na više od osamdeset jezika, a čije su knjige prodane u više od 500 milijuna primjeraka, znači da pozitivne poruke o toleranciji i prihvaćanju različitosti mogu dosegnuti zaista veliku publiku.

Dijete može početi upoznavati svijet čarobnjaka već sa sedam godina

Osim što su zabavni, ove knjige i filmovi mogu potaknuti odličnu raspravu u obitelji o društvenim vrijednostima. Ako ste ovih dana planirali obiteljsko druženje uz Harryja, Rona i Hermionu, dobro će vam doći vodič koji je objavio portal Common Sense Media, a koji vam donosi pregled knjiga i filmova koji su prilagođeni za određeni uzrast.

 

 

Od 7 do 9 godina

Odlično vrijeme za početak (s mlađom djecom iskušajte čitanje na glas)

Knjige:

 1. Harry Potter i kamen mudraca
 2. Harry Potter i odaja tajni
 3. Harry Potter i zatočenik Azkabana
 4. Čudesne zvijeri i gdje ih naći (radnja se odvija nekoliko desetljeća prije rođenja Harryja Pottera, ali postoje zajednički likovi)
 5. Metloboj kroz godine (vodič o najpoznatijem sportu iz serijala)

Filmovi:

 1. Harry Potter i kamen mudraca
 2. Harry Potter i odaja tajni

Od 10 do 11 godina

Filmovi postaju malo mračniji, knjige su napetije, prvi put se susrećemo sa smrću dragih likova.

Knjige:

 1. Harry Potter i plameni pehar
 2. Harry Potter i Red feniksa
 3. Harry Potter i princ miješane krvi

Filmovi:

 1. Harry Potter i zatočenik Azkabana

Iznad 12 godina

Djeca u ovoj dobi generalno mogu pročitati sve knjige i pogledati sve filmove (ipak, autori ovog vodiča savjetuju zajedničko gledanje filmova)

Knjige:

 1. Harry Potter i darovi smrti
 2. Harry Potter i ukleto dijete: prvi i drugi dio

Filmovi:

 1. Harry Potter i plameni pehar
 2. Harry Potter i Red feniksa
 3. Harry Potter i princ miješane krvi
 4. Harry Potter i darovi smrti 1
 5. Harry Potter i darovi smrti 2
 6. Čudesne zvijeri i gdje ih pronaći
 7. Čudesne zvijeri: Grindelwaldovi zločini

Uz projekt ‘Drugi’ djeca i mladi mogu učiti o toleranciji

Foto: IMDB