Od 7. do 11. siječnja u tijeku je Filmska nastava u kinu Tuškanac, besplatni obrazovni program Hrvatskog filmskog saveza, namijenjen prvenstveno srednjoškolcima i njihovim nastavnicima

Izvor: Hrvatski filmski savez

Iako su ovogodišnji zimski praznici bili kraći, vjerni polaznici obrazovnih programa Hrvatskog filmskog saveza dolaze na Filmsku naSTAVu prije redovne nastave.

Četrdesetak srednjoškolaca i njihovih nastavnika odlučilo je godinu započeti u kinu Tuškanac na Filmskoj naSTAVi. Tijekom pet nastavnih dana unutar jednoga ciklusa učenici i studenti pogledat će pet raznovrsnih, umjetnički relevantnih filmskih djela koja pripadaju različitim nacionalnim kinematografijama, stilskim epohama i žanrovima. Nakon projekcija filmova slijedi detaljna analiza filma uza stručno vodstvo voditelja programa. Ovogodišnji zimski ciklus održava se u dvama dijelovima: od 7. do 11. siječnja te tijekom četiri subote u veljači (1. veljače, 8. veljače, 15. veljače i 22. veljače).

Program je utemeljen na metodici nastave filma, a nastao je prema idejama i višegodišnjoj praksi njegovih voditeljica Ane Đordić, prof. i doc. art. Jelene Modrić te na poticaj Vere Robić Škarice, tadašnje predsjednice Hrvatskoga filmskog saveza.

Filmska naSTAVa u kinu Tuškanac jedinstven je program nastave filmske umjetnosti na području Republike Hrvatske kojem se mladi uvijek rado vraćaju – jedini je filmskoobrazovni program namijenjen srednjoškolskim učenicima te je uz to potpuno besplatan. Osim srednjoškolcima, program je namijenjen i učenicima 7. i 8. razreda osnovne škole te studentima i srednjoškolskim nastavnicima, a odvija se u kinu Tuškanac svaki dan od 9 do 13 sati.

Filmska naSTAVa program je koji ne samo obrazuje nego i odgaja nove generacije konzumenata filmske, a time i svih ostalih umjetnosti te buduće aktivne sudionike javne kulturne ponude grada Zagreba i središnje Hrvatske. Program pomaže polaznicima i u daljnjem školovanju – u tome da se bolje izražavaju i jasno iznose svoje stavove, da razmišljaju analitički i kritički te, najviše od svega, potiče ih na daljnji kreativni rad. Polaznici NaSTAVe dolaze iz svih zagrebačkih srednjih i osnovnih škola, ali i iz susjednih gradova poput Samobora i Karlovca. Polaznici uče filmsku teoriju te povijest filma, kao i kako analitički i interpretativno pristupiti filmskom djelu, te tako razvijaju svoje kritičko mišljenje. Pokazalo se da se mnogi polaznici kasnije nastavljaju baviti filmom, a mnogo se njih redovito vraća na Filmsku naSTAVu proširiti svoja znanja.

Programu su dali preporuku Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Katedra za filmologiju Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (izv. prof. dr.sc. Nikica Gilić), Hrvatski filmski arhiv (Hrvatska kinoteka pri Hrvatskom državnom arhivu; pročelnik Dinko Majcen), portal medijskapismenost.hr.

Obrazovne programe u kinu Tuškanac financijski podržavaju Agencija za elektroničke medije, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Hrvatska zajednica tehničke kulture i Grad Zagreb.

Ovi mladi ljudi praznike su proveli učeći o filmu