“Sve je igra, zabava i pustolovina uz prijatelja Mišu i frenda Robina!”, riječi su uvodne pjesmice edukativno-zabavne animirane serije za najmlađe koju možete pratiti na HRT2, a proizvela ju je hrvatska produkcijska kuća Recircle

Piše: Ana Dokler

Napokon crtić u potpunosti primjeren najmađoj djeci, i to hrvatski! Mišo i Robin prikazuju se na drugom programu HRT-a u sklopu magazina za djecu Juhuhu.

Ova edukativno-zabavna animirana serija namijenjena je djeci u dobi od 3 do 5 godina, no u njoj će uživati i nešto mlađa, kao i starija djeca.

Riječ je o prvoj hrvatskoj animiranoj seriji u zadnjih 20 godina, a za dječji program HRT-a proizvela ju je neovisna produkcijska kuća Recircle. Kao predložak im je poslužila također njihova iOS aplikacija za djecu Adventures of Choro and Robin.

Autori Miše i Robina dizajneri su i animatori Vjekoslav Živković, Marija Ivšić i Denis Alenti, a uz njih kreativni tim čine koscenaristica Martina Čip Škulić, dječja psihologinja Ana Nukić, autor uvodne pjesmice Srđan Gulić Gul, londonska skladateljica Ana Roman i nevelika ekipa mladih animatora. Glasove junacima posudili su Ana Vilenica, Krsto Bošnjak i Marko Jelić, a pripovjedačica je Jelena Buljan. Producentica serije je Miljana Dragičević.

Duljina, animacija i scenarij prilagođeni najmlađima

Do sada su napravili 30 petominutnih epizoda, a taj format idealan je za mlađu djecu jer je pet minuta dovoljno dugo da bi se prenijela neka ideja, a opet dovoljno kratko da djeca ne izgube interes i koncentraciju.

Također, serija je napravljena u 2D animaciji koja je mlađoj djeci prihvatljivija i bliža, jer podsjeća na slike u slikovnicama, kao i na njihove vlastite crteže.

Scenarij svake epizode pregledala je psihologinja Ana Nukić te po potrebi sugerirala promjene kako bi sve bilo u skladu s razvojnim potrebama djece. “Zahtjevnost sadržaja, riječnik i rečenične konstrukcije u seriji prilagođeni su djeci predškolske dobi. Uz nove spoznaje o svijetu oko sebe djeca uče i o pravilima lijepog ponašanja, o prijateljstvu, suradnji i međusobnom pomaganju te kako se nositi s neugodnim emocijama. Svi ti aspekti važni su za cjelokupan i zdrav rast i razvoj djece te im služe kao pomoć u pripremi za budući samostalan život”, objašnjava.

Kvalitetni medijski sadržaji za djecu do šeste godine

U produkcijskoj kući Recircle ovako opisuju koncept serije: “Uz mačka Mišu i crvendača Robina te prijatelje Medu, Zeku, Krtka, Dabra, Svraku, Sovice i ostalu družinu djeca otkrivaju svijet kroz jednostavne i šaljive sižee i raspon tema od prepoznavanja oblika do odnosa među ljudima i pojava u prirodi. Mišo i Robin dobroćudni su, snalažljivi i ponekad ljupko nespretni mališani kojima do kraja epizode ipak sve pođe za rukom. Nekad se snađu na neočekivane načine, no još uvijek dovoljno predvidljive kako bi ih djeca mogla naslutiti i biti ponosna na svoju mudrost i iskustvo. Budući da životinjice razgovaraju na svojim jezicima, pripovjedač sve prevodi i objašnjava, usto se s njima smije i suosjeća te dopušta da prvo mali gledatelji donesu svoj zaključak. Edukativni dio je vrlo važan, no zabava još i više, pa uz Mišu i Robina mališani neće ni primijetiti da zapravo uče”.

Učenje kroz zabavu

Primjerice, u epizodi Jesenski plodovi, Mišo i Robin pomažu Vjeverici koja kasni s prikupljanjem hrane za zimu. Pritom uče o jeseni kao godišnjem dobu, jesenskim plodovima – žirevima, lješnjacima, orasima i kestenima, a na potragu za njima motivira ih suosjećanje prema Vjeverici. Na početku Mišo ježa zamijeni za kesten, no onda otkriva stablo oraha. Tako djeca dobivaju i pozitivnu poruku o pokušajima i pogreškama.

Epizoda Velika utrka opisuje utrku sanjakama u kojoj se Mišo i Robin natječu s Krtkom, Sovicama i Vjevericom. Utrka počinje nakon što Dabar svima objasni pravila, no Krtko, koji se inače često izgubi i u svojim podzemnim tunelima, odmah ode na krivu stranu brda. Tri Sovice, uvijek spremne na nestašluke i podvale, u utrci sabotiraju Vjevericu, no Mišo i Robin i ovog puta joj pomažu te zajedno stižu na cilj, samo trenutak prije Krtka koji se ipak vratio na pravi put, dok su se Sovice zabile u snjegovića i nisu uspjele završiti utrku. Ovdje djeca uče o postavljanju pravila i zašto ih je dobro slijediti, o suradnji, prijateljstvu i pomaganju drugima.

Za seriju Mišo i Robin interes su već pokazale i svjetske TV kuće – Cbeebies (BBC), Disney, CNC, Televisia, TVO, Tele Quebec, Radio Canada i druge, te brojni distributeri.

Čim se probudi, dijete želi gledati crtiće