Od 2. do 6. siječnja u kinu Tuškanac održavaju se dva zanimljiva, besplatna obrazovna programa za osnovnoškolce, srednjoškolce i srednjoškolske profesore

Izvor: hfs.hr

Predstojeći zimski praznici u kinu Tuškanac opet će biti u znaku obrazovnih programa – za osnovnoškolce, srednjoškolce i njihove profesore. Programi se održavaju od 2. do 6. siječnja 2017. godine, a čine ih radionica animiranog filma i nastava filmske umjetnosti.

Radionica animiranog filma

– Uzrast: niži razredi osnovne škole
– Termin: svaki dan od 10 do 16 sati s uključenom pauzom za ručak (obrok je osiguran)
– Voditeljica: Petra Zlonoga, dipl. animatorica

Radionica animiranog filma zamišljena je kao splet teorijskog i praktičnog pristupa s mnoštvom filmskih primjera i rada na terenu, gdje se često pomiče granica između mentora i učenika te jedni uče od drugih. U takvoj atmosferi, djeca najbolje savladavaju osnove medijske pismenosti. Voditeljica će imati kratki uvod u animaciju uz prikaz nekoliko primjera animiranih filmova (prilagođeno djeci i njihovim mogućnostima). Nakon toga će raditi procjenu likovnih sposobnosti djece kroz slobodno crtanje. Svi sudionici će raditi zajednički film na zajedničku ideju, koju će donijeti temeljem brainstorminga. Nastali film biti će prezentiran krajem lipnja u velikoj dvorani kina Tuškanac zajedno s filmovima koji će nastati u proljetnom i ljetnom ciklusu obrazovnih programa.

Nastava filmske umjetnosti

– Uzrast: 7. i 8. razredi osnovne škole; srednjoškolci i srednjoškolski profesori
– Termin: svaki dan od 10 do 14 sati
– Voditeljice: Ana Đordić, prof. i Jelena Modrić, dipl. montažerka

Tijekom pet nastavnih dana polaznici će imati priliku na kinoplatnu pogledati pet raznovrsnih, umjetnički relevantnih, mlađim generacijama uglavnom nepoznatih filmskih djela koja pripadaju različitim nacionalnim kinematografijama, stilskim epohama i žanrovima te koja su odabrana uzevši u obzir njihovu estetsku vrijednost, ali i zrelost srednjoškolskih učenika. Nakon projekcije svakoga od tih filmova, slijede njihova analiza i interpretacija uza stručno vodstvo. Navedeno podrazumijeva stjecanje temeljnih filmoloških znanja (od teorije do povijesti filma), oblikovanje filmske pismenosti i razumijevanja filmskoga jezika. Pritom se od učenika i profesora očekuje aktivno sudjelovanje, vođeno usmjerenim pitanjima predavača te njihovim moderiranjem diskusije nakon filma. Istodobno, srednjoškolski će se profesori stručno usavršiti upoznavanjem osnova metodike nastave filma te dobivanjem uvida u iskušanu praksu kad je u pitanju nastava filma u srednjoj školi. Dio programa jest i jedno gostujuće predavanje sveučilišnih profesora i filmskih profesionalaca. Tako će polaznici imati priliku slušati i gostujuće predavanje hrvatsko-engleske scenaristice i spisateljice, stručnjakinje za transmediju i videoigre, Jasmine Kallay.

Prijave do 23. prosinca

Oba programa su besplatna, a sufinancirana su od strane Hrvatskog audiovizualnog centra i Hrvatske zajednice tehničke kulture. Prijave za programe traju do 23. prosinca 2016., odnosno do popunjenja kapaciteta i primaju se na mail sara.cucic@gmail.com ili na broj mobitela +385 95 578 8511.