Besplatne projekcije održat će se na otvorenom u Rijeci, Samoboru, Daruvaru i Osijeku, a u ostalim gradovima u kinima. Dio programa, ‘Europski mali maratonci’ donosi europske animirane naslove namijenjene najmlađim gledateljima

Izvor: havc.hr

Od 18. do 21. prosinca održava se četvrti Maraton kratkometražnih filmova koji Hrvatski audiovizualni centar povodom blagdana poklanja publici u 15 gradova i 20 kina diljem Hrvatske. Ukupno će biti prikazano više od 20 ‘kratkiša’ podijeljenih u četiri programa: ‘Hrvatski maratonci I i II’ donose recentno nagrađivane domaće kratkometražne filmove, ‘Europski mali maratonci’ donose europske animirane naslove namijenjene najmlađim gledateljima, dok su ‘Splitski maratonci’ rezervirani za splitsku publiku.

Među ‘Europskim malim maratoncima’ je i jedan hrvatski naslov, Voće Ivana Mirka Senjanovića. Osim toga, najmlađi će gledatelji vidjeti animirane filmove iz Slovenije (Koyaa – Cvijet), Francuske (Kavez), Španjolske (Služba za korisnike), Norveške (Gljiva čudovište), Italije (Merlot), Nizozemske (Jack), Litve (Gumb) i Švedske (Što ako).

Filmovi na Adventu

‘Zagrijavanje’ za maraton održano je 15. prosinca u sklopu Adventa na zagrebačkom Europskom trgu, gdje su na otvorenom prikazana četiri bloka filmova. Za najmlađe su izabrani nagrađivani animirani filmovi, a program se nastavio filmovima za odraslu publiku te glazbenim spotovima bendova Detour, Pips Chips & Videoclips, Hladno Pivo i For koje su snimili poznati hrvatski redatelji.

Slični programi na otvorenom održat će se u još četiri grada, Rijeci (Adventski program, Trg Matije Vlačića Flaciusa) 21. prosinca, Samoboru (Adventski program, Caffe bar 2CV PUB Fontana, Šmidhenova 25) 21. prosinca, Daruvaru (Božićni sajam, Trg kralja Tomislava) 23. prosinca i Osijeku (Adventski program, kino Urania) 19. i 20. prosinca.

Uključeno i 20 kina diljem Hrvatske

U četvrtom Maratonu kratkometražnih filmova sudjeluju i Velika Gorica (Pučko otvoreno učilište Velika Gorica), Split (Kinoteka Zlatna vrata, Kino Karaman), Kutina (Pučko otvoreno učilište Kutina), Sisak (Dom kulture Kristalna kocka vedrine), Zagreb (Kino Europa, Kino Metropolis MSU, SC Zagreb – MM centar, Dokukino KIC), Čakovec (Centar za kulturu Čakovec), Pakrac (Kulturno prosvjetno društvo ‘Sloga’), Zabok (Pučko otvoreno učilište Zabok), Sveti Ivan Zelina (Pučko otvoreno učilište Sv. Ivan Zelina), Koprivnica (Pučko otvoreno učilište Koprivnica) i Prelog (Dom kulture Grada Preloga).

Raspored projekcija i ostalih događanja u 20 kina, te više detalja o filmovima, možete pronaći na njihovim službenim ili Facebook stranicama.

Promocija kratkog filma povodom najkraćeg dana u godini

Inicijativu Najkraći dan pokrenuo je 2012. godine Francuski nacionalni centar za film u suradnji s Agencijom za kratki film s idejom cjelodnevne promocije bogatog repertoara kratkometražne forme u cijeloj zemlji. Nakon velikog uspjeha u Francuskoj, inicijativa je postala međunarodna i sada uključuje 14 europskih zemalja. Četvrti Maraton kratkometražnog filma organizira Hrvatski audiovizualni centar u suradnji sa zagrebačkim Francuskim institutom i Kino mrežom.

Kratkometražni film je, na žalost, medijski nevidljiv i slabo (pre)poznat izvan granica struke, jer ne živi izvan filmskih festivala. Što je šteta, jer su učinci i mogućnosti kratkog filma, kako umjetnički, tako stilski i narativno, goleme, a nisu vidljive. Kratki film je često pokazatelj i inaugurator novih trendova, stilova, redateljskih poetika i autora te zaslužuje ozbiljniju pozornost medija i struke te veću vidljivost. Osim toga, kratki film je nerijetko i sadržajem i stilom raznolikiji, nekonvencionalniji, odvažniji pa čak i zabavniji od svojeg nepravedno poznatijeg i popularnijeg brata – dugometražnog filma. Stoga su manifestacije poput Maratona kratkometražnih filmova više nego dobrodošle, jer kratki film izglobljuju iz uskog filmskog konteksta te ga na efektan način približavaju široj publici. Ono što je posebno lijepo, a i demokratično u cijeloj priči oko Maratona kratkometražnih filmova je to da se ta manifestacija ne ograničava samo na velike gradove, nego da dolazi i u uvjetno rečeno manje sredine. Hvale vrijedna inicijativa koja ima samo jedan problem – da se održava tek jednom godišnje”, izjavio je povodom četvrtog Maratona kratkometražnih filmova Miroslav Sikavica, redatelj filma Zvir, koji će također biti prikazan u sklopu Maratona.