Na virtualnom 15. Međunarodnom summitu medija za mlade, održanom od 31. srpnja do 8. kolovoza u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac, sudjelovalo je 70 diplomata, filmaša i savjetnika iz 23 zemlje svijeta

Izvor: Hrvatski filmski savez

15. Međunarodni summit medija za mlade (International Youth Media Summit) održan je od 31. srpnja do 8. kolovoza 2020. Službena ceremonija zatvaranja zaključila je devetodnevni online program u kojem je sudjelovalo preko 70 filmaša i diplomata iz 23 zemlje svijeta. Prikazano je sedam kratkih filmova u kojima je istaknut po jedan od svjetskih problema: diskriminacija, okoliš, zdravlje, siromaštvo, nasilje, prava žena te osnaživanje mladih. Zajedno s deklaracijama delegata, ovi će filmovi biti prikazivani u školama, knjižnicama, sveučilištima i drugim institucijama i organizacijama diljem svijeta.

Predstavljen je i novi projekt Summita, web serija Sanatione: A Time For Healing koja okuplja filmaše iz 22 države. Objavljena je prva epizoda te web serije, koja prati iranske protagoniste: medicinsku sestru i filmaša borca za ženska prava. Cilj je projekta otkriti mnoge pozitivne ljudske postupke i ishode širom svijeta, a sredinom 2021. dovršiti dugometražni dokumentarni film.

Program su prijenosom uživo vodili domaćini i organizatori ovogodišnjeg Summita: Antonio Britvar, Rebeka Čuljak i Ora Kovač uz tehničku podršku Karla Špoljara i mentorstvo Sanje Zanki Pejić, voditeljice revijskih i obrazovnih programa HFS-a. U samom uvodu svečanosti, izrazili su zadovoljstvo uspješnom provedbom online inačice Summita, koji se inače trebao odvijati u dvotjednom izdanju u Karlovcu.

Svoje zadovoljstvo nije mogla sakriti ni predsjednica IYMS-a, Evelyn Seubert koja je u svojemu govoru izjavila: “Kad nas snađu nevolje, ne trošite vrijeme na brigu, nego posadite sjeme nade. Ni globalna pandemija ni karantena nisu nas mogle zaustaviti u širenju svojih grana kako bismo dotaknuli jedni druge.”

U sklopu summita održano je osam masterclassova na temu diplomacije, medija i filma, a predavači su bili stručnjaci iz svih krajeva svijeta. Pristup masterclassovima bio je otvoren za sve zainteresirane te su privukli mnogobrojnu i raznoliku publiku. Birgitta Olsson, predsjednica savjetodavnog odbora IYMS-a, posebno se zahvalila mentorima sedam grupa koji su sa delegatima kroz diskurs i osobni uvid ušli dublje u svaki od problema kojima se Summit bavio.

U dosadašnjih 15 Summita sudjelovalo je više od 1.000 delegata iz 66 zemalja, s ciljem korištenja medija za postizanje stvarnih održivih promjena u vlastitim zajednicama te u cijelome svijetu. Sudionici su do sada zajedno snimili više od 130 kratkih filmova. Ti filmovi prikazivani su u Ujedinjenim narodima, na televizijskim programima i na web stranicama i društvenim mrežama. Summit podržava Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO), a hrvatski pokrovitelji ovogodišnjeg izdanja su Hrvatska zajednica tehničke kulture (HZTK), Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) i Karlovačka županija.

Posebno im se zahvalio Sapan Hamal, izvršni producent IYMS-a, a riječi hvale uputio je i organizatorima: “Bio je ovo sjajan događaj – zahvaljujemo vam što ste ga vodili na najbolji mogući način. Rad na poticanju promjena ponovo je bio značajan te smatram da je ta dosljednost u okupljanju, brizi za globalne probleme i korištenju naših resursa za unapređenje upravo ono što čini ovu platformu sjajnim mjestom za godine koje dolaze.”

Uz povezivanje naših mladih talenata s vršnjacima iz različitih dijelova svijeta, izuzetno je važna i aktivna uloga hrvatskih predstavnika koja utječe na pozicioniranje hrvatskog stvaralaštva mladih u svjetskim okvirima. IYMS 2020. godine dodatno je zaokružio dugogodišnju suradnju IYMS-a i organizatora Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac, koji će Summit organizirati i 2021. godine.

Naš online život, o kojem roditelji ništa ne znaju – pobjednici natječaja