Na filmski natječaj u sklopu 3. Dana medijske pismenosti prijavljeno je ukupno 35 filmova. U osnovnoškolskoj kategoriji pobijedio je film Medijske skupine OŠ Dalj, a u srednjoškolskoj film autora Lovre Hokmana

Piše: Ana Dokler

Na filmski natječaj “Naš online život, o kojem roditelji ništa ne znaju”, koji su Agencija za elektroničke medije, Ured UNICEF-a za Hrvatsku i Hrvatski filmski savez organizirali u sklopu 3. Dana medijske pismenosti, prijavljeno je ukupno 35 filmova – 25 u osnovnoškolskoj i 10 u srednjoškolskoj kategoriji.

Žiri sastavljen od predstavnika organizatora – Robert Tomljenović iz Agencije za elektroničke medije, Irena Domitrović iz UNICEF-a, Sanja Zanki Pejić iz Hrvatskog filmskog saveza i Ana Dokler s portala medijskapismenost.hr – među brojnim odličnim filmovima odabrao je po tri najbolja u svakoj kategoriji.

Osnovnoškolska kategorija

Među osnovnoškolcima prvo mjesto dodjeljeno je filmu Naš online život, o kojem roditelji trebaju znati Medijske grupe Osnovne škole Dalj, a dva posebna priznanja filmovi Naš online život Filipa Brzovića iz Filmske družine ZAG – OŠ Marije Jurić Zagorke, i Ružičaste naočale filmske skupine Mali filmoljupci iz OŠ Tituša Brezovačkog u Zagrebu.

Pobjednički film u osnovnoškolskoj kategoriji – Naš online život, o kojem roditelji trebaju znati – snimili su Klara Hajduković, Lara Severić, Mia Ripić, Bartol Lučan, Barbara Kuna, Petra Paola Lendić, Lana Mandić i Ella Marić iz Medijske grupe Osnovne škole Dalj.

Njihova mentorica Daniela Maršalek, prof. hrvatskog jezika i voditeljica Medijske grupe, ovako je opisala rad na filmu i motivaciju učenika: “Djeca i mladi nisu svjesni rizika u virtualnom svijetu i često ulaze u komunikaciju s nepoznatim osobama ne razmišljajući o njihovim mogućim zlim namjerama. No, kroz razgovore, radionice i edukacijske filmove učenici su doznali više o opasnostima koje im prijete te su osjetili potrebu povjeriti se roditeljima i reći im probleme i neugodna iskustva koja su doživjeli na mreži. Tako je nastala zajednička ideja o snimanju ovoga kratkoga filma, više spota, s jasnom porukom – povjerite se svojim roditeljima, oni su tu da vas zaštite.”

Srednjoškolska kategorija

Pobjednik u srednjoškolskoj kategoriji je film Naš online život Lovre Hokmana s Prve školske televizije iz Elektrostrojarske škole Varaždin, a posebna priznanja žiri je dodijelio filmovima I ovo smo mi… u digitalnom okruženju Odbora mladih Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, te (Ne)željeni sadržaj Filmske družine Druge iz II. gimnazije Split.

Autor pobjedničkog filma u srednjoškolskoj kategoriji – Naš online životLovro Hokman, učenik Elektrostrojarske škole Varaždin, napisao je u prijavi za natječaj:

“Iako je korištenje interneta postalo naša svakodnevnica, u većini slučajeva ne obraćamo pažnju na negativne strane interneta. Možemo ga metaforički opisati kao jednu veliku santu leda – vidimo samo gornji dio, koji nam se svima sviđa i ulijeva nam sigurnost, dok je onaj nevidljivi dio većini korisnika društvenih mreža stran, ali je jednako važan i može biti opasan. Dok se dopisujemo s nepoznatim osobama preko različitih društvenih mreža, jesmo li se zapravo ikad zapitali tko se nalazi s druge strane ekrana i koje su njegove/njezine stvarne namjere? Ovim kratkim filmom htio sam pokazati da ljudi koji se na internetu predstavljaju na jedan način, uživo mogu biti sasvim drugačiji, ili u krajnjem slučaju naša najgora noćna mora.”

Odličan odaziv i puno zanimljivih filmova

Cilj natječaja bio je potaknuti djecu i mlade da progovore o iskustvima koja oni ili njihovi vršnjaci doživljavaju u virtualnom okruženju i ujedno o tome osvjestiti odrasle, prvenstveno roditelje. Odličan odaziv mladih filmaša i puno zanimljivih filmova potvđuju koliko je tema natječaja važna i aktualna.

Rok za prijave filmova bio je 17. travnja. Dio filmova prijavljen je još u prvoj polovici ožujka, no dio ih je dovršen, ili u potpunosti snimljen tek nakon uvođenja mjera zaštite od koronavirusa i zatvaranja škola.

“Lijepo je vidjeti da kreativnost djece i mladih nije smanjena ni u karantenskim uvjetima. Iako je rad na filmu inače timski rad, mnogi su pronašli sjajna rješenja i bez fizičkog kontakta sa svojom filmskom ekipom snimili dobre filmove”, komentirala je Sanja Zanki Pejić, voditeljica revijskih i obrazovnih programa Hrvatskog filmskog saveza.

Nagrada za pobjedničke filmove je edukacija iz područja medijske pismenosti – sudjelovanje na sedmodnevnoj Filmskoj radionici za djecu i mladež u Kraljevici, ili na desetodnevnoj Školi medijske kulture “Dr. Ante Peterlić”, a autori filmova koji su dobili posebna priznanja dobit će i prigodne publikacije u izdanju Hrvatskog filmskog saveza.

Pobjednici filmskog natječaja ‘Poštujem sebe i druge u medijima’