Među 24 filma prijavljena na natječaj u sklopu 2. Dana medijske pismenosti, predstavnici Agencije za elektroničke medije, Ureda UNICEF-a za Hrvatsku i Hrvatskog filmskog saveza, odabrali su najbolje filmove u osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj kategoriji

Piše: Ana Dokler

Na filmski natječaj koji su u sklopu Dana medijske pismenosti 2019. organizirali Agencija za elektroničke medije, Ured UNICEF-a za Hrvatsku i Hrvatski filmski savez, prijavljena su ukupno 24 filma i videa.

Natječaj je organiziran s ciljem promicanja filmskog stvaralaštva djece i mladih te poticanja razvoja kritičke medijske pismenosti, a tema natječaja “Poštujem sebe i druge u medijima” ujedno je i glavna poruka ovogodišnjih Dana medijske pismenosti.

Na sudjelovanje su pozvani mladi autori – osnovnoškolci i srednjoškolci, odnosno filmske družine i klubovi, a prijave su bile otvorene od 14. veljače do 25. ožujka. Komisija sastavljena od predstavnika organizatora (Robert Tomljenović iz Agencije za elektroničke medije, Irena Domitrović iz UNICEF-a, Sanja Zanki Pejić iz Hrvatskog filmskog saveza i Ana Dokler s portala medijskapismenost.hr) odabrala je najbolje filmove u dvije kategorije: osnovnoškolci i srednjoškolci.

Osnovnoškolska kategorija

Pobjednik natječaja u osnovnoškolskoj kategoriji je film Posljedice koji su snimili učenici 3.d razreda OŠ Tituša Brezovačkog, pod mentorstvom učiteljice i voditeljice filmske skupine Kristine Ključarić.

“Djeca znaju zbog igre, zabave ili fore druge zadirkivati. Onome kojeg zadirkuju to nije smiješno, ali ga prođe za par dana. Što bi se dogodilo kad bi to netko snimio i stavio na internet? Film prikazuje moguće posljedice kod donošenja odluka s kojima se svaki dan mi klinci susrećemo”, opis je filma koji su nam poslali učenici, a naš žiri ga je proglasio najboljim u ovoj katagoriji uz obrazloženje: “Dječja igra nije uvijek bezazlena i ovaj film pokazuje koliko je važno poštivati druge te učiti djecu empatiji, toleranciji i zaštiti privatnosti u medijima.”

Srednjoškolska kategorija

U srednjoškolskoj kategoriji za pobjednika je odabran film Bijeli šum, koji su snimile članice Foto kino i video kluba Zaprešić, Marija Nikolić i Lucija Majnarić, pod mentorstvom Jadranka Lopatića.

“Htjele smo snimiti film o utjecaju stresova i njihovom stalnom, svakodnevnom pritisku na čovjeka. Na kraju smo to uobličile u formi eksperimentalnog filma”, kažu mlade autorice, a po mišljenju žirija “film snažno prikazuje ulogu medija u kanaliziranju dodatnog stresa i problema koji nas okružuju do te mjere da polučuje nasilje. Upravo lažne vijesti, govor mržnje i manipulacije u medijima na kraju dovode do bijelog šuma.”

Pobjednici u obje kategorije kao nagradu dobivaju sudjelovanje na ovogodišnjoj Školi medijske kulture “Dr. Ante Peterlić”, koja će se održati od 18. do 28. kolovoza u Varaždinu, sa svim pokrivenim troškovima.

Posebna prizanja

Posebna priznanja žiri je dao filmovima koji na zanimljiv način pristupaju zadanoj temi te se tehnički izdvajaju kao sjajna ostvarenja. U osnovnoškolskoj kategoriji to su filmovi Volim taj film (Luka Vilagoš), Objava u tijeku (OŠ Dinka Šimunovića Hrvace – PŠ Potravlje) i Dial up (Episkop), a u srednjoškolskoj Alegorija (Sonja Pongračić, Vanima) i Anketa – Poštujem sebe i druge u medijima (Korina Danica Vrban, Media Talenti).

Autori ovih filmova dobit će priručnik Napiši scenarij – osnove scenarističke teorije i prakse autorice dr. sc. Jasmine Kallay, u izdanju Hrvatskog filmskog saveza.

Saznajte više o Danima medijske pismenosti 2019.

Učenje o pravima djece kroz dječje filmsko stvaralaštvo